Bu makalede
Benzin, arabanızın yakıtını sağlayan yiyecek gibidir, ancak akü, onu ilk etapta çalıştıran yaşam kıvılcımıdır. Bu ilk sarsıntı olmadan, arabanız çok tonlu bir kağıt ağırlığı da olabilir. Aküsüz bir arabayı çalıştırmanın mümkün olduğu ve bazı küçük motorların hiç pil kullanmadığı özel istisnalar vardır, ancak gerçek şu ki, arabanızın aküsü bittiğinde, hiçbir yere hızlı gitmiyorsunuz.
Ölü Araba Aküsünün Beş İşareti
Farklı değerleri vardır ölü bir araba aküsü sergileyebilir, bu nedenle tam semptomlar her durumda aynı değildir. Arabanız aşağıdaki ipuçlarından birini gösteriyorsa, bitmiş bir pil ile uğraşıyor olabilirsiniz.
- Kapıyı açarken kubbe ışığı yok veya anahtarlar takılıyken kapı zili yok.
- Pil tamamen bitmişse, bir zil sesi duymazsınız veya kubbe ışığını hiç göremezsiniz.
- Pil çok zayıfsa, kubbe ışığı loş görünebilir.
- Alternatif nedenler: Arızalı kapı anahtarı veya sigorta.
- Farlar ve radyo açılmıyor veya farlar çok loş.
- Farlarınız ve radyonuz açılmıyorsa ve arabanız da çalışmıyorsa, sorun genellikle pilin bitmiş olmasıdır.
- Alternatif nedenler: Ana sigorta, aşınmış akü bağlantıları veya diğer kablolama sorunları.
- Kontak anahtarını çevirdiğinizde hiçbir şey olmuyor.
- Pil tamamen bitmişse, anahtarı çevirdiğinizde hiçbir şey duymayacak veya hissetmeyeceksiniz.
- Alternatif nedenler: Arızalı marş motoru, kontak anahtarı, eriyebilir bağlantı veya başka bir bileşen.
- Kontak anahtarını çevirdiğinizde marş motorunu duyabilirsiniz, ancak motor çalışmaz.
- Marş motoru çalışmıyor ve çok yavaş çalışıyorsa veya birkaç kez kranklıyor ve sonra tamamen duruyorsa, batarya muhtemelen bitmiştir. Bazı durumlarda, marş motoru kötü olabilir ve pilin sağlayabileceğinden daha fazla akım çekmeye çalışıyor olabilir.
- Marş motoru normal bir hızda kranklarsa, yakıt veya kıvılcım sorununuz var demektir.
- Alternatif nedenler: Yakıt veya kıvılcım eksikliği, bozuk marş motoru.
- Arabanız sabah atlamadan başlamaz, ancak günün ilerleyen saatlerinde iyi çalışır.
- Parazit boşalması gibi altta yatan bir neden muhtemelen pilinizi bir gecede öldürüyor. Pilin değiştirilmesi gerekebilir, ancak sorunu çözmenin tek yolu, boşaltmanın kaynağını bulmaktır.
- Alternatif nedenler: Çok soğuk havalarda, bir akünün bir marş motoruna talep üzerine akım sağlama yeteneği azalır. Eski bir pili yenisiyle değiştirmek veya daha yüksek soğuk marşlama amper oranına sahip bir pil seçmek bu durumda sorunu çözebilir.
Kapı Zili Yok, Far Yok, Pil Yok mu?
Arabanızı çalıştırmayı denemeden önce, pilin bitmiş olduğunu gösterebilecek birkaç ipucu var. Örneğin, kapınızı açtığınızda kubbe ışığınız yanacak şekilde ayarlanmışsa ve açmıyorsa, bu kırmızı bir bayraktır. Benzer şekilde, kapı hala açıkken anahtarlarınızı takmakla ilişkili bir zile alışkınsanız ve bir gün bunu duymazsanız, bu pilin bitmiş olduğunu gösterebilir. Gösterge ışıkları, farlar ve hatta radyo gibi pilden güç gerektiren diğer sistemler de piliniz bitmişse çalışmayacaktır. Bazı durumlarda, ışıklar normalden daha kısık görünse de yine de yanabilir. Bazı şeylerin işe yaradığını ve diğerlerinin çalışmadığını fark ederseniz, muhtemelen pil arızalı değildir. Örneğin, kubbe ışığınız yanmazsa ve kapı ziliniz çalışmazsa, ancak radyonuz ve farlarınız çalışıyorsa, sorun hatalı bir kapı anahtarı olabilir.
Motor Krank Yapıyor veya Dönüyor mu?
