Skip to content

Raspberry Pi GPIO’da Bir Tur

30 de Mayıs de 2021

Raspberry Pi birçok şey olabilir. Bu onun çekiciliğinin bir parçası. Pi’yi, kartın USB ve HDMI bağlantı noktaları aracılığıyla çevresel aygıtları bağlayarak normal bir bilgisayar gibi kullanabilirsiniz. Pi’nin teknik yönlerine dalmak istiyorsanız, dikkatinizi devre kartının kenarındaki pin setine çevirin. Bu pinler, Raspberry Pi’yi IoT, robotik ve diğer projelerde kullanmanın anahtarıdır. Pimler, parçalanıp açıklandıktan sonra düşündüğünüz kadar korkutucu değildir.

Raspberry Pi’nin Pinlerine Giriş

GPIO (Genel Amaçlı Giriş Çıkışı) terimi, Raspberry Pi’ye özel değildir. Giriş ve çıkış pinleri Arduino, Beaglebone ve daha fazlası gibi çoğu mikrodenetleyicide bulunabilir. Raspberry Pi’li GPIO, kartın sol üst köşesindeki uzun pin bloğudur. Eski modellerde 26 pim vardı ve mevcut modellerde 40 pim var. Bileşenleri ve diğer donanım aygıtlarını bu pinlere bağlayabilir ve bileşenlerin ne yaptığını kontrol etmek için kod kullanabilirsiniz. Raspberry Pi’nin önemli bir parçası ve elektronik hakkında bilgi edinmenin mükemmel bir yolu. Birkaç yazılım projesinden sonra, kendinizi gerçek hayatta bir şeyler yapmak için kodunuzu donanımla karıştırmaya hevesli bu pinlerle deneyler yaparken bulacaksınız. Pi’de yeniyseniz, bu süreç göz korkutucu olabilir. Tek bir yanlış hareketin Raspberry Pi’nize zarar verebileceği göz önüne alındığında, yeni başlayanların keşfetmesi için gergin bir alan olduğu anlaşılabilir. Bu makale, her bir GPIO pininin ne yaptığını ve sınırlamalarını açıklamaktadır.

GPIO

İlk olarak, GPIO’ya bir bütün olarak bakalım. Pimler aynı görünebilir, ancak hepsinin farklı işlevleri vardır. Aşağıdaki resim bu işlevleri farklı renklerde göstermektedir.

Raspberry Pi GPIO pin dizisi diyagramı

Her pin, sol alt köşeden başlayarak 1’den 40’a kadar numaralandırılmıştır. Bunlar fiziksel pin numaralarıdır. Bununla birlikte, kod yazarken kullanılan BCM gibi numaralandırma ve etiketleme kuralları da vardır.

Güç ve Toprak

Kırmızı ile vurgulanan, 3.3V veya 5V için 3 veya 5 etiketli güç pimleridir. Bu pinler herhangi bir koda ihtiyaç duymadan bir cihaza güç göndermenizi sağlar. Bunları da kapatmanın bir yolu yok.

Raspberry Pi GPIO Güç ve Toprak Pimleri

İki güç rayı vardır: 3,3 volt ve 5 volt. 3.3V ray, 50mA akım çekişi ile sınırlıdır. Buna karşılık, 5V ray, Pi’nin ihtiyacı olanı aldıktan sonra güç kaynağından kalan akım kapasitesini sağlar. Kahverengi vurgulanmış topraklama pimleridir (GND). Bu topraklama pimleri, herhangi bir elektronik projesinin hayati bir parçasıdır. 5V GPIO pinleri 2 ve 4 numaralı fiziksel numaralardır. 3.3V GPIO pinleri 1 ve 17 numaralı fiziksel numaralardır.

Giriş/Çıkış Pinleri

Yeşil pinler genel giriş/çıkış pinleridir. Bunlar, I2C, SPI veya UART gibi diğer işlevlerle çakışmadan giriş veya çıkış olarak kolayca kullanılabilir. Bu pinler bir LED’e, sesli uyarıcıya veya diğer bileşenlere güç gönderebilir veya sensörleri, anahtarları veya diğer giriş cihazlarını okumak için bir giriş olarak kullanılabilir.

