Excel’de ve elektronik tablolarda nispeten yeni bir kullanıcıysanız, ekrandaki her şeyin amacını bilmiyor olabilirsiniz. Arayüz ve püf noktaları hakkında daha fazla bilgi edindikten sonra, e-tablolarınızla çalışmanın daha basit veya daha etkili yollarını muhtemelen bulacaksınız. İşte Excel’in bölümlerine hızlı bir bakış. Bu makaledeki bilgiler Excel 2019, 2016, 2013 için geçerlidir; Microsoft 365 için Excel ve Excel Online.
Excel Ekran Öğeleri
Excel ekranı olasılıklarla doludur. Her bölümün ne için olduğunu öğrendikten sonra, kısa sürede profesyonel görünümlü elektronik tablolar oluşturacaksınız. Excel’i ilk açtığınızda ve boş bir çalışma sayfasıyla başladığınızda, şunu göreceksiniz:
Ekranın üst kısmında, yoğun elektronik tablolar oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız tüm komutları, formülleri ve özellikleri içeren şeridi bulacaksınız. Ekranın ana bölümü, verilerinizi gireceğiniz, düzenleyeceğiniz ve analiz edeceğiniz çalışma sayfasıdır. Bunlar, çalışma sayfaları oluştururken kullanacağınız Excel ekranının diğer bölümleridir:
Aktif hücre
aktif hücre yeşil anahatlarıyla tanınır. Veriler her zaman aktif hücreye girilir. Onları seçtiğinizde farklı hücreler aktif hale gelir.
Hücreleri seçmenin birkaç yolu vardır. Kullandığınız yöntem, kullandığınız cihaza ve tercihlerinize bağlıdır. Bir hücreyi seçmenin ve aktif hale getirmenin farklı yolları şunlardır:
- Fare ile bir hücreye tıklayın.
- Parmağınızla veya ekran kalemi ile bir hücreye dokunun.
- Hücreye gitmek için klavyedeki ok tuşlarına basın.
Hücreler Excel’in Temelidir
Hücreler, bir çalışma sayfasının orta alanında bulunan dikdörtgen kutulardır. Hücreler etiketler, veriler ve formüller içerir. Çalışma sayfası verilerini öne çıkarmak için hücreler, metni değiştirmek veya dolgu rengi eklemek üzere biçimlendirilebilir. Hücreler, hücre verilerini açıklayan çizelgeler ve resimler de içerebilir.
Hücreler hakkında bilinmesi gereken bazı önemli notlar şunlardır:
- Çalışma sayfasına girilen veriler bir hücrede saklanır. Her hücre bir seferde yalnızca bir veri parçası tutar.
- Hücre, dikey bir sütunun ve yatay bir satırın kesişme noktasıdır.
- Çalışma sayfasındaki her hücre, A1, F456 veya AA34 gibi harf ve sayıların birleşiminden oluşan bir hücre başvurusu ile tanımlanır.
Sütun Harfleri
Sütunlar bir çalışma sayfasında dikey olarak çalışır ve her biri sütun başlığında A, B, C ve D gibi bir harfle tanımlanır.
Formül çubuğu
Formül Çubuğu, çalışma sayfasının üzerinde bulunur ve etkin hücrenin içeriğini görüntüler. Formül Çubuğu ayrıca verileri ve formülleri girmek veya düzenlemek için kullanılır.
İsim kutusu
Ad Kutusu, Formül Çubuğunun solunda bulunur. Ad Kutusu, hücre referansını veya etkin hücrenin adını görüntüler. Yukarıdaki resimde, G2 hücresi aktif hücredir.
Hızlı erişim çubuğu
Hızlı Erişim araç çubuğu Excel ekranının en üstüne sık kullanılan komutları ekler. İhtiyacınız olanı bulmak için sekmelerde arama yapmak yerine Hızlı Erişim Araç Çubuğuna komutlar ekleyerek işinizi daha hızlı yapın. Bu sık kullanılan komutları bulmak için, Hızlı erişim araç çubuğunu özelleştir aşağı ok.
