
Temel Çıkarımlar
- Spotify’ın geleceği podcasting’e bağlı.
- Spotify hem bir platform hem de bir yayıncıdır – o anda hangisi ona uygunsa.
- Podcast’ler, akış için müzik lisanslamaktan çok daha ucuzdur.
Spotify, podcast’ini bir ses akışı şovuna dönüştürmek için Joe Rogan’a 100 milyon dolar ödediğinde, bir saatli bomba için geri sayımı başlattı. Ve o bomba şimdi ağır çekim bir patlamanın ortasında. Rogan, teknik olarak bir Spotify çalışanı olabilir veya olmayabilir, ancak ruhen öyledir. İsveçli müzik yayını şirketi, bir sesli program yapması için ona para ödüyor. Sorun da bu. Spotify, Tidal veya Apple Music, kadın düşmanı bir rapçiden müstehcen müzik yayınlıyorsa, kimse dağıtım platformunu suçlamaz. Bunlar sadece kirin iletildiği borulardır. Ancak Rogan, Spotify tarafından sadece yaptığı şeyi yapması için para almıyor, aynı zamanda onların sözde podcast yayıncısı. Ve tüm operasyonu riske atıyor. Kültür blog yazarı ve podcast sunucusu Brian Penny, Lifewire’a e-posta yoluyla “Bunu yapmasının nedeni, Netflix’in orijinal içerik oluşturma nedeninden farklı değil – büyük stüdyolara kalıcı lisans ücretleri ödemekten daha ucuz” dedi.
Neden Podcast’ler?
Bir müzik akışı uygulaması olan Spotify neden podcast alanında bile var? Lisans ücretlerinden bahsediyoruz. Müzisyenlere Spotify’dan ne kadar az ödeme yapıldığını duymaya devam ediyoruz, ancak bu yinelenen ücretler hala çok fazla. Spotify, abonelerinin dinlemelerini orijinal içerikle seyrelterek, müzik akışına harcadıkları saatleri azaltır. “Büyük stüdyolara kalıcı lisans ücreti ödemekten daha ucuz.” Evde yetiştirilen sesli şovların bir başka avantajı da özel olabilmeleridir. Çoğu müzik, çoğu akış platformunda mevcuttur ve özel bir sürüm için garip bir sinyal vardır. Ancak Spotify, podcast teklifini yeterince güçlü hale getirebilirse, diğer platformlarda olmayan bir şeye sahip olur. Yine, tıpkı Netflix ve diğer video akış hizmetleri gibi.
‘Serbest konuşma
İşte bu yüzden Spotify, Rogan’ı savunuyor. Spotify, onu destekleyerek dolaylı olarak dezenformasyonu teşvik ediyor. Bu haftanın başlarında Spotify CEO’su Daniel Ek, konuyu bir ifade özgürlüğü olarak çerçevelendirmeye çalışan çalışanlara 15 dakikalık bir konuşma yaptı. Bu argüman, Apple’ın aşağı yukarı tüm podcast’lerin açık bir listesi olan ve her podcast uygulaması tarafından erişilebilen podcast dizini gibi bir şey için geçerli olabilir. Ancak Rogan söz konusu olduğunda, Spotify herhangi bir tarafsız platform değildir. Yönetici ve destekçidir. Bu nedenle, fikirlerinden sorumlu tutulmalı mı? Medya stratejisti, yapımcı, program sunucusu ve podcaster Joshua T. Bergen, Lifewire’a e-posta yoluyla “Evet, çünkü onu işe aldılar ve ona ödeme yaptılar” dedi. “Bunu yaparak, ona inandıkları anlamına gelir.” Ek’e göre, özel anlaşmadan önce, Joe Rogan Deneyimi (JRE), henüz Spotify’da bulunmamasına rağmen Spotify’da en çok aranan podcast oldu. JRE’nin içeriğin yayınlanması yerine lisanslandığını ve bu nedenle Spotify’ın şov üzerinde “yaratıcı kontrole sahip olmadığını” söyledi. Yine de Spotify, kurallarını ihlal ettikleri için birkaç JRE bölümünü kaldırdı. Yani sonuçta bir miktar kontrol var gibi görünüyor.
Büyük bir dağınıklık
Bu karmaşa daha da küçülmeyecek. Rogan’ın yanlış bilgilendirme sorunu ortadan kalksa da Spotify, yayınladığı tartışmalı podcast’ler için suçlanmaya devam edecek. Podcasting, Spotify’ın genel işinin hâlâ küçük bir parçası, ancak büyüyor ve şirket podcast’lere reklam yerleştirebildiği için potansiyel olarak büyük bir gelir akışı. Özellikle Spotify aylık akış fiyatlarını artıramadığı için. Podcast’lerin bir noktada Spotify’ın en çok kazananı olması mümkün görünüyor ve bu yüzden ne olursa olsun Rogan’ı elinde tutmak zorunda. O, platform için büyük bir çekici ve kullanıcılar Spotify uygulamasında bir podcast dinlemek için kaydolduktan sonra, neden tüm podcast’lerinizi Spotify’da dinlemiyorsunuz?
Podcast yapanlar dikkat etmeli. Rogan gibi büyük isimler büyük paralar kazanmaya devam edebilir, ancak Spotify da kendi podcast’lerini geliştiriyor. “Bir içerik oluşturucu hızlandırma programı düzenlediler ve True Crime Salı günleri gibi düzenli canlı ses programları oluşturmaları için bu program aracılığıyla 20 yaşındaki hevesli podcast yayıncılarına ödeme yaptılar. Bunu yaparken, içerik oluşturuculara ayda 5 bin dolar gibi bir şey ödediler. onları özel sözleşmelere kilitleyin,” diyor Penny. “Spotify, temel olarak en iyi Joe Rogen olmak isteyen insanlardan asgari ücret işi topluyor,” diye devam etti. “Spotify’ın kurum içinde tutmayı umduğu bir hedef kitle oluştururken yaratıcı IP haklarından vazgeçmeleri için içerik oluşturucular üzerinde büyük bir baskı oluşturacak.” Tıpkı müzisyenlerde olduğu gibi, görünüşe göre Spotify da podcast yayıncılarını dolandırmaya çalışıyor.