Skip to content

Elektronikte İndüktör Türleri

26 de Mayıs de 2021

İndüktörler çeşitli biçimlerde gelir ve her biri elektronik cihazların çalışmasında önemli bir rol oynar. İndüktörler, yüksek güçlü uygulamalar, gürültü bastırma, radyo frekansı, sinyaller ve izolasyon için mevcuttur. İşte yaygın indüktör türlerine ve her birinin tipik olarak nasıl kullanıldığına bir göz atın.

tioloco / E + / Getty Images

Birleştirilmiş İndüktörler

Birleştirilmiş indüktörler manyetik bir yolu paylaşır ve birbirlerini etkiler. Birleştirilmiş indüktörler genellikle voltajı yükseltmek veya düşürmek veya izole geri bildirim sağlamak için transformatör olarak kullanılır. Bunlar, karşılıklı endüktansın gerekli olduğu uygulamalarda da kullanılır.

Çok Katmanlı İndüktörler

Çok katmanlı indüktörler, merkezi bir çekirdeğin etrafına sarılmış sarmal tel katmanlarına sahiptir. Bir indüktöre ek sargılı tel katmanları eklemek endüktansı artırır ve teller arasındaki kapasitansı artırır. Bu indüktörler, daha düşük bir maksimum çalışma frekansı için daha yüksek endüktans ticareti yapar.

Kalıplı İndüktörler

Plastik veya seramik bir muhafazaya kalıplanmış indüktörler, kalıplanmış indüktörler olarak bilinir. Genel olarak, bu indüktörler silindirik veya çubuk form faktörüne sahiptir ve çeşitli sarım seçenekleri ile bulunabilir.

Güç Endüktörleri

Güç indüktörleri çeşitli form faktörlerinde ve güç seviyelerinde mevcuttur. Bu indüktörler, birkaç amper ile çalışabilen yüzey montajlı indüktörlerden, onlarca amper ile yüzlerce amper işleyebilen şasi montajlı güç indüktörlerine kadar her şeyi içerir. Güç indüktörleri büyük miktarda akıma maruz kaldığından, bunlar büyük manyetik alanlar oluşturma eğilimindedir. Bu manyetik alanların devrenin diğer kısımlarında gürültü oluşturmasını önlemek için, mümkünse manyetik olarak korumalı indüktörler kullanılmalıdır.

RF İndüktörleri

Radyo frekansı (RF) indüktörleri olarak da adlandırılan yüksek frekanslı indüktörler, yüksek frekanslarda çalışmak üzere tasarlanmıştır. Bu indüktörler genellikle daha yüksek bir dirence ve daha düşük akım oranına sahiptir. Çoğu RF indüktörünün bir ferrit veya diğer endüktans artırıcı çekirdek malzemesi yerine bir hava çekirdeği vardır. Bu, indüktörün çalışma frekansını azaltmak için bu çekirdek malzemeler kullanıldığında kayıplardaki artıştan kaynaklanmaktadır. İndüktörün çalışma frekansı nedeniyle, cilt etkisinden, yakınlık etkisinden veya parazitik kapasitanstan kaynaklanan çeşitli kayıp kaynaklarına karşı hafifletmek önemlidir. Deri ve yakınlık etkileri, bir indüktörün direncini arttırır. Parazitik kapasitansı azaltmak için bal peteği ve örümcek ağı bobinleri dahil olmak üzere çeşitli teknikler bu kayıpları azaltır. Ek olarak, cilt etkisini azaltmak için genellikle litz telleri kullanılır.

Bobinler

Bir jikle, daha düşük frekanslı darbelerin geçmesine izin verirken yüksek frekanslı darbeleri engelleyen bir indüktördür. İsim, yüksek frekanslı sinyallerin boğulmasından veya engellenmesinden gelir. İki sınıf kısma vardır:

  • Güç ve ses frekansı bobinleri tipik olarak endüktansı artırmak ve daha etkili filtreler yapmak için bir demir çekirdeğe sahiptir.
  • RF bobinleri, parazitik kapasitansı azaltmak ve yüksek frekanslarda etkili bir şekilde çalışmak için karmaşık sargı modelleriyle birlikte demir tozu veya ferrit boncuklar kullanır. Daha yüksek frekanslı bobinler manyetik olmayan veya hava çekirdekleri kullanır.

Yüzey Montajlı İndüktörler

Daha küçük ve daha fazla mobil cihaz için baskı, yüzeye monte indüktör seçeneklerinde patlamaya neden oldu. Yüzeye monte indüktörler genellikle DC-DC dönüştürücüler, EMI filtreleme, enerji depolama ve diğer uygulamalarda kullanılır. Küçük boyutu ve kapladığı alan, yüzeye monte indüktörleri mobil ve taşınabilir elektronik tasarımcının alet kutusunda önemli bir unsur haline getirir. Yüzey montajlı indüktörler, manyetik korumalı ve manyetik korumasız, 10 amperden fazla akım kapasitesi ve düşük kayıplarla mevcuttur. Yüzeye monte indüktörler, indüktörün performansını optimize etmek için genellikle bir demir veya ferrit çekirdek veya özel sarma teknikleri kullanır. Bu aynı zamanda küçük bir ayak izi ve form faktörünün korunmasına yardımcı olur.

İndüktör Çekirdek Türleri

Bir indüktörün temel malzemesi, bir indüktörün performansında büyük bir rol oynar. Çekirdek malzeme doğrudan indüktörün endüktansını etkiler. Maksimum çalışma frekansını ve ayrıca indüktörün mevcut kapasitesini belirler.

  • Hava çekirdekleri çekirdek kayıpları olmadığı için daha yüksek frekanslı çalışma, ancak daha düşük bir endüktansa sahiptir.
  • Demir çekirdekler yüksek endüktans ile düşük dirence sahiptir. Çekirdek kayıpları, girdap akımları, manyetik doygunluk ve histerezis çalışma frekansını ve akımını sınırlar.
  • Ferrit çekirdekler daha yüksek frekanslı çalışma için iletken olmayan seramik malzemeye sahiptir. Manyetik doygunluk, mevcut kapasiteyi sınırlar.
  • Toroidal çekirdekler yayılan EMI’yi azaltan ve yüksek endüktans sağlayan çörek şeklindeki çekirdeklerdir.
  • Lamine damarlar düşük histerezis ve girdap akımı kayıpları ile yüksek endüktansa sahiptir.