
Bir araba kodu okuyucusu, bulabileceğiniz en basit araç teşhis araçlarından biridir. Bir arabanın bilgisayarıyla arayüz oluşturmak ve motor ışıklarını ve diğer sorunları kontrol etmeyi tetikleyebilecek sorun kodlarını bildirmek için tasarlanmıştır.
Araba Kodu Okuyucu Nasıl Çalışır?
OBD-I ve OBD-II kod okuyucu sistemleri, çeşitli sensör giriş ve çıkışlarını izledikleri için esasen aynı şekilde çalışır. Sistem herhangi bir şeyin spesifikasyon dışı olduğunu belirlerse, teşhis prosedürlerinde kullanılabilecek bir “sorun kodu” belirler. Her kod belirli bir hataya karşılık gelir. Hem devam eden hem de kesintili sorunları temsil eden farklı kod türleri (yani sert, yumuşak) da vardır. OBD-II araba kodu okuyucuları tipik olarak ucuzdur, ancak bazı parça mağazaları ve dükkanları kodları ücretsiz olarak okuyacaktır. Bir sorun kodu belirlendiğinde, kontrol panelinde özel bir gösterge yanacaktır. Bu, aynı zamanda kontrol motoru ışığı olarak da adlandırılan arıza gösterge lambasıdır (MIL). Esasen, sorunun ne olduğunu görmek için bir araba kodu okuyucusu bağlayabileceğiniz anlamına gelir. Elbette bazı kodlar kontrol motoru ışığını tetiklemez. Her OBD sistemi, kodları almak için kullanılabilecek bir tür konektöre sahiptir. OBD-I sistemlerinde, kodları kontrol etmek için bazen bu konektörü kullanmak mümkündür. olmadan bir araba kodu okuyucu. Örneğin, GM’nin ALDL konektörünü köprülemek ve ardından hangi kodların ayarlandığını belirlemek için yanıp sönen kontrol motoru ışığını incelemek mümkündür. Benzer bir şekilde, kodlar OBD-I Chrysler araçlarından kontak anahtarını belirli bir düzende açıp kapatarak okunabilir. Diğer OBD-I sistemlerinde ve tüm OBD-II sistemlerinde, arıza kodları OBD konektörüne bir araba kodu okuyucusu takılarak okunur. Bu, kod okuyucunun aracın bilgisayarıyla arayüz oluşturmasına, kodları çekmesine ve bazen birkaç başka temel işlevi gerçekleştirmesine olanak tanır.
Araba Kod Okuyucusu Nasıl Kullanılır
Bir araba kodu okuyucuyu kullanmak için, bir OBD sistemine takılması gerekir. Her OBD-I sistemi, birkaç farklı yere yerleştirilebilen kendi konektörüne sahiptir. Bu konektörler genellikle sigorta kutusunun yakınında kaputun altında bulunur, ancak bunlar aynı zamanda ön göğüsün altında da bulunabilir. 1996’dan sonra üretilen araçlarda, OBD-II konnektörü tipik olarak direksiyon kolonunun yanında gösterge panelinin altında bulunur. Daha nadir durumlarda, ön paneldeki bir panelin arkasında veya hatta küllük veya başka bir bölmenin arkasında bulunabilir.
OBD-II konektör fişi. Genellikle kontrol panelinizin altında bulacağınız bağlantı noktası genellikle aynı şekle sahiptir, ancak bazıları dikdörtgendir.
Jeremy Laukkonen
-
Bulun OBD bağlantı noktası.
-
Kod okuyucunun OBD konektörü OBD bağlantı noktasına.
-
Üniteniz otomatik olarak açılmazsa kod okuyucuyu açın.
-
Aracın kontak anahtarını aksesuar konumu.
-
Takip et ekrandaki istemler kod okuyucuda.
Spesifik prosedür bir kod okuyucudan diğerine farklılık gösterebilir. Bu cihazların çoğu çok basittir ve OBD bağlantı noktasından güç alır almaz açılmak üzere tasarlanmıştır. Diğerlerinin takip etmeniz gereken belirli prosedürleri vardır, bu durumda kullanım kılavuzuna başvurmak önemlidir.
Araç Kodu Okuyucu Ne Yapabilir?
OBD soketi yerleştirilip bağlandıktan sonra, araç kodu okuyucusu aracın bilgisayarıyla arayüz oluşturacaktır. Basit kod okuyucular, bir OBD-II bağlantısı üzerinden güç çekebilirler, bu da okuyucuyu fişe takmanın onu da çalıştırabileceği anlamına gelir. Bu noktada, genellikle şunları yapabileceksiniz:
- Kodları okuyun ve temizleyin.
- Temel parametre kimliklerini görüntüleyin.
- Hazırlık monitörlerini kontrol edin ve muhtemelen sıfırlayın.
Belirli seçenekler bir araç kodu okuyucudan diğerine değişir, ancak en azından, kodları okuyup temizleyebilmelisiniz. Elbette, kodları yazana kadar temizlemekten kaçınmak iyi bir fikirdir, bu noktada bir sorun kodu çizelgesinde bunlara bakabilirsiniz. Sorun kodlarını temizlemek için bir kod okuyucu kullanmak, hazır olma monitörlerini de sıfırlar. Çoğu emisyon ve duman testi tesisi, hazır olma monitörlerine bakar ve sıfırlanmışlarsa arabanızı geçmez. Bir onarımı tamamladıktan sonra kodlarınızı silerseniz, aracınızı şehir ve otoyol sürüşünün karışımıyla bir test sürüşüne çıkarmanız önemlidir, böylece hazırlık monitörlerinin çalışma şansı olur.
Araba Kodu Okuyucu Sınırlamaları
Araç kodu okuyucuları, teşhis prosedürünüz için size bir atlama noktası sağlamada harika olsalar da, tek bir sorun kodunun birçok farklı nedeni olabilir. Bu nedenle kod okuyucular, tarama araçlarından daha az kullanışlıdır. Profesyonel bir teşhis teknisyeni bir kod okuyucu kullandığında, genellikle bu tür bir kodla önceden deneyime sahip olurlar ve bu da onlara hangi bileşenlerin test edileceğine dair bir fikir verir. Birçok profesyonelin ayrıca çok daha pahalı ve karmaşık tarama araçları vardır, bunlar büyük bilgi tabanları ve teşhis talimatları ile birlikte gelir. Böyle bir araca erişiminiz yoksa, temel sorun kodunu ve sorun giderme bilgilerini çevrimiçi olarak inceleyebilirsiniz. Örneğin, arabanızda bir oksijen sensörü sorun kodu varsa, aracınızın markası ve modeli için oksijen sensörü test prosedürlerini aramak istersiniz.
ELM327 ile Araç Kodu Okuyucular
ELM327 tarama araçları, temel araç kodu okuyuculara göre ekonomik bir alternatiftir. Bu cihazlar, aracınızın OBD-II sistemi ile arayüz oluşturmak için ELM327 teknolojisini kullanır, ancak herhangi bir yerleşik yazılım veya ekrana sahip değildirler. Bunun yerine, ELM327 tarama araçları, bir tablet, akıllı telefon veya dizüstü bilgisayar ile arabanızın bilgisayarı arasında bir arayüz sağlamak için tasarlanmıştır. Bazı mobil uygulamalar ELM327 tarama aracını ve telefonunuzu çıplak kemik kod okuyucu olarak kullanmanıza izin verir ve daha gelişmiş yazılımlar genellikle size daha güçlü bir arayüz ve teşhis bilgileri sağlar.