Skip to content

CentOS 8 Nedir ve Neler Dahildir?

20 de Haziran de 2021

Linux dünyasında CentOS çok önemli. Bunun nedeni, piyasadaki en büyük kurumsal Linux dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux’un (RHEL) bir klonu olmasıdır. Sadece RHEL’e benzemekle kalmaz, aynı zamanda RHEL kaynak kodundan oluşturulmuş, Red Hat markasının tamamı olmadan tam bir kopyasıdır.

CentOS nedir?

Tıpkı RHEL gibi, CentOS da kurumsal düzeyde bir Linux dağıtımıdır. Aslında, CentOS aslında “Topluluk Kurumsal İşletim Sisteminin” kısaltılmış bir şeklidir. RHEL ile tamamen aynı kodu kullandığından, CentOS kurumsal muadili neredeyse her şeyi yapabilir ve RHEL’de çalışan her şeyle uyumluluğu paylaşır.

CentOS, esas olarak sunuculara ve geliştirici iş istasyonlarına yöneliktir. RHEL gibi, istikrarın çok önemli olduğu durumlar için üretilmiştir. CentOS’ta en yeni ve en iyi özellikleri ve gösterişli uygulamaları bulamazsınız, ancak neredeyse hiç kesinti olmadan web uygulamalarınızı çalıştırabilecektir.

Neden CentOS’u Seçmelisiniz?

Daha önce paylaşılan web barındırma satın aldıysanız, zaten iyi bir şansınız var. Sahip olmak bilmeseniz bile CentOS’u seçtiniz. Bunun nedeni, çoğu web barındırma şirketinin neredeyse tüm işlemleri için CentOS’a güvenmesidir. Tam olarak ikna olmadıysanız, kaç tane web barındırıcısının cPanel desteğinin reklamını yaptığını düşünün. cPanel yalnızca RHEL ve CentOS sistemlerinde çalışır. Her RHEL kurulumu maliyetli bir destek sözleşmesi gerektirdiğinden, CentOS’un tüm bu barındırma planlarının arkasındaki Linux dağıtımı olduğu oldukça güvenli bir bahis. Bu, CentOS’un Linux ekosistemindeki rolü hakkında önemli bir nokta getiriyor. CentOS, RHEL’in bir klonu olduğundan, işletmelerin her makinede destek için yüksek bir prim ödemeden Red Hat teknolojisinden yararlanmasını sağlar. Bir BT yöneticisi, CentOS’u ağdaki diğer tüm sunuculara veya iş istasyonlarına dağıtırken yalnızca en kritik makineleri için bir RHEL sözleşmesi satın almayı seçebilir. CentOS, Red Hat’in birinci sınıf eğitim programlarından da yararlanır. Bir yönetici, Red Hat sertifikasını eğitebilir ve alabilir, ardından bu sertifikayı CentOS makinelerinin çalıştırılması ve bakımına uygulayabilir. Hepsi değiştirilebilir. Sonuç olarak, hem RHEL hem de CentOS’u destekleme konusunda deneyimli çok sayıda BT uzmanı vardır.

CentOS’u Seçmeli misiniz?

CentOS, ücretsiz bir sunucu dağıtımı için kolayca en iyi seçeneklerden biridir. Hem küçük işletmeler hem de işletmeler için mükemmel bir adaydır. Ayrıca, en yaygın olarak desteklenen dağıtımlardan biri olma avantajına sahiptir, bu nedenle ağınızı korumak için yardım almak veya birini işe almak zor olmamalıdır. Günlük bir masaüstü için CentOS’u seçmeli misiniz? Muhtemelen değil. CentOS, profesyonel uygulamalar için harikadır, ancak onu işletmeler için harika yapan her şey, onu bireyler için korkunç hale getirir. Aynı eski yazılımı beş yıldan fazla kullanmak ister miydiniz? Yine de, multimedya ve oyun uygulamalarına sınırlı erişiminiz olur. CentOS bunun için yapılmadı.

CentOS 8’deki Yenilikler Neler?

En açık şekilde, CentOS 8’in piyasaya sürülmesi, beraberinde her şeyin yeni sürümlerini getiriyor. Cidden, CentOS ve RHEL sistemlerinin yavaş sürüm döngüsü, yazılımın yıllarca önemli sürüm güncellemeleri olmadan oturduğu anlamına gelir. Açık kaynaklı yazılım dünyasının ne kadar hızlı hareket ettiği düşünülürse, o yıllar on yıllar da olabilir. CentOS 8, GNOME masaüstü ortamına, PHP, Python, Ruby, Git, popüler web sunucularına ve hayal edebileceğiniz hemen hemen her araç ve yardımcı programa yükseltmeler getiriyor. Yeni araçlardan bahsetmişken CentOS 8, grafik sanal makine yönetimini masaüstünüze entegre eden GNOME Kutuları özelliğini getiriyor. Kutular, bir sistem yöneticisinin veya geliştiricisinin, ek üçüncü taraf yazılımların bir çamaşır listesi yüklemeden VM’ler oluşturmasını ve yönetmesini kolaylaştırır. CentOS 8 ayrıca, bir süredir Fedora’da yaygın olan başka bir kullanışlı yönetim özelliği olan Kokpit’i de getiriyor. Kokpit, ağ yöneticilerinin bir ağ üzerinde çalıştırdıkları tüm sistemlere sistemleriyle sıkı bir şekilde entegre olan tek bir yerden erişmeleri için hepsi bir arada web tabanlı bir yönetim arabirimi olarak tasarlanmıştır. AppStream, CentOS sistemlerine güncellenmiş yazılım sağlama açısından gerçek bir oyun değiştiricidir. AppStream, sürekli güncellenen uygulamalar akışı sağlayan isteğe bağlı bir havuzdur. Bu, iş istasyonları için mükemmel bir seçenektir. CentOS paket yöneticisi YUM, dördüncü sürümüne güncellendi. Bu, Fedora’nın DNF paket yöneticisine dayanıyor ve ondan yeni özellikler sunuyor. Artık YUM yerine DNF’yi tam zamanlı kullanma seçeneğiniz de var. CentOS 8’e yükseltmeye değip değmeyeceğini merak ediyorsanız, ağınız ve mevcut betiklerin atlamaya hazır olması koşuluyla yanıt oldukça güçlü bir “Evet” olacaktır.