
Bir elektronik tablodaki ondalık sayılar, ondalıkların nerede göründüğüne bağlı olarak harika veya göze batan olabilir. Hesaplamaları doğru tutmak için olabildiğince çok ondalık basamağı saklamak iyi bir fikir olsa da, nihai sonuç kafa karışıklığına neden olabileceğinden sekiz ondalık basamağı derinlemesine görüntülemek. Google E-Tablolar, kaç ondalık basamağın görüntülendiğini kontrol eden ve sayıları otomatik olarak temizleyen kullanışlı bir Roundup işlevine sahiptir.
Google E-Tablolar ROUNDUP İşlevi
Aşağıdaki resimde örnekler gösterilmekte ve çalışma sayfasının A sütunundaki veriler için Google E-Tablolar ROUNDUP işlevi tarafından döndürülen birkaç sonuç için açıklamalar verilmektedir. C sütununda gösterilen sonuçlar, sayma bağımsız değişkeninin değerine bağlıdır.
ROUNDUP İşlev Sözdizimi ve Bağımsız Değişkenler
İşlev söz dizimi, işlevin düzenidir ve işlev adını, köşeli parantezleri ve bağımsız değişkenleri içerir. ROUNDUP işlevinin sözdizimi şöyledir:
= ROUNDUP (sayı, sayım)
İşlevin argümanları şunlardır: numara ve Miktar.
Numara
numara bağımsız değişken gereklidir ve yuvarlanacak değerdir. Bu bağımsız değişken, yuvarlama için gerçek verileri içerebilir veya çalışma sayfasındaki verilerin konumuna bir hücre başvurusu olabilir.
Miktar
Miktar bağımsız değişken isteğe bağlıdır ve bırakılacak ondalık basamak sayısıdır. Count bağımsız değişkeni atlanırsa işlev, değeri en yakın tam sayıya yuvarlar. Count bağımsız değişkeni 1 olarak ayarlanmışsa, işlev ondalık ayırıcının sağında yalnızca bir basamak bırakır ve bunu bir sonraki sayıya yuvarlar. Count bağımsız değişkeni negatifse, tüm ondalık basamaklar kaldırılır ve işlev bu basamak sayısını ondalık ayırıcının soluna yuvarlar. İşte bazı örnekler:
- Count bağımsız değişkeninin değeri olarak ayarlanmışsa -1işlev, ondalık ayırıcının sağındaki tüm basamakları kaldırır ve ilk basamağı ondalık virgülün soluna 10’a kadar yuvarlar (yukarıdaki resimde örnek 3’e bakın).
- Count bağımsız değişkeninin değeri olarak ayarlanmışsa -2işlev, ondalık ayırıcının sağındaki tüm basamakları kaldırır ve birinci ve ikinci basamakları ondalık noktanın soluna 100’e kadar yuvarlar (yukarıdaki resimde örnek 5’e bakın).
ROUNDUP İşlev Özeti
ROUNDUP işlevi:
- Bir değeri belirli sayıda ondalık basamak veya basamak azaltır.
- Her zaman yuvarlama basamağını yukarı doğru yuvarlar.
- Hücredeki verilerin değerini değiştirir. Bu, hücredeki değeri değiştirmeden görüntülenen ondalık basamakların sayısını değiştiren biçimlendirme seçeneklerinden farklıdır.
- Verilerdeki bu değişiklikten dolayı hesaplamaların sonuçlarını etkiler.
- Her zaman sıfırdan uzağa yuvarlar. Negatif sayılar, bu sayıların değeri işlev tarafından azalmış olsa bile, yukarı yuvarlandığı söylenir (yukarıdaki görüntüdeki örnekler 4 ve 5’e bakın).
Google E-Tablolar ROUNDUP İşlevi Adım Adım Örnek
Bu eğitim, A1 hücresindeki sayıyı iki ondalık basamağa düşürmek için YUVARLA işlevini kullanır. Ek olarak, yuvarlama basamağının değerini bir artıracaktır. Yuvarlama sayılarının hesaplamalar üzerindeki etkisini göstermek için, hem orijinal sayı hem de yuvarlanan sayı 10 ile çarpılacak ve sonuçlar karşılaştırılacaktır.
Verileri Girin
Aşağıdaki verileri belirlenen hücrelere girin.
Hücre | Veri |
A1 | 242.24134 |
B1 | 10 |
ROUNDUP İşlevini Girin
Google E-Tablolar, Excel’de bulunabilen işlev bağımsız değişkenlerini girmek için iletişim kutuları kullanmaz. Bunun yerine, işlevin adı bir hücreye yazıldığında görünen bir otomatik önerme kutusuna sahiptir.
-
Hücre seçin A2 onu aktif hücre yapmak için. YUVARLA işlevinin sonuçlarının görüntüleneceği yer burasıdır.
-
Eşittir işaretini yazın ( = ) bunu takiben HESABI YUVARLAMAK.
-
Siz yazarken, otomatik öneri kutusu, harfle başlayan işlevlerin adlarıyla birlikte görünür. R.
-
Adı ne zaman HESABI YUVARLAMAK kutuda görünür, işlev adını girmek için adı seçin ve hücreye açık yuvarlak parantez A2.
İşlev Bağımsız Değişkenlerini Girin
-
İmleç açık yuvarlak köşeli parantezin arkasına yerleştirildiğinde hücreyi seçin A1 Bu hücre başvurusunu sayı bağımsız değişkeni olarak işleve girmek için çalışma sayfasında.
