Fotoğrafta siyah beyaz fotoğraflar aslında grinin tonlarıdır. Dijital görüntülemede, bu siyah beyaz görüntülere, siyah beyaz çizgi sanatından ayırt edilmesi için gri tonlamalı adı verilir.
Gri tonlama ile çizgi sanatı karşılaştırması
Cankurtaran
Gri tonlamalı görüntüler, renk bilgilerinin aksine parlaklık seviyeleri için değerleri depolar. Tipik bir gri tonlamalı görüntü, 0 (siyah) ile 255 (beyaz) arasında değişen 256 gri tondur. Siyah beyaz çizgi sanatı tipik olarak 2 renkli (genellikle siyah beyaz) küçük resim, kalem ve mürekkep çizimleri veya kurşun kalem eskizleridir. Bir fotoğrafı çizgi resme dönüştürmek (şekilde görüldüğü gibi) özel efektler için yapılabilir, ancak yalnızca siyah veya beyaz piksellerle fotoğrafların ayrıntıları kaybolur. Renkli bir fotoğrafı S&B’ye dönüştürürken amaç gri tonlamalı bir görüntüdür.
RGB görüntüler

Cankurtaran
Renkli bir görüntüyü gri tonlamalı olarak taramak veya siyah beyaz bir dijital fotoğraf (bazı kameralarla) çekmek ve böylece renk aşamasını atlamak mümkün olsa da, çoğu zaman üzerinde çalıştığımız görüntüler renkli olarak başlar. Renkli taramalar ve dijital kamera fotoğrafları tipik olarak RGB formatındadır. Değilse, genellikle RGB’ye dönüştürmek ve bu formatta görüntüyle çalışmak (bir grafik yazılım programında düzenleme) gelenekseldir. RGB görüntüleri, normalde renkli bir görüntü oluşturan kırmızı, yeşil ve mavi değerleri depolar. Her bir renk, değişen miktarlarda kırmızı, yeşil ve maviden oluşur. Bazen Siyah Beyaz (gri tonlamalı) fotoğrafları basmak veya görüntülemek gerekir veya istenebilir. Orijinal görüntü renkliyse, Adobe Photoshop veya Corel Photo-Paint gibi bir grafik yazılım programı renkli görüntüyü bir tür siyah beyaza dönüştürmek için kullanılabilir. Renkli bir fotoğraftan siyah beyaz bir fotoğraf elde etmenin birkaç yöntemi vardır. Her birinin kendi artıları, eksileri ve en iyi kullanımları vardır. Deneme ve yanılma genellikle en iyi yaklaşımdır. En yaygın olarak kullanılan yöntemler, görüntü düzenleme yazılımında “gri tonlamaya dönüştür” seçeneği veya “desatürasyon” (veya “rengi kaldır”) seçeneğinin kullanılmasıdır.
Gri tonlamaya dönüştür

Cankurtaran
Renkli bir fotoğraftan rengi almanın en basit ve çoğu zaman en etkili yollarından biri, onu görüntü düzenleme yazılımında yaygın bir seçenek olan Gri Tonlamaya dönüştürmektir. RGB renkli bir görüntüyü gri tonlamaya dönüştürürken tüm renk gri gölgelerle değiştirilir. Görüntü artık RGB’de değil. RGB gibi mürekkep püskürtmeli yazıcılar, gri tonlamaya geçtikten sonra görüntüyü tekrar RGB’ye dönüştürürseniz bazen daha iyi baskı sonuçları elde edebilirsiniz – yine de gri tonları olacaktır.
- Corel Fotoğraf Boyası: Resim > E dönüşmek… > Gri tonlamalı (8 bit)
- Adobe Photoshop: Resim > Mod > Gri tonlamalı
- Adobe Photoshop Elements: Resim > Mod > Gri tonlamalı (söyle TAMAM MI “Renk Bilgileri Silinsin mi?” sorulduğunda)
- Corel Paint Shop Pro: Renkler > Gri Tonlama
Desatürasyon (renkleri kaldır)

