
Bazen Adobe Photoshop’ta bir eylem gerçekleştirmeye çalıştığınızda, “Çalışma diski dolu olduğu için isteğiniz tamamlanamadı” şeklinde bir hata mesajı alabilirsiniz. Photoshop çalışma diskinin dolu olmasını önlemek için Photoshop’un bilgisayarınızın belleğini kullanma şeklini değiştirmeniz gerekir. Bu makaledeki bilgiler Windows ve macOS için Adobe Photoshop CC için geçerlidir.
Photoshop Çalışma Diskinin Dolu Hataya Neden Olması Gerekir?
Photoshop çalışma diski, sabit sürücünüzü ifade eder. Photoshop, sisteminizde bir işlemi gerçekleştirmek için yeterli RAM olmadığında sabit sürücüyü geçici takas alanı veya sanal bellek olarak kullanır. Bilgisayarınızda yalnızca bir sabit disk veya bölüm varsa çalışma diski, işletim sisteminin kurulu olduğu sürücüdür (örneğin, bir Windows sistemindeki C: sürücüsü). Bu sürücüde yer kalmadığında Photoshop’un düzgün çalışmasını engeller. Örneğin, Photoshop bir düzenleme oturumunun ortasında çökerse, bu uygun olmayan kapatma çalışma diskinde büyük geçici dosyalar bırakabilir. Sonuç olarak Photoshop yeniden açılamayabilir, bu nedenle sabit sürücüde bazı sorun giderme işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir. Photoshop CC’nin RAM’i ve çalışma diski alanını nasıl kullandığı hakkında daha fazla bilgi için şunu arayın: çalışma diskleri atama Photoshop sürümünüz için çevrimiçi yardımda.
Photoshop Scratch Disk Tam Hatası Nasıl Onarılır
Photoshop’ta çalışma diski dolu hata sorununu gidermek için verilen sırayla şu adımları izleyin:
-
Disk alanını boşaltın. Photoshop Tercihlerinde çalışma diski olarak tanımlanan Mac veya Windows sürücüsünde bir miktar alan boşaltın. En iyi sonuçlar için Disk Temizleme gibi boş bir disk alanı analiz aracı kullanın.
-
Photoshop geçici dosyalarını silin. Çalışma diski alanını boşaltmak için Photoshop ile ilişkili geçici dosyaları güvenle silebilirsiniz. Photoshop geçici dosyaları genellikle adlandırılır ~ PST ####. Tmp Windows’ta ve Sıcaklık #### Mac’te (nerede #### bir sayı dizisidir).
-
Sabit diski birleştirin. Çalışma diski sürücüsünde boş alan olduğunda çalışma diski tam hata verir. Bunun nedeni, Photoshop’un çalışma diski sürücüsünde bitişik, parçalanmamış boş alan gerektirmesidir. Çalışma diski sürücüsü yeterli miktarda boş alan gösterdiğinde hata mesajı alırsanız, bir disk birleştirme yardımcı programı çalıştırın.
-
Photoshop önbelleğini temizleyin. Photoshop’u açabiliyorsanız, şu adrese giderek programın içinden geçici dosyaları silin. Düzenle > Tasfiye > Herşey (Windows’ta) veya Photoshop CC > Tasfiye > Herşey (Mac’te). Önbelleği temizlemek, görüntülerde yaptığınız son değişiklikleri geri almanızı engeller.
-
Kırpma aracı değerlerini temizle. Photoshop’ta bir görüntüyü kırparken hata alırsanız, bunun nedeni Kırpma aracının seçenekler çubuğundaki değerlerin yanlış birimlerde olması olabilir. Örneğin, birimler piksel yerine inç olarak ayarlandığında 1200×1600 boyutlarının girilmesi, çalışma diskini tetikleyebilecek büyük bir dosya oluşturur dolu mesajdır. Bu sorunu önlemek için, seçin Açık seçtikten sonra seçenekler çubuğunda Kırp aracı.
-
Photoshop performans ayarlarını değiştirin. Git Düzenle > Tercihler > Verim (Windows’ta) veya Photoshop CC > Tercihler > Verim (Mac’te), ardından altındaki kaydırıcıları ayarlayın. Hafıza kullanımı Photoshop’un kullanmasına izin verilen RAM miktarını artırmak. Bellek kullanımının% 80’in üzerine ayarlanması bilgisayarın yavaş çalışmasına neden olabilir.
-
Ek çalışma disklerini değiştirin veya ekleyin. Mümkünse, Photoshop çalışma diski için yeni bir sabit sürücü bölümü oluşturun. Photoshop, sistem bölümünde tek bir çalışma diskiyle çalışsa da, çalışma diskini sisteminizdeki en hızlı sürücü olacak şekilde ayarlayarak performansı artırabilirsiniz. Çalışma diski konumunu değiştirmek ve Photoshop Tercihlerinden ek çalışma diskleri oluşturmak için:
- Windows’ta şunu seçin: Düzenle > Tercihler > Çizik disklerveya basın Ctrl + Alt.
- MacOS’te şunu seçin: Photoshop CC > Tercihler > Çizik disklerveya basın Command + Option.
Bilgisayarınızda hızlı bir katı hal disk sürücüsü (SSD) varsa, çalışma diski olarak SSD’yi kullanın. İşletim sisteminin kurulu olduğu veya düzenlediğiniz dosyaların depolandığı aynı sabit disk sürücüsünü (HDD) kullanmayın. Ayrıca bir ağ veya çıkarılabilir sürücü kullanmayın.