Arabanızın aküsü bittiğinde, en belirgin belirti motorun çalışmamasıdır. Bununla birlikte, bir motorun çalışmamasının birçok farklı yolu vardır. Anahtarı çevirdiğinizde kesinlikle hiçbir şey olmadığını fark ederseniz, bitmiş bir pil ile uğraşıyor olabilirsiniz. İşleri daraltmaya yardımcı olmak için, anahtarı çevirdiğinizde dikkatlice dinlemek isteyeceksiniz. Kontak anahtarını çevirdiğinizde hiçbir şey duymazsanız, bu marş motorunun hiç güç almadığının iyi bir göstergesidir. Gösterge paneli ve farlar gibi tamamen sönük veya sönük diğer ipuçlarıyla birleştirildiğinde, bitmiş bir pil büyük olasılıkla suçludur. Pilin sorun olduğunu doğrulamak için siz veya teknisyeniniz voltajı kontrol etmek isteyeceksiniz. Bu, hidrometre veya yük test cihazı gibi özel araçlar daha net bir resim sunsa da, on dolardan daha az bir fiyata alabileceğiniz herhangi bir temel multimetre ile yapılabilir. Pil bitmemişse, kontak anahtarı, solenoid, marş motoru ve hatta aşınmış akü terminalleri veya gevşek bir topraklama kayışı gibi bir şeyden şüphelenebilirsiniz. Bu tür bir sorunu teşhis etmenin tek yolu, bu olasılıkların her birini metodik olarak tek tek ortadan kaldırmaktır.
Marş Motoru Sesi Çalışıyor mu yoksa Yavaş mı?
Arabanıza herhangi bir süre sahipseniz, anahtarı çevirdiğinizde çıkardığı sese muhtemelen aşinasınızdır. Bu, dişli bir esnek plaka veya volan aracılığıyla motora bağlanan ve onu fiziksel olarak döndüren marş motorunun sesidir. Bu sesteki herhangi bir değişiklik bir sorunu gösterir ve değişikliğin türü sizi bir teşhise yönlendirmeye yardımcı olabilir. Aracınızın çıkardığı marş sesi yorulmuş veya yavaş göründüğünde, bu ya bataryada ya da marş motorunda bir sorun olduğunu gösterir. En yaygın neden, aküdeki şarj seviyesinin marş motorunu doğru şekilde çalıştırmak için yetersiz olmasıdır. Marş motoru, motoru ters çevirebilir, ancak motorun gerçekten kendi kendine başlaması ve çalışması için yeterince iyi olmayabilir. Bazı durumlarda, bir marş motorunun hala çalışacak şekilde arızalanması da mümkündür, ancak pilin sağlayabileceğinden daha fazla amper çekmeye çalışır. Bu aynı zamanda marş motorunun yorucu veya yavaş ses çıkardığı ve motorun çalışmadığı bir durumla sonuçlanacaktır. Akü voltajı normalse, akü bir hidrometre veya yük test cihazı ile iyi test ederse ve tüm akü ve marş bağlantıları temiz ve sıkı ise, o zaman kötü bir marş motorundan şüphelenebilirsiniz. Marş motorunu gerçekten değiştirmeden önce, teknisyeniniz marş motorunun çok fazla amper çektiğini doğrulamak için bir ampermetre kullanabilir.
Marş Motoru Bilendiğinde veya Tıkladığında
Arabanızı çalıştırmaya çalıştığınızda başka olağandışı sesler duyarsanız, sorun muhtemelen bitmiş bir pil değildir. Tıklamanın genellikle marş solenoidi ile veya hatta kötü bir marş motoruyla bir ilgisi vardır, öte yandan bir öğütme sesi daha ciddi bir sorunu gösterebilir. Bir araba gıcırtılı bir ses çıkardığında ve çalışmadığında, onu çalıştırmaya devam etmek genellikle kötü bir fikirdir. Bu tür bir taşlama, marş motorundaki dişler volan veya esnek plaka üzerindeki dişlere tam olarak geçmediğinde meydana gelebilir. Bu nedenle, motoru marş etmeye devam etmek ciddi hasara neden olabilir. En kötü durumda, bir volanı veya esnek plakayı hasarlı dişlerle değiştirmek, motorun, şanzımanın veya her ikisinin de çıkarılmasını gerektirir.
Ya Motor Normal Şekilde Kranklarsa Ancak Başlamaz veya Çalışmazsa?
Motorunuz normal bir şekilde dönüyormuş gibi ses çıkarır ve çalışmazsa, sorun muhtemelen bitmiş bir pil değildir. Sorun bataryadaki düşük şarj seviyesiyle ilgiliyse, genellikle motorun döndüğü hızda bir fark duyacaksınız. Dolayısıyla, normal şekilde kranklayan ve başlatılamayan veya çalışmayan bir motor tamamen farklı bir sorunu gösterir. Çoğu zaman, çalışmadan normal şekilde krank yapıyor gibi görünen bir motorda ya yakıt ya da kıvılcım sorunu vardır. Teşhis süreci çok karmaşık hale gelebilir, ancak her zaman bujilerde kıvılcım kontrolü ve yakıt enjektörlerinde veya karbüratörde yakıt kontrolü ile başlar. Bazı durumlarda, benzin deposu neredeyse boş olan bir tepeye park etmek bile bu tür bir soruna neden olabilir, çünkü böyle yapmak gazı yakıt alımından uzaklaştırabilir.
