
Araba ses geçişleri, muhtemelen orada en az anlaşılan ses bileşenlerinden bazılarıdır. Kesinlikle gerekli olmadıklarından, bir araç ses sistemini kurarken veya yükseltirken konuyu tamamen gözden geçirmek oldukça kolaydır. Ana üniteler, amplifikatörler ve hoparlörler tüm iyi baskıyı alır, ancak bu, geçişlerin de önemli olmadığı anlamına gelmez.
Araba Ses Geçişi Türleri
Her biri belirli durumlara en uygun olan iki ana geçiş türü vardır:
Pasif Geçişler
Bu geçişler, amfi ve hoparlörler arasında oturur ve istenmeyen frekansları filtreler. Bazı hoparlörlerde yerleşik pasif geçişler bulunur. Bu geçişler, amfi ve hoparlörler arasında basitçe kablolandığından, kurulumları nispeten kolaydır. Bununla birlikte, pasif geçişlerin doğasında bulunan belirli bir miktar verimsizlik vardır.
Aktif Geçişler
Bunlar aynı zamanda elektronik geçişler olarak da bilinir ve pasif birimlerden hem daha karmaşık hem de daha pahalıdırlar. Aktif geçişler güç kaynakları gerektirir, ancak pasif geçişlerin yaptığı gibi güçlendirilmiş sinyalleri filtreleyerek gücü boşa harcamazlar.
Kimin Gerçekten Bir Araba Ses Geçişine İhtiyacı Var?
Gerçek şu ki, her araç ses sistemi, her araç ses sisteminin bir tür amplifikatör gerektirdiği gibi, bir tür çapraz geçiş gerektirir. Ancak, birçok ana ünitenin yerleşik bir amplifikatör içermesiyle aynı şekilde, hoparlörler de yerleşik geçişler içerebilir. Temel araç ses sistemlerinde, hiçbir ek geçiş olmadan gayet iyi geçinmek tamamen mümkündür. Bununla birlikte, pasif veya aktif bir ünitenin sesin kalitesini, sistemin verimliliğini veya her ikisini birden iyileştireceği bazı durumlar vardır. Araç ses sisteminiz koaksiyel hoparlörler kullanıyorsa, muhtemelen ek bir geçişe ihtiyacınız yoktur. Tam aralıklı hoparlörler, her sürücüye ulaşan frekansları filtreleyen yerleşik pasif geçişlere sahiptir. Karışıma bir amplifikatör ekleseniz bile, yerleşik hoparlör geçişleri fazlasıyla yeterli olmalıdır. Ancak, bu tür bir sisteme bir amplifikatör ve bir subwoofer eklerseniz, bir geçişe ihtiyacınız olabilir. Öte yandan, bileşen hoparlörler, çoklu amplifikatörler ve subwoofer’lardan oluşan bir sistem kurmayı planlıyorsanız, genellikle bir veya daha fazla geçişe ihtiyacınız olacaktır. Bu, özellikle woofer’larınız veya tweeter’larınız gibi belirli hoparlörleri sürmek için ayrı amplifikatörler kullanmayı planlıyorsanız geçerlidir. İster aktif ister pasif geçişler seçin, istenmeyen frekansların hoparlörlere ulaşmasını engelleyecek bir şeye ihtiyacınız olacak. Ayrıca, satış sonrası amplifikatörlerin tipik olarak, bileşen hoparlörlü temel bir araç ses sistemi oluşturuyorsanız, etkin bir şekilde geçiş işlevi gören yerleşik filtreler içerdiğini de belirtmek önemlidir. Bu tip amplifikatördeki yüksek geçiş filtresi, tweeter’ları çalıştırmanıza izin verir ve düşük geçiş filtresi, herhangi bir ek geçiş gerektirmeden woofer’ları sürmenize olanak tanır.
Aktif Bir Geçiş Gerçekten Yardımcı Olduğunda
Yalnızca tek bir amplifikatör kullandığınız bir durumda, genellikle bir geçiş olmadan gayet iyi geçinebilseniz de, daha karmaşık yapılar aktif bir geçişten gerçekten yararlanabilir. Örneğin, 3 yollu bir geçiş, aslında ana üniteniz ve birden çok amplifikatör arasında kabloladığınız bir bileşendir. Bu tip senaryoda, her amplifikatör çaprazdan belirli bir frekans aralığı alır ve her amplifikatör belirli bir hoparlör tipini sürmek için kullanılır. Örneğin, biri yüksek geçişli ön hoparlörleri çalıştırabilir, bir diğeri arka tam aralıklı hoparlörleri çalıştırabilir ve üçüncü bir subwoofer amfisi bir alt sesi çalıştırabilir.
Geçişler Profesyonel Kurulum Gerektirir mi?
Geçitler kurmak roket bilimi değildir, ancak bu tür bir Kendin Yap projesini üstlenmeden önce ne yaptığınıza dair temel bir anlayışa ihtiyacınız olacaktır. Pasif bir geçişi kurmak nispeten basittir, çünkü yalnızca amfiniz ve hoparlörleriniz arasında bir geçişi kablolamayı içerir. Örneğin, amplifikatör çıkışınıza pasif bir geçiş bağlayabilir, ardından geçişin tweeter çıkışını tweeter’ınıza ve woofer çıkışını woofer’ınıza bağlayabilirsiniz. Aktif bir araba ses geçişi kurmak tipik olarak daha karmaşık bir prosedür olacaktır. Ana sorun, aktif geçişlerin güç gerektirmesidir, bu nedenle her birime güç ve topraklama kabloları çalıştırmanız gerekir. İyi haber şu ki, zaten bir amplifikatör kurduysanız, kablolama gerçekten daha karmaşık olmadığı için aktif bir crossover kurabilecek kapasiteye sahip olmanız gerekir. Aslında, aktif crossover’ınızı amplifikatörünüzü toprakladığınız yere topraklamak, can sıkıcı toprak döngüsü parazitini önlemeye yardımcı olacaktır.