-
Hücre başvurusunun ardından virgül ( , ) bağımsız değişkenler arasında bir ayırıcı görevi görür.
-
Virgülden sonra yazın 2 A1 hücresindeki değer için ondalık basamak sayısını beşten üçe düşürmek için sayı bağımsız değişkeni olarak.
-
Bir yazın ) (kapanış yuvarlak köşeli ayraç) işlev bağımsız değişkenlerini tamamlamak için.
-
Basın Giriş işlevi tamamlamak için klavyede.
-
Cevap 242,25 hücrede görünür A2.
-
Tam işlevi görüntülemek için A2 hücresini seçin = YUVARLA (A1,2) çalışma sayfasının üzerindeki formül çubuğunda.
Hesaplamalarda Yuvarlatılmış Sayıyı Kullanın
Yukarıdaki resimde, C1 hücresindeki değer, sayının okunmasını kolaylaştırmak için yalnızca üç basamak gösterecek şekilde biçimlendirilmiştir.
-
Hücre seçin C1 onu aktif hücre yapmak için. Çarpma formülünün girileceği yer burasıdır.
-
Eşittir işareti yazın ( = ) formüle başlamak için.
-
Hücre seçin A1 bu hücre referansını formüle girmek için.
-
Yıldız işareti ( * ). Yıldız işareti, Google E-Tablolar’da çarpma işlemi için kullanılır.
-
Hücre seçin B1 bu hücre referansını formüle girmek için.
-
Basın Giriş formülü tamamlamak için klavyede.
-
Cevap 2.422.413 hücrede görünür C1.
-
Hücrede B2, numarayı yazın 10.
-
Hücre seçin C1 onu aktif hücre yapmak için.
-
Formülü kopyalayın C1 hücreye C2 Dolgu Tutamacını kullanarak. Veya formülü kopyalayıp yapıştırın.
-
Cevap 2.422.50 hücrede görünür C2.
Farklı formül hücrelerle sonuçlanır C1 ve C2 (2.422.413’e karşı 2.422.50), yuvarlama sayılarının hesaplamalar üzerinde sahip olabileceği etkiyi gösterir ve bu, belirli durumlarda önemli bir miktar olabilir.
Lifewire’dan daha fazlası
-
Excel’de YUVARLAK ve TOPLA İşlevleri Nasıl Birleştirilir
-
Google E-Tablolarda Yuvarlak İşlevli Yuvarlama Numaraları
-
Sayıları Yukarı Yuvarlamak için Excel Tavan İşlevini Kullanın
-
Excel’de Ölçümleri Dönüştürme
-
Excel’in ‘YEARFRAC’ ile Tarihler Arasında Bir Yılın Kesirlerini Bulun
-
Google E-Tablolarda Sayılar Nasıl Çarpılır?
-
Google E-Tablolar COUNTIF İşlevini Kullanma
-
Google E-Tablolar If () İşlevi Nasıl Kullanılır
-
Excel WORKDAY İşlevi: Proje Başlangıç ve Bitiş Tarihlerini Bul
-
Google E-Tablolar’da AND ve OR Mantıksal İşlevleri Nasıl Kullanılır?
-
Google E-Tablolar’da Sayıları En Yakın 5 veya 10’a Yuvarlayın
-
Excel’de Sayılar Nasıl Yuvarlanır
-
Open Office Calc’te Sütun veya Sayı Satırları Nasıl Eklenir
-
Excel’de Açılır Liste Nasıl Oluşturulur
-
Bir Hücredeki Veri Türünü Kontrol Etmek için Excel’in TÜR İşlevini Kullanın
-
ROUNDDOWN İşleviyle Excel’de Sayıları Aşağı Yuvarlama
Gizlilik Haklarınız
Lifewire ve üçüncü taraf ortaklarımız tanımlama bilgileri kullanır ve bir cihazda bilgi depolama ve / veya bu bilgilere erişme, kişiselleştirilmiş reklamlar görüntüleme ve içerik ölçümü, hedef kitle anlayışı ve ürün geliştirme izninize bağlı olarak benzersiz tanımlayıcılar gibi kişisel verileri işler. Meşru menfaatin kullanıldığı durumlarda itiraz etme hakkınız da dahil olmak üzere hayateli.com için onay seçeneklerinizi değiştirmek veya geri çekmek için aşağıya tıklayın. İstediğiniz zaman, herhangi bir sayfanın altındaki “AB Gizliliği” bağlantısını kullanarak ayarlarınızı güncelleyebilirsiniz. Bu seçimler, küresel olarak ortaklarımıza bildirilecek ve tarama verilerini etkilemeyecektir. İş Ortakları Listesi (satıcılar)
Biz ve ortaklarımız verileri şu amaçlarla işleriz:
Tanımlama için cihaz özelliklerini aktif olarak tarayın. Kesin coğrafi konum verilerini kullanın. Bir cihazda bilgi depolayın ve / veya bunlara erişin. Kişiselleştirilmiş içeriği seçin. Kişiselleştirilmiş bir içerik profili oluşturun. Reklam performansını ölçün. Temel reklamları seçin. Kişiselleştirilmiş bir reklam profili oluşturun. Kişiselleştirilmiş reklamları seçin. Kitle içgörüleri oluşturmak için pazar araştırması uygulayın. İçerik performansını ölçün. Ürünleri geliştirin ve iyileştirin. İş Ortakları Listesi (satıcılar)