Bir Araba Aküsü Sabah Nasıl Biter ve Daha Sonra İyi Olabilir?
Buradaki ortak senaryo, pilinizin bitmiş görünmesidir, ancak arabanızın, pili yeniden başlattıktan veya şarj ettikten sonra düzgün çalışmasıdır. Arabanız tüm gün, hatta birkaç gün boyunca iyi çalışabilir ve ardından, genellikle bir gece park ettikten sonra, aniden tekrar çalışmayabilir. Bu tür bir sorun bataryanın kötü olduğunu gösterebilir, ancak temelde yatan sorunun muhtemelen bataryayla hiçbir ilgisi yoktur. Çoğu durumda, elektrik sisteminizin, pilinizi yavaşça boşa harcayan parazitik bir çekişe sahip olduğunu göreceksiniz. Çekiliş yeterince küçükse, etkiyi ancak araba uzun bir süre park edildikten sonra fark edeceksiniz. Aşınmış veya gevşek pil terminalleri ve kablolar gibi diğer sorunlar da bu tür soruna neden olabilir. Her durumda, çözüm, parazit çekmeden kurtulmak, pil bağlantılarını temizleyip sıkmak ve ardından pili tamamen şarj etmektir. Soğuk hava da bu tür bir soruna neden olabilir çünkü aşırı derecede düşük sıcaklıklar, kurşun asitli bir pilin güç depolama ve verme yeteneğini azaltır. Bir gecede dışarıda park ettikten sonra arabanızın bir atlayışa ihtiyaç duyduğu bir durumla karşılaşırsanız, ancak çalışırken bütün gün kapalı otoparkta bırakıldıktan sonra sorun olmazsa, o zaman muhtemelen uğraştığınız şey budur. Çoğu durumda, pilinizi yenisiyle değiştirmek bu sorunu çözecektir. Ancak, eski pilinizden daha yüksek soğuk marş amperaj derecesine sahip bir yedek pil bulmanız mümkün olabilir. Böyle bir pil bulabilirseniz ve pil bölmenize güvenle sığarsa, o zaman kesinlikle gitmenin yolu budur.
Bir Araba Aküsü Öldüğünde Kimyasal Düzeyde Gerçekten Ne Olur?
Yukarıda tartıştığımız sorunlardan bazıları aslında kötü bir batarya ile ilgili olsa da, birçoğu alakasız altta yatan nedenlerdi. Bu gibi durumlarda, ilgisiz sorunu gidermek ve pilinizi tam olarak şarj etmek işin sonu olacaktır. Bununla birlikte, durumun gerçekliği, bir pil her öldüğünde, geri dönüşü olmayan bir hasara uğramasıdır. Bir akü tam olarak şarj edildiğinde, su ve sülfürik asit solüsyonunda asılı duran kurşun plakalardan oluşur. Akü boşalırken, akü asidinden kükürt çekilir ve kurşun plakalar kurşun sülfatla kaplanır. Bu, tersine çevrilebilir bir işlemdir, bu nedenle kurşun asitli bir aküyü şarj etmek ve boşaltmak mümkündür. Bir aküye bir şarj cihazı bağladığınızda veya motorunuz çalışırken alternatör ona akım sağladığında, kurşun plakalardaki kurşun sülfat kaplamasının çoğu sıvı elektrolite geri döner. Aynı zamanda hidrojen de açığa çıkar. İşlem tersine çevrilebilirken, şarj ve boşaltma döngülerinin sayısı sınırlıdır. Pilin tamamen ölebileceği zaman sayısı da sınırlıdır. Bu nedenle, altta yatan herhangi bir sorunu çözseniz bile, birkaç kez bitmiş haldeyken yeniden başlatılan veya şarj edilmiş bir pilin yine de değiştirilmesi gerekeceğini fark edebilirsiniz.
Biten Pil Gerçekten Bittiğinde
Diğer önemli konu ise, bir araba aküsünün voltajı yaklaşık 10,5 volta düştüğünde, bu, kurşun plakaların neredeyse tamamen kurşun sülfatla kaplandığı anlamına gelir. Bu noktanın altında deşarj olması bataryaya kalıcı olarak zarar verebilir. Artık tam olarak şarj etmek mümkün olmayabilir ve tam şarj uzun süre dayanmayabilir. Bir pilin bitmiş halde bırakılması da ciddi sorunlara neden olabilir çünkü kurşun sülfat sonunda sertleşmiş kristallere dönüşebilir. Bu birikim, normal bir akü şarj cihazı veya alternatörden gelen akımla bozulamaz. Sonunda, tek seçenek pili tamamen değiştirmektir.