
Dönem WAP kablosuz ağ dünyasında iki farklı anlam taşır. WAP her ikisi için de duruyor Kablosuz erişim noktası ve Kablosuz Uygulama Protokolü.
Kablosuz Erişim Noktaları
Kablosuz erişim noktası, kablosuz (genellikle Wi-Fi) yerel ağı kablolu (genellikle Ethernet) bir ağa bağlayan bir cihazdır.
Kablosuz Uygulama Protokolü
Kablosuz Uygulama Protokolü, kablosuz ağlar üzerinden mobil cihazlara içerik teslimini desteklemek için tanımlandı. WAP tasarımının merkezinde, OSI modeline dayalı bir ağ yığını vardı. WAP, iyi bilinen HTTP, TCP ve SSL Web protokollerine benzer ancak onlardan ayrı işlevler gerçekleştiren birkaç yeni ağ protokolü uyguladı. WAP, tarayıcılar, sunucular, URL’ler ve ağ geçitleri kavramlarını içeriyordu. WAP tarayıcıları, cep telefonları, çağrı cihazları ve PDA’lar gibi küçük mobil cihazlar için oluşturulmuştur. WAP geliştiricileri HTML ve JavaScript’te içerik geliştirmek yerine WML ve WMLScript kullandı. Hem mobil ağ hızları hem de cihazların işlem gücü ile sınırlı olan WAP, bir PC kullanımının yalnızca küçük bir alt kümesini destekledi. Bu teknolojilerin tipik uygulamaları haber beslemeleri, hisse senedi fiyatları ve mesajlaşmaydı. 1999’dan 2000’lerin ortalarına kadar piyasada çok sayıda WAP özellikli cihaz varken, mobil ağ ve akıllı telefonlardaki hızlı teknolojik gelişmelerle teknolojinin eskimesi uzun sürmedi.
WAP Modeli
WAP modeli, yukarıdan aşağıya doğru bir yığında beş katmandan oluşur: Uygulama, Oturum, İşlem, Güvenlik ve Taşıma. WAP’ın uygulama katmanı, Kablosuz Uygulama Ortamı’dır (WAE). WAE, HTML yerine Kablosuz İşaretleme Dili (WML) ve JavaScript yerine WMLScript ile WAP uygulaması geliştirmeyi doğrudan destekler. WAE ayrıca, telefonlara çağrı başlatmak, metin mesajları göndermek ve diğer ağ oluşturma yetenekleri için bir programlama arabirimi sağlayan Kablosuz Telefon Uygulama Arabirimi’ni (kısaca WTAI veya WTA) içerir. WAP’ın oturum katmanı, Kablosuz Oturum Protokolü’dür (WSP). WSP, WAP tarayıcıları için HTTP’ye eşdeğerdir. WAP, Web gibi tarayıcıları ve sunucuları içerir, ancak HTTP, kablodaki göreceli verimsizliği nedeniyle WAP için pratik bir seçim değildi. WSP, kablosuz bağlantılarda değerli bant genişliğini korur; özellikle WSP, HTTP’nin esas olarak metin verileriyle çalıştığı nispeten kompakt ikili verilerle çalışır. Kablosuz İşlem Protokolü (WTP), hem güvenilir hem de güvenilmez aktarımlar için işlem düzeyinde hizmetler sağlar. Paketlerin yinelenen kopyalarının bir hedef tarafından alınmasını önler ve paketlerin düştüğü durumlarda gerekirse yeniden iletimi destekler. Bu açıdan WTP, TCP’ye benzer. Ancak WTP, TCP’den de farklıdır. WTP, esasen, ağdan bazı ekstra performansları sıkıştıran, ayrıştırılmış bir TCP’dir. Kablosuz İşlem Katmanı Güvenliği (WTLS), Web ağındaki Güvenli Yuva Katmanı’na (SSL) benzer kimlik doğrulama ve şifreleme işlevi sağlar. SSL gibi, WTLS isteğe bağlıdır ve yalnızca içerik sunucusu gerektirdiğinde kullanılır. Kablosuz Datagram Protokolü (WDP), daha düşük seviyeli ağ protokollerine bir soyutlama katmanı uygular; UDP’ye benzer işlevleri yerine getirir. WDP, WAP yığınının en alt katmanıdır, ancak fiziksel veya veri bağlantısı özelliğini uygulamaz. Eksiksiz bir ağ hizmeti oluşturmak için, WAP yığınının teknik olarak modelin bir parçası olmayan bazı düşük seviyeli eski arabirimlerde uygulanması gerekir. “Taşıyıcı hizmetler” veya “taşıyıcılar” olarak adlandırılan bu arayüzler, IP tabanlı veya IP tabanlı olmayabilir.