Skip to content

Küçük Fotoğraf Makinesi Görüntü Kalitesi Ayarları

6 de Haziran de 2021

Mümkün olan en iyi görüntüleri elde etmek için kameranızın ayarlarını değiştirirken, gözden kaçırabileceğiniz bir şey, görüntü kalitesini ve görüntü boyutunu mümkün olan en iyi seviyelere ayarlamaktır. Çoğu zaman maksimum çözünürlükte çekim yapmak en iyi seçenektir, ancak bazen belirli bir çekim durumu için küçük bir fotoğraf makinesi dosya boyutu en iyisidir.

Katja Kircher/Getty Images
En iyi ayarları belirlemek her zaman kolay değildir. Örneğin, hafıza kartınız dolmaya başlıyorsa, mümkün olduğunca fazla depolama alanından tasarruf etmek için küçük resim boyutlarında veya kalitesinde çekim yapmak isteyebilirsiniz. Bir e-postada veya sosyal ağda yalnızca belirli bir fotoğraf grubunu kullanacağınızı biliyorsanız, fotoğrafların yüklenmesi uzun sürmemesi için daha düşük çözünürlükte ve daha düşük görüntü kalitesinde çekim yapabilirsiniz. Belirli bir çekim durumunda fotoğrafçılık ihtiyaçlarınız için doğru ayarları bulmak için aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var.

Her Megapiksel Eşit Oluşturulmadı

DSLR fotoğraf makineleri ve gelişmiş sabit lensli fotoğraf makineleri, tipik olarak, bas-çek fotoğraf makinelerinin sahip olduğundan çok daha büyük bir görüntü sensörü kullanır; bu, aynı sayıda megapiksel kullanırken çok daha iyi görüntü kalitesi oluşturmalarına olanak tanır. Bu nedenle, bir DSLR kamerayı 10 megapiksellik bir görüntü çekecek şekilde ayarlamak, bas-çek kamerayı 10 megapiksellik bir görüntü çekecek şekilde ayarlamaktan çok daha iyi bir sonuç yaratmalıdır.

Bilgi Düğmesini Avantajınız İçin Kullanın

Kameranız için geçerli görüntü kalitesi ayarlarını görmek için Bilgi buton. LCD’de mevcut ayarları görmelisiniz. Kameranızın Bilgi düğmesi yoksa, görüntü kalitesi ayarlarını bulmak için menüleri arasında çalışmanız gerekebilir. Daha yeni fotoğraf makinelerinde daha sık olarak, LCD ekranın köşesinde görüntülenen megapiksel sayısını bulacaksınız.

RAW Görüntü Kalitesi Dosyalarını Düşünün

Çoğu DSLR fotoğraf makinesi, RAW veya JPEG dosya türlerinde çekim yapabilir. Fotoğraflarını düzenlemek isteyenler için sıkıştırma olmadığı için RAW dosya formatı tercih edilir. Ancak, RAW dosyalarının JPEG dosyalarından biraz daha fazla depolama alanı kapladığını unutmamak önemlidir. Ayrıca, bazı yazılım türleri RAW dosyalarını JPEG dosyaları kadar kolay görüntüleyemez.

Hem RAW hem de JPEG’i Birlikte Kullanın

Birçok DSLR fotoğraf makinesinde, fotoğrafları hem JPEG hem de RAW dosya formatlarında aynı anda kaydedebilirsiniz; bu, mümkün olan en iyi görüntüyü elde ettiğinizden emin olmak için kullanışlı olabilir. Yine, bu, tek bir fotoğraf için yalnızca JPEG’de çekim yapmaktan çok fazla ekstra depolama alanı kullanır, bu nedenle bol yeriniz olduğundan emin olun. Yeni başlayan fotoğrafçılar için, yalnızca fotoğraflarında görüntü düzenleme yazılımı kullanmayı planlayan fotoğrafçıların RAW formatında çekim yapmakla uğraşması gerektiğinden, RAW’da çekim yapmak muhtemelen gerekli değildir.

JPEG Sıkıştırma Oranları Önemlidir

JPEG’lerde bazen iki veya üç seçenek arasından seçim yapabilirsiniz. JPEG Fine 4:1 sıkıştırma oranını belirtir; JPEG Normal, 8:1 sıkıştırma oranı kullanır; ve JPEG Basic 16:1 sıkıştırma oranı kullanır. Daha düşük sıkıştırma oranı, daha büyük dosya boyutu ve daha iyi kalite anlamına gelir.

Kalite ve Boyut Arasındaki Farkı Anlayın

Kamera ayarlarında görüntü boyutunun görüntü kalitesinden farklı olduğunu unutmayın. Görüntü boyutu, kameranın her fotoğrafta kaydettiği gerçek piksel sayısını belirtirken görüntü kalitesi, bu piksellerin ne kadar hassas veya hangi boyutta olduğunu belirtir. Görüntü kalitesi genellikle “normal”, “iyi” veya “çok iyi” olabilir ve bu ayarlar piksellerin kesinliğine atıfta bulunur. Daha kesin pikseller seçmek daha iyi bir genel görüntü sağlar, ancak bunlar bellek kartında daha fazla depolama alanı gerektirir ve bu da daha büyük dosya boyutlarına neden olur.

Büyük, Orta veya Küçük Seçimi

Başlangıç ​​seviyesindeki bazı kameralar, her bir fotoğrafın çözünürlüğündeki tam megapiksel sayısını göstermez, bunun yerine fotoğrafları “büyük”, “orta” ve “küçük” olarak adlandırır ve bu sinir bozucu olabilir. Görüntü boyutu olarak “büyük”ü seçmek 12 ila 14 megapiksellik bir fotoğrafla sonuçlanabilirken, görüntü boyutu olarak “küçük”ü seçmek 3 ila 5 megapiksele neden olabilir. Başlangıç ​​seviyesindeki bazı kameralar, görüntü boyutu menüsünün bir parçası olarak yalnızca megapiksel sayısını listeler.

Video Dosya Boyutlarını da Kontrol Edin

Video çekerken bu aynı kuralların çoğunun geçerli olduğunu da hatırlamakta fayda var. Bu ayarları kameranın menülerinden düzenleyerek ihtiyaçlarınızı karşılayacak doğru video kalitesinde çekim yapmanızı sağlayabilirsiniz.