Cankurtaran
Renkten gri tonlarına geçmenin bir başka yolu da desatürasyondur. Bazı görüntü düzenleme programlarında bir desatürasyon seçeneği vardır. Diğerleri buna renk kaldırma adını verir veya bu efekti elde etmek için doygunluk kontrollerini kullanmanızı gerektirir. Bir görüntünün RGB değerleri doymamışsa (renk kaldırılmışsa), her birinin değerleri her renk için aynı veya hemen hemen aynıdır ve sonuçta nötr gri gölge oluşur. Desatürasyon Kırmızı, Yeşil ve Mavi tonları griye doğru iter. Görüntü hala RGB renk uzayındadır, ancak renkler griye döner. Desatürasyon gri tonlamalı görünen bir görüntüyle sonuçlanırken, öyle değildir.
- Corel Fotoğraf Boyası: Resim > Ayarla > Solgunlaştırma
- Adobe Photoshop: Resim > Ayarla > Solgunlaştırma
- Adobe Photoshop Elements: Geliştir > Rengi Ayarla > Rengi Kaldır
- Corel Paint Shop Pro: Ton doygunluk > Hafifliği “0” olarak ayarlayın > Doygunluğu “-100” olarak ayarlayın
Gri tonlama, desatürasyon ve diğer dönüştürme yöntemleri

Cankurtaran
Teoride, gri tonlamaya dönüştürülen ve grinin tonlarına doygunluğu azaltılmış aynı renkli görüntü eşdeğer olacaktır. Uygulamada, ince farklılıklar belirgin olabilir. Doygunluğu giderilmiş bir görüntü biraz daha koyu olabilir ve gerçek gri tonlamadaki aynı görüntüye kıyasla bazı ayrıntıları kaybedebilir. Bir fotoğraftan diğerine değişebilir ve resim basılıncaya kadar bazı farklılıklar belirgin olmayabilir. Deneme ve yanılma, uygulanacak en iyi yöntem olabilir. Renkli bir görüntüden gri tonlamalı görüntü oluşturmanın diğer bazı yöntemleri şunları içerir:
- LAB moduna dönüştürün ve yalnızca siyah beyazınız için Parlaklık kanalını çıkarın. Sonuç hemen hemen gri tonlama moduna benzer.
- İstediğiniz efekti elde etmek için RGB veya CMYK kanallarından birini seçin veya birkaç kanalı birleştirin.
- Tüm rengi desatürasyonla eşit olarak kaldırmak yerine, özel efektler için her kanalı ayrı ayrı desatürasyona uğratmak için Ton / Doygunluk kontrollerini kullanın.
- Tam olmayan renkli, tam siyah beyaz olmayan bir efekt için bir monoton (siyah dışında bir renkle) veya bir çift ton oluşturun.
Gri Tonlamalı Görüntüleri Siyah Beyaz Yarı Tonlar Olarak Yazdırın

Cankurtaran
Siyah mürekkeple yazdırıldığında, gri tonlamalı bir görüntü, orijinal görüntünün sürekli tonlarını simüle eden bir siyah nokta desenine dönüşür. Daha açık gri tonları, birbirinden uzaklaşan daha az veya daha küçük siyah noktalardan oluşur. Daha koyu gri tonları, daha yakın aralıklarla daha fazla veya daha büyük siyah noktalar içerir. Dolayısıyla, siyah mürekkeple gri tonlamalı bir görüntü yazdırırken, gerçekten bir S&B fotoğraf basıyorsunuz çünkü yarı ton yalnızca siyah mürekkep noktalarıdır. Doğrudan yazılımdan yazıcıya dijital yarı tonlar üretebilirsiniz. Kullanılan yarı ton efekti, yazıcılarınızın PPD’sinde (PostScript Yazıcı Sürücüsü) belirtilebilir veya özellikle yazılım programınızda ayarlanabilir. Siyah beyaz fotoğrafları bir mürekkep püskürtmeli yazıcıda yazdırırken, sonuçlar yalnızca siyah mürekkeple yazdırılarak veya yazıcının gri tonları yazdırmak için renkli mürekkepler kullanmasına izin vererek değiştirilebilir. Renkli mürekkepler kullanıldığında, önemsizden bariz olana doğru renk kaymaları meydana gelebilir. Bununla birlikte, siyah mürekkep yalnızca ince ayrıntıların bir kısmını kaybedebilir ve daha belirgin mürekkep noktalarına neden olabilir – daha belirgin bir yarı ton. Ticari baskı için, servis sağlayıcınız aksini önermediği sürece gri tonlamalı resimleri gri tonlamalı modda bırakın. Baskı yöntemine bağlı olarak, siyah beyaz yarım tonlu ekranlar, bazı masaüstü yazıcıların elde edebileceğinden çok daha pürüzsüzdür. Bununla birlikte, isterseniz (veya özel efektler oluşturmak için) yazılımınızda kendi ekranlarınızı belirtebilirsiniz.