
Kuşlar uçmalı, balıklar yüzmeli ve piller ölmeli. Bu sadece otomotiv akü teknolojisi bilimidir. İster parazit boşalması, ister normal kendi kendine deşarj olsun, isterse sadece yıpranma olsun, bir pilin ölme yolları çok çeşitlidir. Neyse ki, bir pilin ölmesini önlemenin yolları neredeyse bir o kadar çoktur. Anahtar, bir pilin neden bittiğini veya gelecekte ölmesine neden olabilecek faktörü belirlemek ve doğrudan ele almaktır.
Araba Pillerinin Ölme Nedenleri
Hava Durumunun Pilinizi Öldürmesini Önleyin
Pilinizi yazın sıcağından veya kışın sert soğuğundan korumak için garajda çalışmaktan başka yapabileceğiniz pek bir şey yok. Bu bir seçenekse, aşırı sıcaklık dalgalanmalarının olmaması pilinizin normalde olduğundan daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir. Ancak, sıcak veya soğuğun pili öldürmesini önlemenin en iyi yolu pilin her zaman mümkün olan en iyi durumda olduğundan emin olmaktır. Bunun anlamı, uygun şekilde bakımı yapılan bir pil, sorunlara neden olabilecek şiddetli sıcaklık dalgalanmalarının üstesinden gelmek için daha donanımlıdır.
Pil Elektrolitinin Önemi
Örneğin, bir pildeki elektrolitin sıcak yaz aylarında buharlaşması daha olasıdır, bu nedenle pili dolu tutmak önemlidir. Düşük elektrolit, pil performansını olumsuz etkiler ve asla plakalar açıktayken araç kullanmak istemezsiniz. Elektroliti düştüğünde doldurmak yardımcı olur, ancak çözümün ne kadar güçlü veya zayıf olduğunu bilmek de önemlidir. Pilin bitmek üzere olduğunun en büyük göstergelerinden biri, pilin artık şarjı kabul etmemesine rağmen elektrolitin zayıf kalması veya bir hücrenin diğerlerinden daha zayıf olmasıdır. Bu, basit bir hidrometre veya bir refraktometre ile kontrol edilebilir.
Temiz ve Şarjlı Tutun
Aynı şekilde, elektrik bağlantılarının temiz tutulması ve akünün uygun şekilde şarj edilmesi, daha az marş amperinin mevcut olduğu soğuk kış aylarında yardımcı olacaktır. Kurşun asitli pilin kapasitesi, sıcaklık donma noktasına ulaştığında yaklaşık yüzde 20 düşebilir, bu nedenle cıva düştükçe her amper sayılır. Bu, özellikle başlangıçta çok fazla soğuk marş amperine sahip olmayan daha küçük aküler için geçerlidir ve akünün marş amperinin amperajına nispeten yakın olduğu uygulamalarda marş motorunun marş motorunun devrilmesi gerekir.
Pilinizi Öldürmekten Parazit Bir Drenaj Tutun
Pilinizi bitirmeden önce parazit boşalmasını belirlemek zor olabilir, çünkü genellikle olağandışı bir şey fark etmezsiniz. Farlarınızı fark etmeden kazara açık bırakmak kolay olsa da, bu tür bir durum aslında bir şeylerin yanlış olduğunun dışa dönük bir göstergesine sahiptir. Birçok parazit giderici durumunda, arabanız kapalıyken amper çeken bileşen, arabanızı çalıştırmaya gidene ve marş motorunun sonuçsuz bir şekilde sesini duyana kadar dikkatinizi çekmek için hiçbir şey yapmaz. İyi haber şu ki, piliniz zaten eskimiş ve yıpranmış değilse, parazitik bir drenajdan bir kez ölmek çok fazla kalıcı hasara neden olmayacaktır. Anahtar, tahliyenin kaynağını belirlemek ve düzeltmek ve pilin birden çok kez boşalmasını önlemektir. Bir kurşun-asit pilin voltajı belirli bir eşiğin altına düştüğünde kalıcı hasar meydana geldiğinden, bu tür bir sorunla bir an önce ilgilenmek iyi bir fikirdir.
Parazit Drenajı Tanımlayın ve Düzeltin
Bir parazit çekilişini bulmanın ve düzeltmenin birçok yolu olmasına rağmen, en kolayı basit bir deneme yanılma sürecini kullanmaktır. Kontak kapalı ve akü bağlantısı kesilmiş durumdayken, boşalma olup olmadığını kontrol etmek için bir test lambası kullanabilirsiniz. Akü terminaline bağlı bir test lambası ve bağlantısı kesilmiş kablo yanarsa, sistemdeki bir şey güç çekiyor veya bir röleye enerji vermeye çalışıyor demektir. Bu tür teşhis çalışmaları için bir ampermetre de kullanabilirsiniz, ancak sayaçta bir sigortayı patlatmamak için doğru ölçeği kullanmak önemlidir. Her iki durumda da, ışık sönene veya ampermetre sıfıra düşene kadar sigortaları birbiri ardına çıkararak parazit tahliyesinin kaynağını sık sık takip edebilirsiniz. Uygun bir devre şemasıyla, belirli bir bileşene veya bileşenlere giden yolu takip edebilirsiniz. Bu tür tahliyenin en yaygın nedenlerinden biri, bagaj ve torpido gözü kapalıyken bu ışıkların yandığını görmenin bir yolu olmadığından, arızalı bir anahtar nedeniyle yanan bir bagaj veya torpido gözü ışığıdır, ancak tahliyeler önemli ölçüde olabilir. izini sürmek daha zor.
Pilinizin Saklama Sırasında Ölmesini Önleyin
Bir aracı ne kadar süreyle depoda bırakmayı planladığınıza bağlı olarak, hiçbir şey yapmanız gerekmeyebilir veya sadece akünün bağlantısını kesmek işe yarayabilir. Ancak, kendi kendine boşalma, yeni bir pilin bile yavaş yavaş şarjını kaybetmesine neden olur. Kurşun asitli piller, her ay yaklaşık yüzde 5 gibi nispeten yavaş bir kendi kendine deşarj oranına sahip olsa da, uzun süreli depolama, normal kendi kendine deşarjın bir pili tehlikeli bir düzeye çekmesine izin verebilir. Pilinizin uzun süre saklama sırasında bitmesini önlemek istiyorsanız iki çözüm var. Birincisi zaman zaman şarj etmek, diğeri ise pil belirli bir voltaj seviyesinin altına düştüğünde otomatik olarak şarj olan bir şamandıra şarj cihazı kullanmak. Bir akü ihalesi veya şamandıra şarj cihazı, aracınız depodayken akünün ölmesini önlese de, durumu zaman zaman izlemek yine de iyi bir fikirdir. Bir şeyler ters giderse ve şarj cihazı kapanmazsa, bu da pilinize zarar verebilir.