
Linux eğitimi oluşturma konseptini denerken ve videoları gözden geçirirken. Birkaç hafta önce sizi Screencast videoları oluşturmak için kullanılabilecek Vokoscreen ile tanıştırdım. Vokoscreen ile bir video oluşturduktan sonra, sığmayan başlıklar veya küçük parçalar eklemek veya bir müzik kaplaması eklemek için videoyu Kdenlive ile düzenlemek isteyebilirsiniz. Bu kılavuzda size Kdenlive’nin temel özelliklerini göstereceğim, böylece tüm yeni yetişen Youtuber’lar videolarınıza son rötuşları ekleyebileceksiniz. Başlamadan önce, sadece video yapma konseptiyle uğraştığımı ve bu nedenle bu konuda uzman olmadığımı eklemek istiyorum. Video yapmak için özel bir kanal var.
Kurulum
Genel olarak, Kdenlive’i KDE masaüstü ortamını çalıştıran bir dağıtımda kullanırsınız, ancak buna gerek yoktur. Kdenlive’i Kubuntu veya Debian tabanlı bir dağıtım kullanarak kurmak için, yerleşik grafik yazılım merkezini, Synaptic paket yöneticisini veya komut satırından apt-get’i aşağıdaki gibi kullanın: apt-get install kdenlive
class = “ql-syntax”> Fedora veya CentOS gibi RPM tabanlı bir dağıtım kullanıyorsanız Yum Extender’ı veya terminalden yum komutunu şu şekilde kullanabilirsiniz: yum install kdenlive
class = “ql-syntax”> openSUSE kullanıyorsanız Yast’ı kullanabilir veya terminal penceresine şunu yazabilirsiniz: zypper install kdenlive
class = “ql-syntax”> Son olarak, Arch veya Manjaro gibi Arch tabanlı bir dağıtım kullanıyorsanız, terminal penceresine şunu yazın: pacman -S kdenlive
class = “ql-syntax”> Bu komutları çalıştırırken bir izin hatası alırsanız, sudo komutunu kullanarak izinlerinizi yükseltmeniz gerekecektir.
Kullanıcı Arayüzü
Bu genel bakış kılavuzunun üst kısmında ana arayüzün bir ekran görüntüsü vardır. Üstte, altında bir araç çubuğu bulunan bir menü belirir. Sol panel, projenizin bir parçası olarak kullanmak istediğiniz tüm klipleri yüklediğiniz yerdir. Sol panelin altında bir video parçaları listesi ve bir ses parçası var, bunlar özelleştirilebilir ve size ne kadar kısa sürede göstereceğim. Ekranın ortasında geçişler, efektler ekleyebileceğiniz ve video özelliklerini ayarlayabileceğiniz sekmeli bir arayüz var. Son olarak, sağ üst köşede, videoyu görüntülemenizi sağlayan bir klip monitör var.
Yeni Bir Proje Oluşturmak
Araç çubuğundaki yeni ikona tıklayarak veya menüden “Dosya” ve “Yeni” seçeneklerini seçerek yeni bir proje oluşturabilirsiniz. Yeni proje özellikleri penceresi aşağıdaki üç sekmeyle görünecektir:
- Ayarlar
- Meta veriler
- Proje Dosyaları
Ayar sekmesi, son videonuzun nerede saklanacağını, videonun türünü ve kare hızını seçmenizi sağlar. Bu noktada, kaç tane video parçası kullanacağınızı ve kaç tane ses parçası eklemek istediğinizi de seçebilirsiniz. Aralarından seçim yapabileceğiniz çok sayıda video türü var ve bunların çoğu HD formatında. HD formatındaki videonun sorunu, çok fazla işlemci gücü kullanmasıdır. Bu konuda size yardımcı olmak için, videoyu oluşturmanıza ve daha düşük çözünürlüklü bir video kullanarak düzenleyicide denemenize izin veren proxy klipleri kullanmayı seçebilirsiniz, ancak son sürümü oluştururken tam video formatı kullanılır. Metadata sekmesi, başlık, yazar, oluşturma tarihi vb. Gibi projenizle ilgili bilgileri görüntüler. Son olarak, proje dosyaları sekmesi, kullanılmayan klipleri silmenizi, proxy klipleri kaldırmanızı ve önbelleği temizlemenizi sağlar ve bir dosyayı açarken oluşturmaktan daha fazla kullanılır. yeni bir.
