Skip to content

Li-Fi nedir?

29 de Mayıs de 2021

Bir ampulden bir film indirdiğinizi hayal edin. Bir tür kablosuz teknoloji olan hafif sadakat teknolojisi (Li-Fi) ile tam da bunu yapabileceksiniz. Li-Fi, yüksek hızlı veri iletişimi sağlamak için hem kızılötesi hem de görünür ışık spektrumunu kullanır. Bilgi göndermek için radyo sinyallerini kullanan Wi-Fi’den farklı olarak, Li-Fi, verileri iletmek için bir ışık yayan diyotlar (LED ampuller) ağı kullanır. Li-Fi kulağa alışılmadık ve nadir gelse de, televizyonun uzaktan kumandasını her tıkladığınızda zaten Li-Fi teknolojisini kullanıyorsunuz. Li-Fi terimi ilk kez 2011 yılında Edinburgh Üniversitesi profesörü Harald Haas tarafından TEDGlobal sırasında “ya dünyadaki her ampul aynı zamanda veri iletebilseydi?” diye sorduğunda kullanıldı. Tek bir LED’den gelen ışığın titreşmesinin, bir hücresel kuleden çok daha fazla veriyi nasıl verimli ve güvenli bir şekilde iletebileceğini açıkladı. Haas, USB cihazlarıyla çalışan bir tak ve çalıştır sistemi oluşturmak için PureLifi adlı Li-Fi teknolojisini geliştirmek için bir şirket kurmaya devam etti. Bir Li-Fi ağında kullanılan LED ampuller, flaş ışığına benzer şekilde ışığın titremesine neden olan bir sinyal işleme teknolojisi olan bir çip içerir. İnsan gözünün algılayamayacağı bu sabit hızlı karartma, veri iletmek için Li-Fi alıcı tarafından bir elektrik sinyali oluşturmak için kullanılır. LED ampuller Li-Fi için idealdir çünkü floresan ve akkor ampullerin aksine LED’ler çok büyük veri hızları elde etmek için gereken yüksek yoğunluklara sahiptir.

Peki ya 5G?

5G, 4G (LTE/WiMax), 3G (UMTS) ve 2G (GSM) sistemlerinden giderek daha iyi performans hızları sağlayan en son hücresel mobil bağlantı dizisine verilen addır. 5G kablosuz cihazlar, verileri yerel bir anten dizisi ve düşük güçlü otomatik alıcı-verici ile radyo dalgalarıyla iletir. Yerel antenler, telefon şebekesine ve internete yüksek bir bant genişliği ile bağlıdır. 5G, 4G’den 100 kat daha hızlıdır. Performanstaki bu artış, daha yüksek görünmez radyo dalgaları kullanılarak elde edilir. Buna karşılık, 4G, 3G ve 2G ağları mikrodalga bandında daha düşük frekanslar kullandı. 5G ve önceki ağlardan farklı olarak Li-Fi, görünür spektrumda çok daha hızlı ve çok daha fazla bant genişliğine sahip radyo dalgalarını kullanır.

Li-Fi Teknolojisi Ne Kadar Güçlü?

Li-Fi, verileri geleneksel Wi-Fi’den 100 kata kadar daha hızlı olan saniyede 1 GB ile iletir. Kızılötesi ve görünür ışık spektrumunu kullanan Li-Fi, 300 GHz’lik tüm radyo frekansı spektrumunun yaklaşık 2600 katı büyüklüğündedir. Buna karşılık, Wi-Fi sınırlı sayıda radyo frekansı bandına sahiptir. Bu, evler ve işletmeler kablosuz gadget’lar satın aldığı ve Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisine güvendiği için önemlidir. Talepteki bu artış, verilerin sınırlı sayıda bant üzerinden taşınmasını çok daha zor hale getiriyor. Bazı kaynaklar, 2020 yılına kadar dünyanın geri kalanına her zaman bağlı olacak 50 milyardan fazla cihazın olacağını söylüyor. Bu, 5G’nin büyük miktarda radyo spektrumu gerektirmesi gerçeğiyle birleşiyor. Bu talebin bir kısmını Li-Fi’ye aktarmak, artan internet trafiğimizi idare etmek için daha fazla radyo spektrumunu serbest bırakır.

Li-Fi Nasıl Çalışır?

Bir Li-Fi işleme çipi ile bir LED lamba, bir ağ erişim noktası haline gelir. İkili veri akışı, internetten veya sunucudan bir yönlendirici aracılığıyla yüksek hızlı bir ortam aracılığıyla ve ardından ışıklara beslenir. LED yönlendiriciler daha sonra verileri ışığa gömmek için çıkışı modüle eder. Cihazınız, Li-Fi’ye erişmek için ışığa duyarlı bir alıcıya veya bir USB bağlantı noktasına takılan bir dongle’a ihtiyaç duyacaktır.

Li-Fi, Wi-Fi Kablosuz Bağlantılarda Yaygın Güvenlik Sorunlarının Üstesinden Geliyor

Işık fiziksel bir alanda güvence altına alınabilir. TV uzaktan kumandanızın duvarları geçememesi gibi, Li-Fi’nin erişimi de duvarlar, zeminler ve diğer fiziksel engellerle sınırlıdır. Veriler net bir görüş hattı olmadan ele geçirilemez, bu da bilgisayar korsanlarının internetinize girmesini zorlaştırır. Bu sınırlı aralık, Li-Fi’yi askeri ve sağlık gibi hassas uygulamalar için ideal hale getirir.

Elektromanyetik spektrum içindeki Işık spektrumu.
Alexey Bezrodny/Getty Images

Li-Fi Girişimi Ortadan Kaldırır

Li-Fi kesinlikle elektromanyetik parazit sunmadığından, birden fazla kullanıcı aynı Li-Fi bant genişliğini parazitsiz kullanabilir. Bu, Wi-Fi’nin tehlikeli olduğu alanlarda internet bağlantısına sahip olmayı mümkün kılarak kimyasal veya nükleer santraller için uygun hale getirir. Li-Fi, metrolar, su altı ve uçaklar gibi radyo dalgalarının ulaşamadığı alanlarda internet erişimi sağlayabilir.

Li-Fi Teknolojisi, Işık Kaynağına Sürekli Erişim Gerektiriyor

Li-Fi’nin çalışması için ışıkların açık olması gerekir. Li-Fi, tıpkı TV uzaktan kumandanız gibi net bir görüş hattı bağlantısı gerektirir. Cihazınız her zaman Li-Fi verici ile net bir yola ihtiyaç duyacaktır, bu da mobil cihazınızla hareket halindeyken işinizi zorlaştırabilir.

Donanım Gereksinimleri Ampul Piyasasında Kesinti Gerektirecek

Ampul üreticileri, LED ampullerine titremeye izin vermek için ekstra devre eklemenin ek masrafa değeceğine ikna edilmelidir. Ek olarak, bir Li-Fi ağı, ağın parçası olan LED aydınlatma armatürlerine giden internet kablolarına ihtiyaç duyacaktır.