
Web tasarım dünyasını keşfetmeye başladığınızda, şüphesiz sizin için yeni olan bir dizi kelime ve kelime öbeği ile tanışacaksınız. Muhtemelen duyacağınız terimlerden biri “biçimlendirme” veya belki de “biçimlendirme dili” dir. “Biçimlendirme”, “kod” dan nasıl farklıdır ve neden bazı web uzmanları bu terimleri birbirinin yerine kullanıyor gibi görünüyor? “Biçimlendirme dilinin” tam olarak ne olduğuna bir göz atarak başlayalım. Bu örnek bir HTML paragrafıdır. Bir açılış etiketinden (), bir kapanış etiketinden () ve ekranda görüntülenecek gerçek metinden oluşur (bu, iki etiket arasında bulunan metindir). Her etiket, işaretlemenin bir parçası olarak belirtmek için bir “küçüktür” ve “büyüktür” simgesi içerir. Bir bilgisayarda veya başka bir cihaz ekranında görüntülenecek metni biçimlendirdiğinizde, metnin kendisi ile ilgili talimatlar arasında ayrım yapmanız gerekir. Metin. “Biçimlendirme”, metni görüntülemek veya yazdırmak için talimatlardır. İşaretlemenin bilgisayar tarafından okunabilir olması gerekmez. Basılı veya bir kitapta yapılan ek açıklamalar da işaretleme olarak kabul edilir. Örneğin, okuldaki birçok öğrenci ders kitaplarında belirli cümleleri vurgulayacaktır. Bu, vurgulanan metnin çevresindeki metinden daha önemli olduğunu gösterir. Vurgu rengi işaretleme olarak kabul edilir. Biçimlendirme, kurallar bu biçimlendirmenin nasıl yazılacağı ve kullanılacağına göre kodlandığında bir dil haline gelir. Aynı öğrenci, “mor vurgulayıcı tanımlar için, sarı vurgulayıcı sınav ayrıntıları içindir ve kenarlardaki kalem notları ek kaynaklar içindir” gibi kuralları kodladıysa kendi “not alma biçimlendirme diline” sahip olabilir. Çoğu biçimlendirme dili, birçok farklı kişi tarafından kullanılmak üzere dışarıdan bir yetkili tarafından tanımlanır. Web için biçimlendirme dilleri bu şekilde çalışır. W3C veya World Wide Web Konsorsiyumu tarafından tanımlanırlar.
3 Biçimlendirme Diline Bakalım
Web’de “ML” olan hemen hemen her kısaltma bir “biçimlendirme dilidir” (büyük bir sürpriz, “ML” nin anlamı budur). Biçimlendirme dilleri, web sayfalarını veya tüm şekilleri ve boyutları oluşturmak için kullanılan yapı taşlarıdır. Gerçekte, dünyada birçok farklı biçimlendirme dili vardır. Web tasarımı ve geliştirme için muhtemelen karşılaşacağınız üç özel biçimlendirme dili vardır. Bunlar HTML, XML ve XHTML’dir.
Biçimlendirme Dili Nedir?