Projeye Video Klip Ekleme
Projeye bir klip eklemek için sol panelde sağ tıklayın ve “Klip Ekle” yi seçin. Artık bilgisayarınızda düzenlemek istediğiniz video klibin konumuna gidebilirsiniz. Herhangi bir video klibiniz yoksa, Youtube-dl yazılımını kullanarak bazılarını her zaman indirebilir ve bir karma video oluşturabilirsiniz. Panele video klipler eklediğinizde, bunları video zaman çizelgelerinden birine sürükleyebilirsiniz.
Renkli Klip Ekleme
Videonun sonunu belirtmek veya sıradaki bir değişikliği belirtmek için projeye renkli bir klip eklemek isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için sol panele sağ tıklayın ve “renk klibi ekle”yi seçin. Artık önceden ayarlanmış bir listeden klibin rengini seçebilir veya renk ızgarasını kullanarak özel bir renk seçebilirsiniz. Klibin ne kadar süreceğini de ayarlayabilirsiniz. Renkli klibi video zaman çizelgenize eklemek için sürükleyip yerine bırakın. Videoları farklı zaman çizelgelerinde olacak şekilde örtüştürürseniz ancak aynı süreyi işgal ederseniz, üstteki video alttakine göre öncelik kazanır.
Slayt Gösterisi Klipleri Ekle
Çok sayıda tatil fotoğrafı çektiyseniz ve üstte konuşarak bir slayt gösterisi videosu oluşturmak istiyorsanız, sol panelde sağ tıklayın ve “slayt gösterisi klibi ekle” seçeneğini seçin. Artık dosya türünü ve görüntülerin bulunduğu klasörü seçebilirsiniz. Klasördeki her bir görüntünün ne kadar süreyle görüntüleneceğini de ayarlayabilir ve sonraki slayta bir geçiş efekti ekleyebilirsiniz. Bunu güzel bir film müziği ile birleştirin ve bu tatil anılarını veya o üçüncü kuzeninin 2004’te gittiğiniz iki kez çıkardığınız düğünü yeniden dinleyebilirsiniz.
Başlık Klibi Ekleyin
Videonuzu düzenlemek için Kdenlive kullanmanın en belirgin nedeni bir başlık eklemektir. Bir başlık klibi eklemek için sol panelde sağ tıklayın ve “Başlık Klibi Ekle” yi seçin. Damalı bir görüntü ile yeni bir düzenleyici ekranı belirir. En üstte bir araç çubuğu ve sağda bir özellikler paneli bulunur. Muhtemelen yapmak isteyeceğiniz ilk şey, sayfayı renkle doldurmak veya bir arka plan resmi eklemektir. İyi bir görüntü oluşturmak için zaten GIMP kullandıysanız, bunun yerine onu kullanmayı seçebilirsiniz. Üst araç çubuğunda, nesneleri seçmek ve taşımak için bir seçim aracı vardır. Seçim aracının yanında metin eklemek, bir arka plan rengi seçmek, bir görüntü seçmek, mevcut bir belgeyi açmak ve kaydetmek için simgeler bulunur. Sayfayı renkle doldurmak için arka plan rengi simgesini seçin. Artık arka plan rengi ve kenarlık rengi için bir renk seçebilirsiniz. Ayrıca kenarlığın genişliğini de ayarlayabilirsiniz. Rengi gerçekten eklemek için bir genişlik ve yükseklik girin ya da sayfa boyunca sürükleyin. Dikkatli olun, çok ilkel ve yanlış yapmak kolaydır. Bir resim eklemek için arka plan resmi simgesine tıklayın ve bir klasörden kullanmak istediğiniz resmi seçin. Yine araç oldukça basit olduğundan, Kdenlive’a aktarmadan önce görüntüyü doğru boyuta getirmeye değer. Metin eklemek için metin simgesini kullanın ve metnin görünmesini istediğiniz ekrana tıklayın. Metin boyutunu, rengini ve yazı tipini ayarlayabilir ve gerekçeyi belirtebilirsiniz. Ekranın sağ tarafında, başlığın görüntüleneceği uzunluğu ayarlayabilirsiniz. Başlık sayfasına birçok nesne ekleyebilirsiniz. En boy oranını ayarlayarak birinin diğerinin üstünde mi yoksa altında mı görüneceğini ayarlayabilirsiniz. Başlık klibini oluşturmayı bitirdiğinizde “Tamam” düğmesine basın. İlgili simgeye tıklayarak başlık sayfasını da kaydedebilirsiniz. Bu, başlık sayfasını başka projeler için tekrar kullanmanızı sağlar. Başlık klibini videonuza eklemek için zaman çizelgesine sürükleyin.