Kurdele
Şerit, çalışma sayfasının üzerinde bulunan düğmeler ve simgeler şerididir. Bu düğmeler ve simgeler tıklandığında programın çeşitli özelliklerini etkinleştirir. İlk olarak Excel 2007’de tanıtılan şerit, Excel 2003 ve önceki sürümlerde bulunan menülerin ve araç çubuklarının yerini aldı.
Şerit Sekmeleri
Şerit sekmeleri, programın çeşitli özelliklerine bağlantılar içeren yatay şerit menüsünün bir parçasıdır. Her sekme – Ana Sayfa, Sayfa Düzeni ve Formüller gibi – uygun simgeye tıklanarak etkinleştirilen bir dizi ilgili özellik ve seçenek içerir.
Dosya Sekmesi
Dosya sekmesi, Excel 2010’da Excel 2007 Office Düğmesinin yerini alarak tanıtıldı ve diğer sekmelerden farklı çalışıyor. Seçenekleri yatay şeritte görüntülemek yerine, Dosya sekmesi farklı bir ekran açar.
Dosya sekmesinde şunları bulacaksınız:
- Yeni veya mevcut çalışma sayfası dosyalarını açma, kaydetme ve yazdırma gibi dosya ve belge yönetimiyle ilgili öğeler.
- Seçenekler öğesi programın görünümünü değiştirir. Buradan, kaydırma çubukları ve kılavuz çizgileri gibi hangi ekran öğelerinin görüntüleneceğini seçeceksiniz; ayrıca, çalışma sayfası dosyalarının otomatik olarak yeniden hesaplanması ve yazım denetimi ve dilbilgisi için hangi dillerin kullanılacağını seçme dahil olmak üzere bir dizi ayarı etkinleştiren seçenekler içerir.
Satır Numaraları
Satırlar, bir çalışma sayfasında yatay olarak ilerler ve satır başlığında bir sayı ile tanımlanır.
Sayfa Sekmeleri
Tek bir çalışma sayfasıyla yeni bir Excel çalışma kitabı açılır, ancak çalışma kitapları birden çok çalışma sayfası içerebilir. Her çalışma sayfasının ekranın altında kendi sekmesi vardır. Sayfa sekmesi, Sayfa1 veya Sayfa2 gibi çalışma sayfasının adını görüntüler.
Çalışma sayfalarıyla çalışırken birkaç ipucu:
- Veri kümelerini ayrı tutmak için Excel çalışma kitabına sayfalar ekleyin. Seç Yeni sayfa bu, Sayfa sekmelerinin yanında bulunur. Klavye kısayollarını tercih ediyorsanız, ikisinden birine basın. Üst Karakter+F11 veya Alt+Üst Karakter+F1 Seçili sayfanın soluna yeni bir çalışma sayfası eklemek için
- Büyük elektronik tablo dosyalarındaki verileri takip etmeyi kolaylaştırmak için bir çalışma sayfasını yeniden adlandırın veya sekme rengini değiştirin.
- İhtiyacınız olan verileri bulmak için çalışma sayfaları arasında geçiş yapın. Erişmek istediğiniz sayfanın sekmesini seçin. Klavye kısayollarını kullanmayı tercih ederseniz, Ctrl+PgUp veya Ctrl+PgDn çalışma sayfaları arasında geçiş yapmak için
Durum çubuğu
Ekranın alt kısmında yatay olarak uzanan Durum Çubuğu, çoğu geçerli çalışma sayfası, çalışma sayfasının içerdiği veriler ve klavye hakkında bilgileri görüntüleyen bir dizi seçeneği gösterecek şekilde özelleştirilebilir. Klavye bilgileri Caps Lock, Scroll Lock ve Num Lock tuşlarının açık mı yoksa kapalı mı olduğunu içerir.
Yakınlaştırma Kaydırıcısı
Excel ekranının sağ alt köşesinde bulunan Yakınlaştırma kaydırıcısı, kaydırıcı kutusunu ileri ve geri sürüklediğinizde çalışma sayfasının büyütmesini değiştirir veya Uzaklaştır veya Yakınlaştır kaydırıcının her iki ucunda bulunur.