
Uzun animasyon süreci nedeniyle, özellikle kendi başınıza değil de büyük bir grup insanla çalışıyorsanız, önceden plan yapmanıza yardımcı olur. Hikayenizin ve filminizin tam olarak nasıl görüneceğine dair sağlam bir fikriniz olabilir, ancak bu fikri diğer insanlara nasıl ileteceksiniz? İşte burada storyboard’lar devreye giriyor.
Animasyon Sürecinde Storyboard’un Rolü
bir film şeridi kulağa oldukça benziyor – hikayeniz için bir pano. Filminizin durağan resimlerinin görsel bir temsili olarak hizmet veren bir storyboard, bir filmin her önemli anını işaretler, bir resimli kitaba benzer şekilde çizilir ve sırayla sunulur. Tümü görsel olarak ortaya konan önemli hareketlere ve olaylara, ayrıca kamera açılarına ve kamera hareketlerine sahiptir. Storyboard’ların kendilerinde diyalog balonları yoktur, bu yüzden filmin çizgi roman versiyonu gibi değillerdir. Diyaloğu ve herhangi bir ayrıntıyı dışarıda bırakırlar ve sadece görselin ne olacağına odaklanırlar. Bazen bir şeyin yakınlaştırılıp yakınlaştırılmadığını veya sola veya sağa kaydırıldığını göstermek için büyük oklar içerirler, ancak diyaloğu veya herhangi bir önemli bilgiyi aşağıya koyarlar veya bunları sunarken birinin storyboard’lar aracılığıyla konuşmasını sağlarlar. Açılış dizisi için film şeridinin harika bir karşılaştırmasına göz atın. Aslan Kral aynı dizinin son animasyonuna karşı. Oluşturdukları son animasyonun konusu ve kamera açıları ile eşleşen storyboard’ların harika bir örneğini gösterir. Bu kesinlik, insanların hikayeyi ve olacakları daha net bir şekilde anlamalarını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda animatörlere de çok yardımcı oluyor.
Animatör için Bir İşaret
Bir hikayeyi canlandırıyorsanız, o zaman sen ne olmak istediğinizi bilin, ancak bir başkasına verildiğinde, iki kişinin aynı sahneyi çılgınca farklı yorumlayabildiği ortaya çıkıyor. Film şeridi, animatöre prodüksiyon öncesi çalışmanızda neyin kurulduğu konusunda rehberlik etmeye yardımcı olur. Film şeridi sayesinde, hangi kamera açılarının kullanılacağını, kameranın nasıl hareket ettirileceğini ve aksiyonun nasıl oynanması gerektiğini biliyorlar. Storyboarding sadece animasyonla sınırlı değildir. Canlı aksiyon filmleri hikaye taslağı şeyleri animasyon kadar yapar – canlı aksiyon sekansı çekildiğinde, kameramanlardan, oyunculardan ve asistanlardan herkesin ne yapılması gerektiği konusunda aynı fikirde olmasına yardımcı olur. Örneğin, hikaye taslağı oluşturma için baskın yöntemdi. Mad Max: Öfke Yolu. Senaryo yazarı George Miller, bir senaryo yazmak yerine, filmin tamamını büyük, uzun bir storyboard olarak yaptı. Öfke Yolu o kadar görsel bir film ki, senaryo yerine storyboard tarzında yapmak, kavramsallaştırılan muhteşem vizyonu hayata geçirmeye yardımcı oldu. (Eğlenceli gerçek: Film şeridinin yoğun etkisinden dolayı Miller başlangıçta bunu diyalogsuz bir film olarak tasavvur etmişti.)
Bir Yardım veya Bir Engel
Kendi başınıza çalışırken, storyboard hem bir yardım hem de bir engel olabilir. Solo bir proje için, sizi yavaşlatabilir ve canlandırmaya başladığınızda yapabileceklerinizi sınırlayabilir. Ayrıca, ne hayal ettiğinize dair iyi bir fikriniz olduğundan, her şeyi önceden ortaya koyma ihtiyacı hissetmeyebilirsiniz – sadece kanatlandırmak için söylenecek bir şey var. Bununla birlikte, bazı animatörler, kendi başlarına çalışırken bile, ne yapmaları gerektiğini storyboard üzerinden düzenlemeyi çok faydalı buluyorlar. Odaklanmanıza yardımcı olabilir ve proje için ileride ne olduğuna dair daha net bir taslak verebilir. Filminizin belirli bir yönünün canlandırılmasının ne kadar süreceğini bulmanız gerekiyorsa kesinlikle yardımcı olabilir. Film şeridi olup olmamanız size kalmış – ama en az bir kez denemeye değer.