Bu terimi doğru bir şekilde tanımlamak için – biçimlendirme dili, bilgisayarın bu metni işleyebilmesi için metne açıklama ekleyen bir dildir. İşaretleme dillerinin çoğu insan tarafından okunabilir çünkü ek açıklamalar onları metnin kendisinden ayıracak şekilde yazılmıştır. Örneğin, HTML, XML ve XHTML ile işaretleme etiketleri <
type = “code”> ve>
type = “code”> Bu karakterlerden birinde görünen herhangi bir metin, işaretleme dilinin bir parçası olarak kabul edilir ve ek açıklamalı metnin bir parçası olarak değerlendirilmez. Örneğin:
HTML – Köprü Metni Biçimlendirme Dili
HTML veya Hiper Metin Biçimlendirme Dili, Web’in birincil dilidir ve web tasarımcısı / geliştiricisi olarak birlikte çalışacağınız en yaygın dildir. Aslında, işinizde kullandığınız tek biçimlendirme dili olabilir. Tüm web sayfaları HTML ile yazılmıştır. HTML, web tarayıcılarında görüntülerin, multimedya ve metnin görüntülenme şeklini tanımlar. Bu dil, belgelerinizi (köprü metni) bağlamak ve web belgelerinizi etkileşimli hale getirmek için (formlar gibi) öğeler içerir. Çoğu kişi HTML “web sitesi kodu” olarak adlandırır, ancak gerçekte bu sadece bir biçimlendirme dilidir. Her iki terim de kesinlikle yanlış değildir ve web uzmanları da dahil olmak üzere kişilerin bu iki terimi birbirinin yerine kullandığını duyacaksınız. HTML, tanımlanmış bir standart biçimlendirme dilidir. SGML’ye (Standart Genelleştirilmiş Biçimlendirme Dili) dayanmaktadır. Metninizin yapısını tanımlamak için etiketleri kullanan bir dildir. Öğeler ve etiketler
XML – Genişletilebilir İşaretleme Dili
Genişletilebilir Biçimlendirme Dili, HTML’nin başka bir sürümünün temel aldığı dildir. HTML gibi, XML de SGML’ye dayanmaktadır. SGML’den daha az katıdır ve düz HTML’den daha katıdır. XML, çeşitli farklı diller oluşturmak için genişletilebilirlik sağlar. XML, biçimlendirme dilleri yazmak için kullanılan bir dildir. Örneğin, şecere üzerinde çalışıyorsanız, XML’inizdeki baba, anne, kız ve oğulları şu şekilde tanımlamak için XML kullanarak etiketler oluşturabilirsiniz:. Ayrıca XML ile zaten oluşturulmuş birkaç standartlaştırılmış dil vardır: matematiği tanımlamak için MathML, multimedya ile çalışmak için SMIL, XHTML ve diğerleri.
XHTML – eXtended HyperText Markup Language
XHTML 1.0, XML standardını karşılamak için HTML 4.0 yeniden tanımlanmıştır. XHTML, modern web tasarımında HTML5 ve o zamandan beri yapılan değişikliklerle değiştirildi. XHTML kullanan daha yeni siteler bulma olasılığınız düşüktür, ancak çok daha eski bir site üzerinde çalışıyorsanız, hala orada XHTML ile vahşi doğada karşılaşabilirsiniz. HTML ve XHTML arasında pek çok büyük fark yoktur, ancak burada fark edeceğiniz hususlar:
- XHTML küçük harfle yazılmıştır. HTML etiketleri BÜYÜK harf, MiXeD veya küçük harf olarak yazılabilirken, doğru olması için XHTML etiketlerinin tümü küçük harf olmalıdır. (birçok web uzmanı, teknik olarak gerekli olmasa bile, HTML’yi tümü küçük harfle yazar).
- Tüm XHTML öğelerinin bir bitiş etiketi olmalıdır. Yalnızca bir etikete sahip olan ve etiketin sonunda eğik çizgi (/) olması gereken öğeler:
- Tüm XHTML öğelerinin bir bitiş etiketi olmalıdır. Yalnızca bir etikete sahip olan ve etiketin sonunda eğik çizgi (/) olması gereken öğeler:
- Tüm nitelikler XHTML’de alıntılanmalıdır. Bazı kişiler, yerden tasarruf etmek için niteliklerin etrafındaki tırnak işaretlerini kaldırır, ancak doğru XHTML için bunlar gereklidir.
- XHTML, etiketlerin doğru şekilde iç içe yerleştirilmesini gerektirir. Bir kalın () öğesi ve ardından italik () öğesi, italik öğesini kapatmanız gerekir () kalın yazıyı kapatmadan önce (). (Bu öğelerin her ikisinin de görsel öğeler oldukları için kullanımdan kaldırıldığını unutmayın. HTML artık ve bu ikisinin yerine).
- HTML Özniteliklerinin bir adı ve değeri olmalıdır. HTML’de bağımsız olan özniteliklerin de değerlerle bildirilmesi gerekir, örneğin, HR özniteliği noshade = “noshade” olarak yazılır.