Skip to content

Linux Kullanarak Dosyaya Yama Nasıl Uygulanır

20 de Mayıs de 2021

Yama, mevcut bir kod kümesini ekleyen veya değiştiren bir bilgisayar kodu bölümüdür. Yamalar, programlama işlemi sırasında kaynak koddaki değişiklikleri ikame etmek için yaygın olarak kullanılır. Linux bir yama içerir bu süreci kolaylaştırmak için yardımcı program. Yama işlemi, tipik olarak, kod kalitesi ve testi için profesyonel en iyi uygulamaların yürürlükte olduğu resmi değişiklik kontrol sistemlerinde kullanılır. Yama, kaynak kodunun programcının takdirine bağlı olarak değiştiği hobi projelerinde daha az kullanılır.

Yama İşlemi

Tipik bir kullanım durumunda, kaynak kodunuzun orijinal bir sürümüne ve değiştirilmiş bir sürümüne sahip olursunuz. Orijinal resmi olarak onaylanmıştır ve üzerinde yapılacak herhangi bir değişiklik iyi tanımlanmış bir süreci takip etmelidir. Bu değişiklikler bir yama dosyasında gerçekleşir. Adlı bir aracı kullanmak fark, iki dosya sürümü arasındaki farkları, ikincinin ilkinde yaptığı belirli değişiklikleri listeleyen tek bir dosyaya indirgemek. Ardından, ortaya çıkan fark dosyası, orijinal kodu, yama aracı.

Yamaların Uygulanması: Bir Örnek

Tipik bir “Merhaba Dünya” programını düşünün. C’deki kaynak kodu şöyle görünür: #include
int main ()
{
printf (“Merhaba dünya!”);
}

Yazdırılan mesajı şu şekilde değiştirmek için: Merhaba evren!, aşağıdaki gibi kodun alternatif bir sürümünü geliştirin: #include
int main ()
{
printf (“Merhaba evren!”);
}

Kullanarak bir yama dosyası oluşturun. fark yardımcı program: diff -u helloworld.c helloworld2.c> file.patch

Daha sonra yama dosyasının şöyle göründüğünü göreceksiniz:

Yama dosyası, karşılaştırılan her dosyayı listeler. Semboller sunar, ve +++, her dosya adını son revize tarihiyle tanımlıyor. Ardından, bir çift arasındaki değişikliklerin yerini özetler. @@ semboller. Son olarak, not edilen artı ve eksi sembollerini kullanarak farklı satırları işaretleyerek kaynak kodunu listeler. Genel olarak, eksi işareti, yamalı dosyada satırın kaldırıldığını ve artı işareti, eğer satır değiştirilecekse, bir değiştirmeyi temsil eder. Yama dosyasını orijinal dosyaya uygulamak için şunu çalıştırın: patch

Bu noktada, ilk dosya ikinciyle eşleşecek şekilde değişir. Yamayı geri almak için, -R seçenek: yama -R

Düşünceler

Kaynak koduna yama uygulamasına yönelik bu yaklaşım, eskisinden daha az yaygındır. Git ve Subversion gibi modern kaynak kontrol sistemleri, çeşitli geliştirme ve test dalları dahil olmak üzere zaman içinde otomatik olarak sürümleri yönetir, böylece manuel fark kontrolü ve dosya düzeltme artık sürüm kontrol aracı tarafından yönetilir. Resmi bir kodlama yapısını takip etmeniz veya takım kodlama standartlarına uymanız gerekiyorsa bunun yerine Git gibi bir araç kullanırsınız. Bununla birlikte, bir etkili kullanım örneği fark ve yama yerel bir makinedeki sistem, tüm bir dosya dizinindeki değişikliklerle ilgilidir. Örneğin, bir web sitesi geliştirdiyseniz ancak telif hakkı satırı gibi yalnızca tek bir satırda değişiklik yapmanız gerekiyorsa, bu sistem tüm bu sayfaları aynı anda günceller. İçin kılavuz sayfalarına bakın yama ek bağlam için.