
Pil yedeği veya kesintisiz güç kaynağı (UPS), öncelikle önemli masaüstü bilgisayar donanım bileşenlerine yedek güç kaynağı sağlamak için kullanılır. Çoğu durumda, bu donanım parçaları ana bilgisayar muhafazasını ve monitörü içerir, ancak UPS’in boyutuna bağlı olarak diğer cihazlar da yedek güç için bir UPS’e takılabilir.
Pil Yedeği Ne Yapar?
Güç kesildiğinde yedek görevi görmenin yanı sıra, çoğu pil yedekleme aygıtı, bilgisayarınıza ve aksesuarlara akan elektriğin düşme veya dalgalanma olmamasını sağlayarak güç “şartlandırıcıları” olarak da işlev görür. Bir bilgisayar tutarlı bir elektrik akışı almıyorsa, hasar meydana gelebilir ve sıklıkla meydana gelir.
Pil Yedeklemeleri: Nereye Gittikleri
Pil yedeği, şebeke gücü (duvar prizinden gelen güç) ile bilgisayarın parçaları arasında bulunur. Başka bir deyişle, bilgisayar ve aksesuarlar pil yedeğine, pil yedeği ise duvara takılır. UPS aygıtları birçok şekil ve boyutta gelir, ancak en yaygın olarak dikdörtgen ve bağımsızdır, bilgisayarın yanında yere oturmak için tasarlanmıştır. Tüm pil yedekleri, içinde bulunan piller nedeniyle çok ağırdır. UPS içindeki bir veya daha fazla akü, artık prizden güç gelmediğinde, ona takılı cihazlara güç sağlar. Piller şarj edilebilir ve genellikle değiştirilebilir, bilgisayar sisteminizin çalışır durumda kalması için uzun vadeli bir çözüm sağlar.
Pil Yedeklemeleri: Neye benziyorlar
Pil yedeğinin ön tarafında genellikle cihazı açıp kapatmak için bir güç anahtarı bulunur ve ayrıca bazen çeşitli işlevleri yerine getiren bir veya daha fazla ek düğme bulunur. Üst düzey akü yedekleme üniteleri ayrıca genellikle akülerin ne kadar dolu olduğu, şu anda ne kadar güç kullanıldığı, kaç dakikalık gücün kaldığı, gücün kesilmesi gerektiği gibi bilgileri gösteren LCD ekranlara sahip olacaktır. UPS’in arkası pil yedeği sağlayan bir veya daha fazla çıkışa sahip olacaktır. Buna ek olarak, birçok pil yedekleme cihazı, ek çıkışlarda aşırı gerilim korumasına ve hatta bazen ağ bağlantılarının yanı sıra telefon ve kablo hatlarına yönelik korumaya da sahip olacaktır. Batarya yedekleme cihazları, çeşitli derecelerde yedekleme özelliğine sahip olarak üretilmektedir. Ne kadar güçlü bir UPS’ye ihtiyacınız olduğunu belirlemek için, önce, bilgisayarınızın watt gereksinimlerini hesaplamak için OuterVision Güç Kaynağı Hesaplayıcısını kullanın. Bu numarayı alın ve pil yedeğine takacağınız diğer cihazların watt gereksinimlerine ekleyin. Bu toplam sayıyı alın ve duvardan güç kesildiğinde tahmini akü çalışma sürenizi öğrenmek için UPS üreticisine danışın.
Çevrimiçi UPS ve Yedek UPS
İki farklı UPS türü vardır: Yedek UPS, çevrimiçi kesintisiz güç kaynağına benzeyen ancak o kadar hızlı çalışmayan bir yedek pil türüdür. Beklemedeki bir UPS’nin çalışma şekli, yedek batarya kaynağına gelen gücü izlemek ve bir sorun tespit edene kadar (10-12 milisaniye kadar sürebilir) bataryaya geçiş yapmamaktır. Çevrimiçi bir UPS ise her zaman bilgisayara güç sağlar, bu da bir sorun algılansa da algılanmasa da pilin her zaman bilgisayarın güç kaynağı olduğu anlamına gelir. Çevrimiçi bir UPS’i bir dizüstü bilgisayarın pili gibi düşünebilirsiniz. Bir dizüstü bilgisayar bir duvar prizine takılıyken, duvardan sürekli bir güç kaynağı alan pilden sürekli güç alır. Duvardaki güç kesilirse (örneğin bir elektrik kesintisi sırasında veya güç kablosunu çıkardığınızda), yerleşik pil sayesinde dizüstü bilgisayar açık kalabilir.
UPS Türleri Arasındaki Gerçek Dünya Farkı
İki tip pil yedekleme sistemi arasındaki en bariz gerçek dünya farkı, pilin yeterli güce sahip olduğu göz önüne alındığında, çevrimiçi bir UPS’e takılıysa bir bilgisayarın elektrik kesintisinden kapanmamasıdır. belki kesintiye yeterince hızlı yanıt vermeyen yedek bir UPS’e bağlıysa (sadece birkaç saniyeliğine bile olsa) güç kaybeder… ancak daha yeni sistemler bir güç sorununu 2 ms gibi kısa sürede algılayabilir. Az önce açıklanan fayda göz önüne alındığında, çevrimiçi bir UPS normalde yedek bir UPS’den veya hat etkileşimli bir UPS’den daha pahalıdır. Hat etkileşimli UPS’ler, yedek UPS’lere çok benzer ancak sık voltaj düşüşleri olan alanlar için daha iyi tasarlanmıştır; yedek bir üniteden biraz daha pahalıya mal olurlar, ancak bir on-line UPS kadar değil.
Pil Yedeklemeleri Hakkında Daha Fazla Bilgi
Bulduğunuz bazı pil yedekleme sistemleri, yalnızca birkaç dakikalık güç sağladıkları için anlamsız görünebilir. Bununla birlikte, dikkate alınması gereken bir şey, beş dakikalık ekstra güçle bile, donanım veya yazılım hasarını önlemek için açık dosyaları güvenle kaydedebilir ve bilgisayarı kapatabilirsiniz. Hatırlanması gereken başka bir şey de, güç birkaç saniyeliğine bile kapandığında bilgisayarınızın hemen kapanmasının ne kadar sinir bozucu olduğudur. Bilgisayar çevrimiçi bir UPS’ye bağlıyken, pilin elektrik kesintisinden önce, sırasında ve sonrasında gücü sağlaması nedeniyle böyle bir olay fark edilmeyebilir.
İşletim Sistemindeki Güç Seçenekleri
Dizüstü bilgisayarınız bir süreliğine kullanmayı bıraktıktan sonra uyku moduna geçtiyse veya kapandıysa, ancak sadece prize takılı olmadığında, pille çalışan cihazların masaüstü bilgisayarlardan farklı davranabileceğini bilirsiniz. Bunun nedeni, işletim sistemindeki yerleşik güç seçenekleridir. UPS kullanan bir masaüstü bilgisayarda (UPS USB üzerinden bağlanabiliyorsa) benzer bir şey kurabilirsiniz, böylece bilgisayar uyku moduna geçer veya kesintiden sonra çok fazla dakika elektrik olmadan geçerse güvenli bir şekilde kapanır. . Bu, UPS’in suyunun bitmemesini ve nihayetinde sistemi aniden kapatmasını sağlar.