Skip to content

Amplifikatör Güç Çıkışı Özelliklerini Anlama

13 de Mayıs de 2021

Kanal başına watt (WPC) derecesi, amplifikatörler, stereolar ve ev sineması alıcıları için reklamlarda ve ürün açıklamalarında her zaman öne çıkar. Daha fazla wattın daha iyi olduğu, daha fazla wattın daha fazla hacme eşit olduğu algısı var. Ancak bu mutlaka doğru değildir.

D&M Holdings / Sound United

Belirtilen Güç Derecelendirmeleri Aldatıcı Olabilir

Gerçek amplifikatör güç çıkışı söz konusu olduğunda, özellikle surround ses alıcılarında, bir üreticinin amplifikatör güç derecelendirme ifadelerini göründüğü gibi alamazsınız. İfadelerini dayandırdıkları şeye daha yakından bakmanız gerekir. Örneğin, 5.1 veya 7.1 kanal konfigürasyonuna sahip ev sineması alıcıları için, belirtilen watt çıkış özelliği, amplifikatör bir seferde bir veya iki kanalı sürerken belirlenir mi? Yoksa spesifikasyon, tüm kanallar aynı anda çalıştırıldığında mı belirlenir? Ek olarak, ölçüm 1 kHz test tonu kullanılarak mı yoksa 20 Hz ila 20 kHz test tonlarıyla mı yapıldı?

Belirtilen Güç Derecelendirmelerini Sıfırlama

Tek kanal yönlendirmeli 1 kHz’de kanal başına 100 watt’lık (standart orta frekans referansı olarak kabul edilir) bir amplifikatör watt derecesi gördüğünüzde, beş veya yedi kanalın tümü aynı anda çalıştığında gerçek dünya watt çıkışı. tüm frekanslarda daha düşüktür, muhtemelen yüzde 30 ila 40 daha düşüktür. Ölçümü iki kanala dayandırmak ve 1 kHz ton kullanmak yerine 20 Hz ila 20 kHz tonları kullanmak daha iyidir. Bunlar, bir insanın duyabileceği en geniş frekans aralığını temsil eder. Ancak bu, tüm kanallar çalıştırıldığında amplifikatörün güç çıkış kapasitesini hesaba katmaz. Bir ev sineması alıcısında, tüm kanallar aynı anda aynı güce ihtiyaç duymaz. Ses içeriğindeki değişiklikler, herhangi bir zamanda her kanalın gereksinimlerini etkiler. Örneğin, bir film müziği, yalnızca ön kanalların önemli güç çıkışı için gerekli olabileceği, çevre kanallarının ise ortam sesleri için daha az güç çıkışı sağlayabildiği bölümlere sahiptir. Öte yandan, çevre kanallarının patlamalar veya çökmeler için çok fazla güç çıkışı yapması gerekebilir, ancak aynı zamanda ön kanalların vurgusu kaldırılabilir. Bu koşullara bağlı olarak, bağlam içinde ifade edilen bir güç özelliği derecelendirmesi, gerçek dünya koşulları için daha pratiktir. Bir örnek, 20 Hz ile 20 kHz arasında ölçülen kanal başına 80 watt (WPC), iki kanallı, 8 ohm, yüzde 0,09 THD olabilir. Tüm bu jargonun anlamı, amplifikatör, stereo veya ev sineması alıcısının, standart 8-ohm hoparlörlerle iki kanal çalışırken, tüm insan işitme aralığı boyunca test tonları kullanarak 80 WPC çıkış yapabilmesidir. Bu, ortalama büyüklükte bir oturma odası için fazlasıyla yeterli. Bu örnekte ayrıca ortaya çıkan bozulmanın (THD veya Toplam Harmonik Bozulma olarak adlandırılır) yalnızca yüzde 0,09 olduğu belirtimi de yer almaktadır. Bu, çok temiz bir ses çıkışını temsil eder.

