
Sonunda ev ağınızı oldukça iyi bir şekilde kurup çalıştırdığınızda, muhtemelen yapmak isteyeceğiniz son şey onu değiştirmek olacaktır. Ancak ağınızda Wireless N özelliği yoksa, daha yüksek hızları ve daha iyi güvenilirliği kaçırıyor olabilirsiniz. Dönem Kablosuz N 802.11n radyo iletişim protokolünü çalıştıran Wi-Fi kablosuz ağ ekipmanını ifade eder.
Kablosuz N’nin Faydaları
Kablosuz N, cihazlar arasında daha hızlı veri aktarmanıza olanak tanır. Örneğin, eski 802.11g ekipmanı, ağ içinde standart 54 Mbps hızında iletişim kurabilir. Wireless N ürünleri, 150 Mbps’lik bir standardı destekler, kabaca üç kat daha hızlıdır ve daha da yüksek oranlar için seçenekler de mevcuttur. Kablosuz N teknolojisi, ağ donanımında yerleşik olarak bulunan radyo ve antenlerin tasarımını da geliştirir. Kablosuz N yönlendiricilerin sinyal aralığı, genellikle eski Wi-Fi biçimlerinin sinyal aralığını aşarak, uzaktaki veya dışarıdaki cihazlarla daha güvenilir bağlantılara daha iyi ulaşmaya ve bunları sürdürmeye yardımcı olur. Ek olarak, 802.11n, ağa bağlı olmayan diğer tüketici aygıtları tarafından yaygın olarak kullanılan bant dışındaki sinyal frekanslarında çalışabilir ve bu da ev içinde radyo paraziti olasılığını azaltır. Wireless N genellikle film, müzik ve diğer dosya paylaşımlarının hızını artırsa da evin içinde, eviniz ve internetin geri kalanı arasındaki bağlantının hızını artırmaz. Ancak, Ağa Bağlı Depolama sürücüleri gibi yerel ağ cihazları, Wi-Fi ağının maksimum hızında çalışır, bu nedenle ev ağınız internetten daha fazlasına dayanıyorsa, Wireless N harika çalışır.
Tüketici Cihazlarında Kablosuz N Desteği
Kablosuz N donanımı 2006’nın başlarında sahnede görünmeye başladı, bu nedenle şu anda kullandığınız cihazların bunu destekleme olasılığı çok yüksek. Örneğin Apple, iPhone 4’ten başlayarak telefonlarına ve tabletlerine 802.11n’yi ekledi. Kullandığınız bilgisayar, telefon veya diğer kablosuz aygıtlar 802.11n için donanım desteğine sahip değilse, o aygıtta Kablosuz N’nin avantajlarından yararlanamazsınız. Cihazlarınızın hangi Wi-Fi biçimini desteklediğini belirlemek için ürün belgelerine bakın. Cihazlar, Wireless N’yi iki farklı şekilde destekleyebilir. Çift Bantlı Aygıtlar, iki farklı radyo frekansı bandında (2,4 GHz ve 5 GHz) iletişim kurmak için 802.11n’yi kullanabilirken, tek bantlı aygıtlar yalnızca 2,4 GHz’de iletişim kurabilir. Örneğin, iPhone 4 yalnızca tek bant Kablosuz N’yi desteklerken, iPhone 5 çift bandı destekler.
Kablosuz N Yönlendirici Seçme
- 150 Mb / sn
- 300 Mb/sn
- 450 Mb/sn
- 600 Mb/sn
Giriş seviyesi Kablosuz N yönlendiriciler, bir Wi-Fi radyo ve birime bağlı bir anten ile 150 Mbps bant genişliğini destekler. Daha yüksek veri hızlarını destekleyen yönlendiriciler, paralel olarak daha fazla veri kanalını yönetmek için üniteye art arda daha fazla radyo ve anten ekler. 300 Mbps Kablosuz N yönlendiriciler iki radyo ve iki anten içerirken, 450 ve 600 Mbps sırasıyla üç ve dört adet içerir. Daha yüksek dereceli bir yönlendirici seçmenin ağınızın performansını artıracağı mantıklı görünse de, bu kazanç pratikte mutlaka gerçekleşmez. Bir ev ağı bağlantısının yönlendiricinin desteklediği en yüksek hızlarda çalışabilmesi için, her cihazın aynı zamanda eşleşen radyo ve anten konfigürasyonlarına sahip olması gerekir. Günümüzde çoğu tüketici cihazı yalnızca 150 Mb/sn veya bazen 300 Mb/sn bağlantı yapmayı desteklemektedir. Fiyat farkı önemliyse, bu iki kategoriden birinde alt uç bir Wireless N yönlendirici seçmek mantıklıdır. Öte yandan, daha üst düzey bir yönlendirici seçmek, ev ağınızın gelecekte yeni donanımları daha iyi desteklemesini sağlayabilir.
Kablosuz N ile Ev Ağı Kurma
802.11n’den Daha İyi Bir Şey Var mı?
802.11n’den sonraki yeni nesil Wi-Fi cihazları, 802.11ac adlı yeni bir iletişim protokolünü destekler. Wireless N, 802.11g’ye kıyasla hız ve aralıkta önemli bir gelişme sağladığı gibi, 802.11ac, Wireless N’ye benzer iyileştirmeler sağlar. 802.11ac, 433 Mbps’den başlayan teorik veri hızları sunar, ancak mevcut veya gelecekteki birçok ürün gigabit’i (1000 Mbps) destekler. ve daha yüksek oranlar.