
Çevresel Bileşen Ara Bağlantısı (PCI), aynı zamanda geleneksel PCI, yerel çevresel donanımı bir bilgisayarın merkezi işlem sistemine bağlamak için 1992 yılında oluşturulmuş bir endüstri spesifikasyonudur. PCI, aygıtların bir bilgisayarın merkezi veri yolu üzerinden iletişim kurması için kullanılan elektriksel özellikleri ve sinyal protokollerini tanımlar.
Bilgisayar Ağları için PCI Kullanımları
PCI geleneksel olarak, masaüstü PC’ler için hem Ethernet hem de Wi-Fi adaptörleri dahil olmak üzere ağ bağdaştırıcıları eklenti kartları için bilgisayar veri yolu arabirimi olarak kullanılmıştır. Tüketiciler, bu kartların önceden yüklenmiş olduğu masaüstü bilgisayarları satın alabilir veya gerektiğinde kendi kartlarını ayrıca satın alıp takabilirler. Ek olarak, PCI teknolojisi de dizüstü bilgisayarlar için standartlara dahil edildi. CardBus, ince, kredi kartı benzeri harici adaptörleri bir PCI veri yoluna bağlamak için bir PC Kartı (bazen PCMCIA olarak adlandırılır) form faktörüdür. Bu CardBus adaptörleri, tipik olarak bir dizüstü bilgisayarın yan tarafında bulunan bir veya iki açık yuvaya takılır. Hem Wi-Fi hem de Ethernet için CardBus adaptörleri, ağ donanımı doğrudan dizüstü bilgisayar anakartlarına entegre edilebilecek kadar gelişene kadar yaygındı. PCI ayrıca Mini PCI standardı aracılığıyla dizüstü bilgisayar tasarımları için dahili adaptörleri de destekledi. PCI standardı en son 2004 yılında PCI sürüm 3.0’a güncellendi. Bunun yerini büyük ölçüde PCI Express almıştır.
PCI Express (PCIe)
PCI Express, standardın gelecekte yayınlanması beklenen daha yeni bir sürümüyle bugün bilgisayar tasarımlarında popüler olmaya devam ediyor. PCI’den çok daha hızlı bir veri yolu arabirimi sunar ve trafiği şerit adı verilen ayrı sinyal yollarında düzenler. Cihazlar, tek şeritli (x1, “tek şeritli” olarak adlandırılır), en yaygın olanı x4 ve x8 ile genel bant genişliği ihtiyaçlarına göre farklı şerit yapılandırmalarında bağlanacak şekilde yapılandırılabilir:
- PCIe 1.0 (2002), 1.0a (2003) ve 1.1 (2005) – şerit başına yaklaşık 250 Mbps
- PCIe 2.0 (2007) ve 2.1 (2009) – PCIe 1.x’in iki katı veri hızı, şerit başına yaklaşık 500 Mbps
- PCIe 3.0 (2010) ve 3.1 (2014) – kabaca PCIe 2.x veri hızının iki katı, şerit başına yaklaşık 1 Gbps
Mevcut Wi-Fi nesillerini (hem 802.11n hem de 802.11ac) destekleyen PCI Express ağ adaptörleri, Gigabit Ethernet için olduğu gibi birkaç üretici tarafından üretilmektedir. PCIe ayrıca depolama ve video bağdaştırıcıları tarafından da yaygın olarak kullanılır.
PCI ve PCI Express Ağ İletişimi ile İlgili Sorunlar
Eklenti kartları çalışmayabilir veya fiziksel PCI / PCIe yuvasına sıkıca takılmazsa (oturtulmazsa) öngörülemeyen şekillerde davranabilir. Birden fazla kart yuvası olan bilgisayarlarda, bir yuvanın elektriksel olarak arızalanması ve diğerlerinin doğru şekilde çalışmaya devam etmesi mümkündür. Bu kartlarla çalışırken yaygın bir sorun giderme tekniği, sorunları tespit etmek için bunları farklı PCI / PCIe yuvalarında test etmektir. PCI / PCIe kartları, aşırı ısınma nedeniyle (CardBus durumunda daha yaygındır) veya çok sayıda takma ve çıkarma işleminden sonra aşınmış elektrik bağlantıları nedeniyle başarısız olabilir. PCI / PCIe kartlarının genellikle değiştirilebilir bileşenleri yoktur ve tamir edilmek yerine değiştirilmeleri amaçlanır.