Sürekli Güç

Dikkate alınması gereken diğer bir faktör, bir alıcının veya amplifikatörün tam gücünü sürekli olarak üretip üretemeyeceğidir. Bir alıcı veya amplifikatörün 100 WPC çıkış yapabilecek şekilde listelenmiş olması, bunu herhangi bir önemli süre boyunca yapabileceği anlamına gelmez. Amplifikatör teknik özelliklerini kontrol ederken, WPC çıkışının Tepe veya Maksimum Güç olarak değil, RMS veya FTC cinsinden ölçülüp ölçülmediğine bakın.

Desibel

Ses seviyeleri Desibel (dB) cinsinden ölçülür. Kulaklarımız, ses seviyesindeki farklılıkları doğrusal olmayan bir şekilde algılar. Kulaklar arttıkça sese daha az duyarlı hale gelir. Desibel, göreceli ses yüksekliğinin logaritmik bir ölçeğidir. Yaklaşık 1 dB’lik bir fark, hacimdeki minimum algılanabilir değişikliktir, 3 dB, hacimdeki orta derecede bir değişikliktir ve yaklaşık 10 dB, hacmin yaklaşık olarak algılanan iki katına çıkmasıdır. Bunun gerçek dünyayla ilişkisi şu şekildedir:

  • 0 dB: İnsan işitme eşiği
  • 15 – 25 dB: Fısıltı
  • 35 dB: Arkaplan gürültüsü
  • 40 ila 60 dB: Normal ev veya ofis arka planı
  • 65 ila 70 dB: Normal konuşma sesi
  • 105 dB: Orkestral doruk
  • 120 dB +: Canlı rock müzik
  • 130 dB: Ağrı eşiği
  • 140 ila 180 dB: Jet uçağı

Bir amplifikatörün desibel cinsinden diğerinden iki kat daha yüksek ses üretmesi için 10 kat daha fazla watt çıkışına ihtiyacınız vardır. 100 WPC olarak derecelendirilmiş bir amplifikatör, 10 WPC amplifikatörün ses seviyesinin iki katı kapasiteye sahiptir. 100 WPC olarak derecelendirilmiş bir amplifikatörün, iki kat daha yüksek sesle olması için 1.000 WPC olması gerekir. Bu, yukarıda bahsedilen logaritmik ölçeği izler.

Çarpıtma

Amplifikatörün kalitesi yalnızca watt çıkışına ve ne kadar gürültülü olduğuna yansımaz. Yüksek ses seviyelerinde aşırı gürültü veya distorsiyon sergileyen bir amplifikatör dinlenemeyebilir. Yüksek distorsiyon seviyelerine sahip daha güçlü bir amplifikatöre kıyasla, düşük distorsiyon seviyeli yaklaşık 50 WPC’lik bir amplifikatör kullanmanız daha iyidir. Bozulma özellikleri THD (Toplam Harmonik Bozulma) terimiyle ifade edilir. Bununla birlikte, amplifikatörler veya ev sineması alıcıları arasındaki bozulma derecelerini karşılaştırırken işler bulanıklaşabilir. Özellik sayfasında, amplifikatör veya alıcı A, 100 watt çıkışta yüzde 0,01’lik bir distorsiyon oranına sahip olabilirken, amplifikatör veya alıcı B, 150 watt çıkışta yüzde 1’lik bir listelenen bozulma oranına sahip olabilir. Amplifikatör veya alıcı A’nın daha iyi bir alıcı olabileceğini varsayabilirsiniz, ancak iki alıcının bozulma oranlarının aynı güç çıkışı için belirtilmediğini göz önünde bulundurmalısınız. Her ikisi de 100 watt çıkışta çalıştığında her iki alıcının da aynı (veya karşılaştırılabilir) distorsiyon oranlarına sahip olması veya A, 150 watt’lık bir çıkışa yönlendirildiğinde, B ile aynı (veya daha kötü) distorsiyon oranına sahip olabilir. Öte yandan, bir amplifikatör 100 watt’ta yüzde 1’lik bir bozulma derecesine sahipse ve bir başkası 100 watt’ta yalnızca yüzde 0,01’lik bir bozulma derecesine sahipse, yüzde 0,01 bozulma derecesine sahip amplifikatör veya alıcı, açısından daha iyi birimdir. bu şartname. Son bir örnek olarak, 100 watt’ta yüzde 10’luk bir belirtilen bozulma oranına sahip bir amplifikatör veya alıcı, bu güç çıkışı seviyesinde dinlenemeyecektir. Daha düşük bir güç çıkış seviyesinde daha az distorsiyonla daha dinlenebilir olabilir, ancak belirtilen güç çıkışı için yüzde 10’luk bir distorsiyon seviyesi (veya herhangi bir distorsiyon seviyesi) listeleyen bir amplifikatöre veya alıcıya rastlarsanız, biraz açıklama alın satın almadan önce üreticiden.