Videonuzu Önizlemek
Yüklediğiniz kliplerden herhangi birini zaman çizelgesine eklemeden önce onları tıklayıp “Klip Monitörü” sekmesindeki oynat düğmesine basarak önizleyebilirsiniz. Düzenlemekte olduğunuz videoyu “Project Monitor” sekmesine tıklayıp oynat düğmesine basarak önizleyebilirsiniz. Siyah çizginin zaman çizelgeleri üzerindeki konumunu ayarlayarak videonun farklı bölümlerini önizleyebilirsiniz.
Video Kesme
Uzun bir videoyu yeniden düzenlemek veya bitleri kaldırmak için daha küçük parçalara bölmek istiyorsanız, siyah zaman çizelgesini kesmek istediğiniz parçaya taşıyın, sağ tıklayın ve “kes” i seçin. Daha sonra video bitlerini büyütmek veya küçültmek için sürükleyebilirsiniz. Bir klibin bir bölümünü silmek isterseniz, sağ tıklayın ve “Seçilen Öğeyi Sil” i seçin.
Geçiş Ekleme
Güzel geçiş efektleriyle bir klipten diğerine geçiş yapabilirsiniz. Geçişler eklemek için, geçişler sekmesini tıklayıp geçişi zaman çizelgesine sürükleyebilir veya zaman çizelgesine sağ tıklayıp buradan geçişi eklemeyi seçebilirsiniz. Geçişin düzgün çalışması için video kliplerin ayrı parçalarda olması gerekir ve sağa sürükleyerek geçişin daha uzun sürmesini sağlayabilirsiniz.
Efekt Ekleme
Efekt eklemek için efektler sekmesine tıklayın ve kullanmak istediğiniz efekti seçin ve uygun zaman çizelgesine sürükleyin. Örneğin, bir haber klibinin üzerine müzik eklemek ve sesleri haber klibinden çıkarmak istiyorsanız, sesi kapatmayı seçebilirsiniz.
Son Videoyu Oluşturma
Son videoyu oluşturmak için “Render” araç çubuğu simgesine tıklayın. Artık son videoyu nereye koyacağınızı seçebilirsiniz. Örneğin, sabit sürücünüzü, bir web sitesini, bir DVD’yi, medya oynatıcıyı vb. Seçebilirsiniz. Ayrıca videoyu dışa aktarmak istediğiniz video türünü, video kalitesini ve ses bit hızını da seçebilirsiniz. Hazır olduğunuzda “Dosyaya işle” yi tıklayın. İş kuyruğu şimdi yüklenecek ve mevcut ilerlemeyi göreceksiniz. Videoyu oluşturmanın yanı sıra bir komut dosyası oluşturmayı da seçebilirsiniz. Bu, komut dosyaları sekmesinden komut dosyası dosyasını seçerek videoyu aynı biçimde tekrar tekrar oluşturmanıza olanak tanır. Tam bir kılavuz için https://userbase.kde.org/Kdenlive/Manual adresini ziyaret edin.