Skip to content

AB Parlamentosu Onarım Hakkınızı Destekliyor

15 de Ekim de 2022

Önemli Çıkarımlar

  • AB, bir onarım hakkı kararı kabul etti ve henüz herhangi bir yasa çıkarmadı.
  • Gelecekteki yasalar, tamir edilebilirlik puanlarını, etiketleri zorunlu kılabilir ve bağımsız tamirhanelerin yasal olarak engellenmesine son verebilir.
  • Gadget’larınızı onarmak hakkınız olacak.

Avrupa Parlamentosu, Onarım Hakkını desteklemek için oy kullandı. Bu çözünürlük, açılıp sabitlenebilen gadget’lara, zorunlu dayanıklılık etiketlerine ve daha fazlasına yol açmalıdır. Bilgisayarlarımızı ve telefonlarımızı birkaç yılda bir geri dönüştürmek yerine, onları tamir edip yükseltebileceğiz. Gadget’lar ayrıca onarılabilirlik puanlarıyla birlikte gelecek, üreticiler onarım kılavuzlarını kullanıma sunabilecek ve reklamverenlerin sürdürülebilirlik iddialarını desteklemesi gerekecek. Ama herhangi bir fark yaratacak mı? Raportör David Cormand yaptığı açıklamada, “Avrupa Parlamentosu bu raporu kabul ederek açık bir mesaj gönderdi: Dayanıklılığı gösteren uyumlu zorunlu etiketleme ve AB düzeyinde erken eskimeyle mücadele ileriye giden yoldur” dedi.

Çözüm, Devrim Değil

Bu onarım hakkı kararı, 395 lehte ve sadece 94 aleyhte (207 çekimser oyla) oyla kabul edildi. Ama bu kanun değil. Karar tam da bu, yasada Avrupa çapında değişiklikler yapmak için Avrupa Komisyonu’na verilecek bir söz. Aynı zamanda mükemmel bir ilk adımdır ve AB’nin tüketicileri koruma konusunda bir geçmişi vardır. Örneğin, dolaşım yasaları, Avrupa’yı dolaşabileceğiniz ve telefonunuzu evinizdeymiş gibi kullanabileceğiniz anlamına gelir. Kararın genel amacı, tüketicilerin satın aldıkları şeylerin onarılabilirliği konusunda daha bilinçli olması ve üreticilerin onarımları daha kolay hale getirmek zorunda kalmasıdır. Karar aynı zamanda zorla eskitmeyle, kasıtlı olarak uzun sürmeyecek veya bakımı kolay şeyler tasarlamanın çirkin uygulamasıyla mücadele etmek istiyor.

Ama Bazı Örneklere Ne Dersiniz?

Cep telefonlarını ele alalım. Onarım kılavuzları yayınlayan ve bugün bahsettiğimiz gibi onarım yasaları için lobi yapan bir site olan iFixit, aynı zamanda yeni ürünleri demonte eder ve onlara bir tamir edilebilirlik derecesi verir.

Ekranı kırık bir akıllı telefonu tutan bir el.

Örneğin, iPhone 12 ortalama bir 6/10 alıyor. Pili veya ekranı değiştirmek oldukça kolaydır, ancak arkayı kırarsanız, ona ulaşmak için her şeyi çıkarmanız gerekir. Ve bu iyi bir puan. Microsoft’un Surface Duo’su acıklı bir 2/10 alıyor. Tuhaf vidalar kullanmaktan ve çıkarılması çok zor yapıştırıcılardan dolayı kararıyor. Onarılabilirlik açısından, Yüzey Dud olarak adlandırılmalıdır. Her zaman böyle değildi. Kolay onarılabilirliği sayesinde bugüne kadar 2010 iMac’i çalışır durumda tuttum. Bir kapaktan fazladan RAM ekleyebilirsiniz; kullanılmayan sabit sürücüyü ve optik DVD/CD sürücülerini değiştirebilir ve bunları SSD’lerle değiştirebilirsiniz ve temizlik ve onarım için içerideki her şeye oldukça kolay bir şekilde erişebilirsiniz. Bunu, kullanıcı tarafından hiçbir şeyin değiştirilemeyeceği veya yükseltilemeyeceği en yeni M1 Mac’lerle karşılaştırın. Etiketleme kulağa politikacıların getirmekten hoşlandığı bir tür topal, etkisiz önlem gibi gelebilir, ancak doğru şekilde yapılırsa bir fark yaratabilir. Avrupa Parlamentosu’nun basın açıklaması, etiketlerin bir “kullanım ölçer ve bir ürünün tahmini ömrü hakkında net bilgi” içermesi gerektiğini söylüyor. Görünüşte aynı olan iki yazıcı arasında seçim yaptığınızı hayal edin, yalnızca birinin en az 10 yıl süreceğini söyleyen büyük bir yeşil etiketi var ve diğeri iki yıl vaat ediyor.

Bağımsız Tamir Dükkanları

iFixit’ten Kyle Wiens, “Yakın zamanda yapılan bir AB anketine göre, AB vatandaşlarının %77’si cihazlarını değiştirmek yerine onarmayı tercih ediyor” diyor. “Yüzde 79’u üreticilerin yasal olarak dijital cihazların onarımını veya bireysel parçalarının değiştirilmesini kolaylaştırmakla yükümlü olması gerektiğini düşünüyor.” Bu dramatik bir rakam, ancak aslında sanıldığından daha kolay olsa da, herkes onu onarmak için bir bilgisayarı açmak istemez. Bu nedenle yeni AB kararı bağımsız tamirhaneleri de hedefliyor. AB düzeyinde dayanıklılığı gösteren ve erken eskimeyle mücadele eden uyumlaştırılmış zorunlu etiketleme ileriye giden yoldur. Örneğin, karar “onarımı, yeniden satışı ve yeniden kullanımı engelleyen yasal engellerin kaldırılması” çağrısında bulunuyor. Bu, bağımsız tamir atölyelerinin tescilli tamir kılavuzlarına sahip olmasına ve yedek parça satın alma haklarını garanti etmesine yardımcı olabilir. Bu son kısım önemlidir. Geçen Aralık ayında Nikon, bağımsız onarım atölyelerini kapatan yetkili onarım programını durduracağını duyurdu. Ve 2012 yılında yedek parça tedarikini durdurdu.

Gelecek

Bu karar sadece güçlü bir niyet beyanıdır. Fiili mevzuat 2021 için planlanıyor, ancak daha uzun sürse bile memnuniyetle karşılanacaktır. Sadece tamirciler için önemli değil. Onarılabilirliği zorlamak için yasayı kullanmak alıcılara fayda sağlayacak, favori cihazlarınızı çalışır durumda tutmayı çok daha kolaylaştıracak ve gelişmiş sürdürülebilirlik yoluyla dünyanın kendisine fayda sağlayacaktır. Kim bunlardan herhangi biriyle tartışabilir?