Sinyal-Gürültü Oranı (S / N)

Amplifikatör kalitesini etkileyen diğer bir faktör de Sinyal-Gürültü Oranı’dır (S / N). Bu, sesin arka plan gürültüsüne oranıdır. Oran ne kadar büyükse, istenen sesler (müzik, ses, efektler) o kadar çok akustik efektlerden ve arka plan gürültüsünden ayrılır. Amplifikatör spesifikasyonlarında, S / N oranları desibel olarak ifade edilir. 70 dB’lik bir S / N oranı, 50 dB’lik bir S / N oranından daha arzu edilir.

Dinamik Boşluk Mesafesi

Sonuncusu (bu tartışmanın amaçları doğrultusunda), bir alıcının veya amplifikatörün, filmlerdeki müzikal zirveleri veya aşırı ses efektlerini barındırmak için kısa süreler için daha yüksek bir seviyede güç çıkışı yeteneğidir. Bu, bir film sırasında ses ve yükseklikte aşırı değişikliklerin meydana geldiği ev sineması uygulamalarında önemlidir. Bu özellik Dinamik Boşluk olarak ifade edilir. Dinamik Boşluk payı desibel cinsinden ölçülür. Bir alıcı veya amplifikatör, yukarıda açıklanan koşullara uyum sağlamak için güç çıkışını kısa bir süre için ikiye katlayabilirse, 3 dB’lik bir Dinamik Boşluk Alanına sahip olacaktır.

Alt çizgi

Bir alıcı veya amplifikatör satın alırken, watt çıkış özelliklerine dikkat edin. Ayrıca, Toplam Harmonik Bozulma (THD), Sinyal-Gürültü Oranı (S / N) ve Dinamik Tavan Mesafesi gibi diğer faktörleri de değerlendirin. Ayrıca, kullandığınız hoparlörlerin verimliliğine ve hassasiyetine de dikkat edin. Bir amplifikatör veya alıcı, ses veya ev sinema sisteminizin merkezinde olabilir. CD oynatıcılar, döner tablalar ve Blu-ray Disk oynatıcılar gibi diğer bileşenler de zincirdeki bağlantılar olabilir. Mevcut en iyi bileşenlere sahip olabilirsiniz, ancak alıcınız veya amplifikatörünüz göreve hazır değilse dinleme deneyiminiz olumsuz etkilenecektir. Her spesifikasyon, alıcının veya amplifikatörün en üst düzey performans kapasitesine katkıda bulunsa da, diğer faktörlerle bağlamın dışına çıkarılan tek bir özellik, ev sinema sisteminizin nasıl performans göstereceğine dair doğru bir resim vermez. Reklam veya satış görevlisinin size attığı terminolojiyi anlamak önemlidir, ancak sayıların sizi bunaltmasına izin vermeyin. Satın alma kararınızı, kulaklarınızla ve odanızda duyduklarınıza dayandırın.