
Kablosuz iletişimde kısaltma Hz. – hangi anlama geliyor hertz, 19. yüzyıl bilim adamı Heinrich Hertz’den sonra – saniye başına devir cinsinden radyo sinyallerinin iletim frekansına atıfta bulunur:
- 1 Hz saniyede bir döngüye eşittir.
- 1 MHz (megahertz) saniyede 1 milyon döngüye (veya 1 milyon Hz) eşittir.
- 1 GHz (gigahertz) saniyede 1 milyar döngüye (veya 1000 MHz) eşittir.
Kablosuz bilgisayar ağları, kullandıkları teknolojiye bağlı olarak farklı iletim frekanslarında çalışır. Kablosuz ağlar ayrıca bir dizi frekansta da çalışır ( bantlar) tek bir kesin frekans yerine. Daha yüksek frekanslı kablosuz radyo iletişimi kullanan bir ağ, düşük frekanslı kablosuz ağlardan daha yüksek hızlar sunmak zorunda değildir.
Wi-Fi Ağlarında Hz
Wi-Fi ağları, 2,4 GHz veya 5 GHz bantlarında çalışır. Bunlar, çoğu ülkede kamusal iletişime açık (yani düzenlenmemiş) radyo frekansı aralıklarıdır. 2,4 GHz Wi-Fi bantları, alt uçta 2,412 GHz ile üst uçta 2,472 GHz arasında değişir (Japonya’da sınırlı desteğe sahip bir ek bant ile). 802.11b’den başlayarak ve en son 802.11ac’ye kadar 2.4 GHz Wi-Fi ağlarının tümü aynı sinyal bantlarını paylaşır ve birbirleriyle uyumludur. Wi-Fi, 802.11a ile başlayan 5 GHz radyoları kullanmaya başladı, ancak evlerde yaygın kullanımları yalnızca 802.11n ile başladı. 5 GHz Wi-Fi bantları 5.170 ile 5.825 GHz arasında değişir ve bazı ek alt bantlar yalnızca Japonya’da desteklenir.
Hz Olarak Ölçülen Diğer Kablosuz Sinyalleşme Türleri
Wi-Fi’nin ötesinde, diğer kablosuz iletişim örneklerini göz önünde bulundurun:
- Kablosuz telefonlar, daha yeni 802.11ah standardında olduğu gibi 900 MHz aralığında çalışır
- Bluetooth ağ bağlantıları, Wi-Fi’ye benzer şekilde 2,4 GHz sinyali kullanır, ancak Bluetooth ve Wi-Fi uyumlu değildir.
- Çok kısa mesafelerde seyahat eden çok büyük miktarda veri içeren özel uygulamalar için birkaç 60 GHz kablosuz ağ protokolü geliştirilmiştir.
Neden bu kadar çok farklı varyasyon var? Birincisi, birbiriyle çarpışmayı önlemek için farklı iletişim türleri ayrı frekanslar kullanmalıdır. Ek olarak, 5 GHz gibi daha yüksek frekanslı sinyaller daha büyük miktarda veri taşıyabilir (ancak bunun karşılığında mesafe üzerinde daha büyük kısıtlamalar vardır ve engellere nüfuz etmek için daha fazla güç gerektirir).