
Excel’de dolaylı işlevi nasıl kullanacağınızı öğrendikten sonra, diğer sayfalardan bilgi alabilir, adlandırılmış aralıklara başvurabilir ve gerçekten çok yönlü bir araç oluşturmak için bunları diğer işlevlerle birleştirebilirsiniz. Bunu kavramak biraz pratik gerektirebilir, ancak dolaylı işlevle düşündüğünüzden daha fazlasını yapabilirsiniz. Bu makaledeki talimatlar Microsoft 365 için Excel, Excel 2019 ve Excel 2016 için geçerlidir.
Dolaylı İşlev Nedir?
Dolaylı işlev, bir metin dizesini referansa dönüştürmenin bir yoludur. Yani, başka bir hücreye veya aralığa bir referanstan bilgi alır. Metinden bir referans oluşturur ve hücreler, satırlar veya sütunlar değiştirildiğinde, eklendiğinde veya alıntı yapılan bir aralıktan kaldırıldığında değişmez. Oluşturduğu referanslar gerçek zamanlı olarak değerlendirilir, böylece referans aldığı verilere her zaman doğrudur. Bu biraz kafa karıştırıcı geliyorsa, endişelenmeyin. Dolaylı formül, geçerli örneklerle ve pratikte anlaşılması daha kolay olabilir. Şüpheniz varsa, aşağıdaki adımları izlemeye başlayın ve yakında asılacaksınız.
Dolaylı Fonksiyonu Adlandırılmış Aralıklarla Kullanma
Excel’deki adlandırılmış aralıklar, tek bir referans altında veri toplamanın harika bir yoludur ve dolaylı işlev, bu bilgileri onlardan almayı biraz daha kolaylaştırır. İşte bunu nasıl yapacağınız:
-
Önceden uygulanmış adlandırılmış aralıklarla bir Excel belgesi açın. Örneğimizde, çeşitli yiyecek ve içeceklerden satış bilgilerine sahibiz ve haftanın her günü kazanılan para, ürünlerin adı verilen adlandırılmış aralıklar altında toplandı.
-
Adlandırılmış aralığınız için bir hücre seçin ve bunlardan birini içine girin. Örneğimizde kullandık Burger. İsterseniz başka işaretçi başlıkları ve renk ekleyin.
-
Dolaylı çıktının gitmesini istediğiniz başka bir hücre seçin. Belirli bir gıda için haftanın tüm satış hacmini toplamaya çalıştığımız için, bu durumda Burgers, aşağıdakileri hücreye yazacağız:
= TOPLA (DOLAYLI (G5)
-
Bu, bu durumda G5 hücresindeki adlandırılmış aralıktan bilgileri çekmek için dolaylı işlevi kullanacak bir TOPLA işlevini belirtir. Burger. Çıktı 3781, Burgers için haftalık toplam satış. Örneğimizde, G5 hücresindeki Burgerleri, adlandırılmış diğer iki aralık olan Limonata veya Tatlılarla değiştirebiliriz ve çıktı bunun yerine TOPLA toplamına değişecektir.
Birden Çok Sayfada Dolaylı İşlevi Kullanma
Dolaylı formül, diğer sayfalardan bilgi almak için kullandığınızda daha da güçlüdür. Bunu yapmak için adlandırılmış aralıklar kullanmanıza da gerek yoktur.
-
Excel belgenizi birden çok sayfayla açın veya gerekli tüm bilgilerle oluşturun.
-
Dolaylı çıktının gitmesini istediğiniz sayfada, bilgi almak istediğiniz sayfanın adıyla bir hücre oluşturun. Örneğimizde, GıdaSatışları.
-
Bizden bilgi almak istediğimiz için GıdaSatışları toplam sayısı Burger satıldı, aşağıdakileri yazdık (hücre aralığını ve sayfa adlarını kendi adınızla değiştirin):
= TOPLA (DOLAYLI (B4 & “! B4: B10”))
-
Bu, bir toplam bulmaya çalıştığımız için onu bir TOPLA işlevi olarak belirler. Daha sonra B4 hücresini dolaylı işlev için başvuru metni olarak belirler. & bu işlevin öğelerini, ardından bir alıntı ve ünlem işaretini ve ardından verileri almak istediğimiz hücre aralığını bir araya getirir. B4 vasıtasıyla B10.
-
Çıktı, o hafta için Burger satışlarının toplamıdır. Farklı sayılarla yeni bir hafta için yeni bir FoodSales2 sayfası oluşturduğumuzda, şunu söylemek için yalnızca B4 hücresini ayarlamamız gerekir: GıdaSatışları2 o haftaya ait Burger satışlarıyla ilgili verileri almak için.
Dolaylı Fonksiyonu R1C1 Stil Referansıyla Kullanma
Sürekli genişleyen ve kullanmak istediğiniz referansın her zaman aynı hücrede olmayacağı sayfalar için, ihtiyacınız olan bilgileri size vermek için R1C1 Stil referansları dolaylı formülle birlikte kullanılabilir. Burada gıda satış örneklerimizi kullanmaya devam edeceğiz, ancak bunun genel olarak haftalık satış toplamlarına bakan daha yüksek seviyeli bir çalışma sayfası için olduğunu hayal edin.
-
Çizmek istediğiniz tüm verileri içeren Excel belgesini açın ve dolaylı işlev çıktınız için bir hücre seçin. Örneğimizde, aylık gıda satış toplamlarına bakıyoruz ve ayın en son satış toplamını bilmek istiyoruz.
-
Örneğimizde formül şuna benzer:
= DOLAYLI (“R12C” & COUNTA (12:12), YANLIŞ)
-
Dolaylı işlev R12 (satır 12) ve ardından bir C tırnak içine alınmış bir sütunu belirtmek için. & işlevin iki parçasını birleştirir. COUNTA kullanıyoruz 12. satırdaki (satırı seçerek veya 12:12 yazarak) ve ardından virgülle boş olmayan tüm hücreleri sayma işlevi. YANLIŞ, bunu bir R1C1 referansı olarak belirtir.
-
Çıktı daha sonra tablomuzdaki son girdidir, bu durumda 8102 veya $ 8,102. Sonunda Nisan satış verilerini eklediğimizde, en son satış numarası gerçek zamanlı olarak otomatik olarak güncellenecektir.