Skip to content

Kamera Çekim Modlarını Anlama

21 de Mayıs de 2021

Kamera çekim modlarını anlamak, görüntülerinizin kalitesinde gerçek bir fark yaratabilir. DSLR’nizdeki beş ana çekim modu için takip etmesi kolay bir kılavuz ve her modun kameranıza ne yaptığına dair bir açıklama burada. Başlamak için, üzerinde harfler yazılı olan kadranı kameranızın üst kısmına yerleştirmeniz gerekir. Bu kadran her zaman en azından şu dört harfi içerecektir – P, Bir (veya AV), S (veya televizyon), ve M. Ayrıca beşinci bir mod da olacak Oto. Bu farklı harflerin gerçekte ne anlama geldiğine bakalım.

Otomatik mod

Bu mod, kadranda yazdığı şeyi hemen hemen yapıyor. İçinde Otomatik modkamera, diyafram açıklığınızdan ve deklanşör hızınızdan beyaz dengesi ve ISO’ya kadar her şeyi sizin için ayarlayacaktır. Ayrıca gerektiğinde açılır flaşınızı (kameranızda varsa) otomatik olarak patlatır. Bu mod, kendinizi kameranıza alıştırırken kullanmak için iyi bir moddur ve kamerayı manuel olarak ayarlamak için zamanınız olmadığında bir şeyi hızlı bir şekilde fotoğraflamanız gerektiğinde özellikle yararlıdır. Otomatik mod bazen kamera kadranında yeşil bir kutuyla temsil edilir.

Program Modu (P)

Program Modu yarı otomatik bir moddur ve bazen Otomatik Program modu. Kamera hala çoğu işlevi kontrol ediyor, ancak ISO, beyaz dengesi ve flaşı kontrol edebiliyorsunuz. Ardından kamera, enstantane hızını ve diyafram ayarlarını oluşturduğunuz diğer ayarlarla çalışacak şekilde otomatik olarak ayarlayacak ve bu, bunu kullanabileceğiniz daha kolay gelişmiş çekim modlarından biri haline getirecektir. Örneğin Program Modu, flaşın otomatik olarak patlamasını önleyebilir ve bunun yerine, flaşın bir iç mekan fotoğrafı için öznelerin özelliklerini yıkamasını istemediğiniz zamanlar gibi düşük ışık koşullarını telafi etmek için ISO’yu yükseltebilirsiniz. Program Modu yaratıcılığınıza gerçekten katkıda bulunabilir ve yeni başlayanlar için kameranın özelliklerini keşfetmeye başlamak harikadır.

Diyafram Öncelikli Mod (A veya AV)

İçinde Diyafram Öncelikli Mod, diyaframı (veya f-değerini) ayarlama üzerinde kontrole sahipsiniz. Bu, hem lensten gelen ışık miktarını hem de alan derinliğini kontrol edebileceğiniz anlamına gelir. Bu mod, odakta bulunan görüntünün miktarı (yani alan derinliği) üzerinde kontrole sahip olmaktan endişe duyuyorsanız ve enstantane hızından etkilenmeyecek sabit bir görüntünün fotoğrafını çekiyorsanız özellikle kullanışlıdır.

Deklanşör Öncelik Modu (S veya TV)

Hızlı hareket eden nesneleri dondurmaya çalışırken, deklanşör önceliği modu arkadaşınızdır. Uzun pozlama kullanmak istediğiniz zamanlar için de idealdir. Deklanşör hızı üzerinde kontrole sahip olacaksınız ve kamera sizin için uygun diyafram açıklığını ve ISO ayarını ayarlayacaktır. Deklanşör Öncelik Modu özellikle spor ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı için kullanışlıdır.

Manuel Mod (M)

Bu, fotoğraf makinesinin tüm işlevleri üzerinde tam kontrole izin verdiği için profesyonel fotoğrafçıların çoğu zaman kullandığı moddur. Manuel mod, tüm işlevleri aydınlatma koşullarına ve diğer faktörlere göre ayarlayabileceğiniz anlamına gelir. Ancak, kullanma Manuel Mod farklı işlevler arasındaki ilişkilerin – özellikle deklanşör hızı ile diyafram açıklığı arasındaki ilişkinin iyi anlaşılmasını gerektirir.

Sahne Modları (SCN)

Bazı gelişmiş DSLR fotoğraf makineleri, mod kadranına genellikle SCN ile işaretlenmiş bir sahne modu seçeneği eklemeye başlıyor. Bu modlar başlangıçta bas-çek kameralarla ortaya çıktı, fotoğrafçının fotoğraflamak istediği sahneyi fotoğraf makinesindeki ayarlarla, ancak basit bir şekilde eşleştirmesine izin vermeye çalıştı. DSLR üreticileri, deneyimsiz fotoğrafçıların daha gelişmiş kameraya geçmesine yardımcı olmak için DSLR kamera modu kadranlarına sahne modları dahil ediyor. Sahne Modları yeni yetişen fotoğrafçıların kameralarının yeteneklerini öğrenmesine de yardımcı olabilir.