Skip to content

Bitmap ve Raster Görüntünün Tanımı

29 de Haziran de 2021

Bitmap tabanlı görüntüler, bir ızgaradaki piksellerden oluşur. Görüntüdeki her piksel veya “bit”, görüntülenecek renk hakkında bilgi içerir. Bitmap görüntüleri sabit bir çözünürlük sunar ve görüntü kalitesi kaybolmadan yeniden boyutlandırılamaz. Bu görüntülere de denir raster görüntüler. Bir bit eşlemin alternatifi, vektör görüntü, yollar üzerinde çizgiler çizmek için noktalar yerine gömülü yönergeler kullanır. Bir vektör, görüntü kalitesinde herhangi bir kayıp olmaksızın sonsuza kadar yeniden boyutlandırılabilir.

Pikseller Hakkında Her Şey

Ekranınızdaki her piksel, çok basit bir ifadeyle, görüntüyü ekranda görüntülemek için kullanılan bir “bit” renk bilgisidir. Bu ekran, bir Apple Watch’taki kadar küçük veya Times Meydanı’nda bulunan bir piksel panosu kadar büyük olabilir. Piksele uygulanan üç rengi (kırmızı, yeşil, mavi) bilmeye ihtiyaç duymanın yanı sıra, başka bir “bit” bilgi, o pikselin tam olarak görüntüde bulunduğu yerdir. Bu pikseller, görüntü yakalandığında oluşturulur. Bu nedenle, kameranız 1280 piksel genişliğinde ve 720 pikselde bir görüntü yakalarsa, aşağıda görüntüde 921.600 ayrı piksel vardır ve her pikselin rengi ve konumu hatırlanmalı ve oluşturulmalıdır. Görüntünün boyutunu iki katına çıkarırsanız, pikseller büyür ve dosya boyutu artar çünkü aynı sayıda piksel artık daha geniş bir alandadır. Piksel eklenmez. Görüntünün boyutunu küçültürseniz, aynı sayıda piksel daha küçük bir alanda olur ve bu nedenle dosya boyutu küçülür.

Çözünürlük Faktörleri Nasıl

Bitmapleri etkileyen diğer bir faktör de çözünürlüktür. Görüntü oluşturulduğunda çözünürlük sabitlenir. Örneğin günümüzün modern dijital kameralarının çoğu, 300 dpi çözünürlükte görüntüler yakalar. Bu, dijital kamera görüntülerinin neden oldukça büyük olabileceğini açıklıyor. Normal bir bilgisayar ekranında yaygın olarak bulunandan eşlenecek ve renklendirilecek çok daha fazla piksel vardır.

Tipik Bitmap Tabanlı Formatlar

Yaygın bitmap tabanlı biçimler JPEG, GIF, TIFF, PNG, PICT ve BMP’dir. Çoğu bitmap görüntüsü, diğer bitmap tabanlı biçimlere çok kolay bir şekilde dönüştürülebilir. Bitmap görüntüleri, vektör grafiklerinden çok daha büyük dosya boyutlarına sahip olma eğilimindedir ve genellikle boyutlarını azaltmak için sıkıştırılırlar. Pek çok grafik formatı bitmap tabanlı olsa da, bitmap (BMP) de bir grafik formatıdır; ancak günümüzde kullanımı çok nadirdir.