Skip to content

Gorilla Glass Nedir?

4 de Nisan de 2021

Gorilla Glass, akıllı telefonlar, tabletler ve televizyon ekranları gibi elektronik cihazlarda kullanılan, Corning Inc. tarafından oluşturulan özel bir cam türüdür. O kadar güçlü ve çizilmelere karşı dayanıklı olduğu için öylesine güçlü bir üne kavuştu ki, Gorilla Glass markası, günlük tüketici ile neredeyse “güçlü cam” ve “kırılmaz cam” sözcükleriyle eşanlamlı hale geldi. Gorilla Glass’ın akıllı cihazlarda kullanılan güçlü bir cam markası olduğunu ve çizilmeye veya düşmeye dayanıklı ekrana sahip bir ürünün Gorilla Glass’ı hiç kullanmayabileceğini hatırlamak önemlidir.

Gorilla Glass Ne Kadar Güçlü?

Gorilla Glass kırılmaz değil ama inanılmaz derecede güçlü. 6. nesil Gorilla Glass, sert yüzeylerde 1 metre yüksekliğe kadar 15 damla hayatta kalabilir ve esneklik, çizilme direnci ve darbe koruması için Corning Inc tarafından titiz testlerden geçirilmiştir.

Gorilla Glass’ın akıllı telefonlarda nasıl çalıştığı oldukça şaşırtıcı.
Bob Bennett / Oxford Scientific

Gorilla Glass Nasıl Çalışır?

Corning’in Gorilla Glass için ürettiği cam türü alüminosilikattır. Bu tür cam kum bazlıdır ve alüminyum, silikon ve oksijenden oluşur. İlk cam oluşturulduktan sonra ürün, 400 santigrat derecenin üzerindeki erimiş tuz banyosuna yerleştirilir. Bu ısı, daha küçük sodyum iyonlarını camın dışına iten ve tuzdan çekilen daha büyük potasyum iyonları ile değiştiren bir iyon değişim sürecini tetikler. Daha büyük iyonları aynı boyuttaki alana paketleme işlemi, camı orijinalinden önemli ölçüde daha yoğun hale getirir. Gorilla Glass’a gücünü ve esnekliğini veren budur.

Kaç Çeşit Gorilla Glass Vardır?

Gorilla Glass’ın ilk nesli, 2012, 2013, 2014 ve 2016’da üretilen ek yinelemeler ile 2008’de oluşturuldu. Altıncı nesil Gorilla Glass, elektronikte genel kullanım için 2018’de piyasaya sürüldü.

Gorilla Glass Geri Dönüştürülebilir mi?

Gorilla Glass zor olabilir ama günün sonunda hala camdır ve gerçekten geri dönüştürülebilir. Gorilla Glass’ın yaratıldığı yöntem, onu çevre için pencerelerde veya şişelerde kullanılan normal camdan daha kötü hale getirmez.

Antimikrobiyal Gorilla Glass Nedir?

Antimikrobiyal Gorilla Glass, normal Gorilla Glass’ın gücüne sahip olan ancak aynı zamanda bakterilere karşı direnç gösteren özel bir Gorilla Glass türüdür. Cama bu direnç, doğal bir antimikrobiyal ajan olan iyonik gümüş ile aşılanarak verilir. Antimikrobiyal Gorilla Glass’ın amacı, akıllı telefonlar, tabletler gibi dokunmatik cihazlarda ve ATM’ler ve etkileşimli ekranlar veya haritalar gibi genel elektronik cihazlarda daha hijyenik bir deneyim oluşturmaya yardımcı olmaktır.

Gorilla Glass’ı Kim Yapar?

Gorilla Glass, 1851 yılında Corning Glass Works adı altında kurulmuş bir Amerikan şirketi olan Corning Inc tarafından yapılmıştır. Corning Glass Works, adını 1989 yılında Corning Inc olarak değiştirmiştir. Şirket, Corning New York’taki Sullivan Park’a ek olarak, Shizuoka Japonya’da (Corning Teknoloji Merkezi) ve Hsinchu, Tayvan’da (Corning Araştırma Merkezi, Tayvan) başka araştırma merkezlerinin sahibidir.

Gorilla Glass Ne Tür Ürünler Kullanır?

Gorilla Glass, birçok şirket tarafından akıllı saatler ve fitness izleyicileri, akıllı telefonlar, tabletler ve dizüstü bilgisayarlar için kullanılmaktadır. 2016 yılında, Ford GT spor otomobil Gorilla Glass’ı arka ve ön camlarında kullanan ilk otomobildi. Çoğu şirket, ürünlerinin cihazlarında Gorilla Glass kullanıp kullanmadığını web sitelerinde belirtecektir. Teknolojinin olumlu itibarı göz önüne alındığında, birçok ürün reklamı, kullanılıyorsa Gorilla Glass’tan da bahsedebilir.

Gorilla Glass Adı Bir Şey Anlama Geliyor mu?

Ürün adı Gorilla Glass’ın özel bir anlamı yok gibi görünüyor. Basitçe, camın hayvanlar alemindeki en güçlü yaratıklardan biri olan bir goril kadar güçlü olduğu anlamına geliyor.

Gorilla Glass’ı Nereden Satın Alabilirim?

Corning, cihazlarında kullanmak isteyen şirketler için büyük miktarlarda Gorilla Glass üretmektedir. Gorilla Glass, ortalama bir tüketici tarafından satın alınamaz.

Gorilla Glass Alternatifleri Var mı?

Corning’in Gorilla Glass’ının en büyük rakibi, Gorilla Glass’a çok benzeyen ve Sony, Samsung ve XOLO tarafından üretilen birçok akıllı telefonda kullanılan Asahi Glass Co’nun Dragontail. Akıllı cihazlar için Gorilla Glass ekranlara bir diğer alternatif ise safir ile yapılanlardır. Apple Watch, safir ekrana sahip böyle bir cihazdır.