Raspberry Pi GPIO Giriş ve Çıkış pinleri

Bu pinlerin çıkış gücü 3.3V’dir. Her pin, batan veya kaynak sağlayan 16mA akımı geçmemelidir. GPIO pinlerinin tamamı aynı anda 50mA’dan fazla olmamalıdır. Bu kısıtlayıcı olabilir, bu nedenle belirli projelerde yaratıcı olmanız gerekebilir. Genel GPIO pinleri 7, 11, 12, 13, 15, 16, 18, 22, 29, 31, 32, 33, 35, 36, 37, 38 ve 40 fiziksel numaralarıdır.

I2C Pinleri

I2C pinleri sarı renktedir. I2C, cihazların Raspberry Pi ile iletişim kurmasını sağlayan bir iletişim protokolüdür. Bu pinler aynı zamanda genel GPIO pinleri olarak da kullanılabilir.

Raspberry Pi I2C GPIO pimleri

I2C kullanımına iyi bir örnek, bu I2C protokolü aracılığıyla size daha fazla giriş/çıkış pini verebilen popüler MCP23017 bağlantı noktası genişletici çiptir. I2C GPIO pinleri, 3 ve 5 numaralı fiziksel pin numaralarıdır.

UART (Seri) Pinler

UART pinleri gri renktedir. Bu pinler, seri bağlantılar sunan ve genel GPIO giriş/çıkışları olarak kullanılabilen başka bir iletişim protokolüdür.

Raspberry Pi GPIO UART pinleri

UART için bir kullanım, bir Pi’den bir dizüstü bilgisayara USB üzerinden seri bağlantı sağlamaktır. Bu, ek kartlar veya basit kablolar kullanılarak gerçekleştirilebilir. Pi’nize erişmek için bir ekran veya internet bağlantısı ihtiyacını ortadan kaldırır. UART GPIO pinleri, 8 ve 10 numaralı fiziksel pin numaralarıdır.

SPI Pinleri

SPI pinleri pembe renktedir. SPI, Pi ile diğer donanım ve çevre birimleri arasında veri gönderen bir arabirim veriyoludur. LED matrisi veya ekran gibi aygıtları zincirlemek için yaygın olarak kullanılır.

Raspberry Pi SPI GPIO Pinleri

Diğerleri gibi, bu pinler de genel GPIO girişleri/çıkışları olarak kullanılabilir. SPI GPIO pinleri, 19, 21, 23, 24 ve 26 numaralı fiziksel pin numaralarıdır.

DNC Pinleri

Sonuncusu, şu anda olarak etiketlenmiş mavi renkli iki pimdir. DNC, Bağlanma anlamına gelir. Ahududu Pi Vakfı, panoları veya yazılımı değiştirirse, gelecekte bu değişebilir.

Raspberry Pi DNC GPIO pinleri

DNC GPIO pinleri fiziksel pin numaraları 27 ve 28’dir.

GPIO Numaralandırma Kuralları

GPIO ile kod yazarken, GPIO kitaplığını iki yoldan biriyle içe aktarma seçeneğiniz vardır: BCM veya BOARD. İlk seçenek GPIO BCM’si. Bu Broadcom numaralandırma kuralıdır. Projelerde ve donanım eklentilerinde yaygın olarak kullanılır. İkinci seçenek GPIO KURULU. Bu yöntem, pinleri sayarken kullanışlı olan fiziksel pin numaralarını kullanır. Proje örneklerinde daha az kullanıldığını göreceksiniz.

Raspberry Pi Portsplus

GPIO kitaplığı içe aktarılırken GPIO modu ayarlanır: RPi.GPIO’yu GPIO olarak içe aktarın

olarak içe aktarmak için BCM: GPIO.setmode(GPIO.BCM)

olarak içe aktarmak için YAZI TAHTASI: GPIO.setmode(GPIO.BOARD)

Bu yöntemlerin ikisi de aynı işi görür. Bu bir numaralandırma tercihi meselesi. Kabloları hangi pinlere bağladığınızı kontrol etmek için RasPiO Portsplus (resimde) gibi GPIO etiket panolarını kullanabilirsiniz. Bir tarafta BCM numaralandırma kuralı gösterilmektedir. Diğeri BOARD’ı gösterir. Yani, bulduğunuz herhangi bir proje için koruma altındasınız.