
Bir Google araştırma projesi olarak başlayan Waymo, sürücüsüz araba devriminin ön saflarında yer alıyor. Şirketin düzinelerce şehirde gerçek dünya testleri devam ediyor ve sürücüsüz, araç çağırma hizmeti için iddialı planları var.
Waymo Neden Sürücüsüz Arabalar Geliştiriyor ve Bunları Kim Kullanacak?
Waymo’nun belirttiği misyonu “insanların ve nesnelerin hareket etmesini kolay ve güvenli hale getirmektir”. Temel fikir, bazı insanların gerçekten iyi sürücüler olduğu, ancak çoğunun olmadığı ve sürücüsüz arabalarla dolu bir dünyanın, insan sürücülerle dolu bir dünyadan potansiyel olarak çok daha güvenli olabileceğidir.
Google’ın sevimli Firefly prototipi, Waymo Kendi Kendine Sürüş arabalarının öncülüydü.
Waymo
Waymo Nerelerde Kullanılabilir?
Waymo’nun Kaliforniya, Teksas, Washington, Georgia, Michigan ve Arizona’da test merkezleri vardır ve en kapsamlı testler Arizona’da gerçekleştirilmektedir. Sonuç olarak, Waymo’nun kullanılabilirliği, kendi kendine giden araçları yöneten yerel yasalara bağlıdır. Bu, sürücüsüz arabaların yalnızca açık onay aldıkları yerlerde halka açık yollarda çalışabileceği anlamına geliyor. Otonom otomobiller için en dostça yasalardan bazıları Arizona ve Kaliforniya’da. Waymo, 2017’de Chandler, AZ’de Early Rider programını başlattı. Programın üyeleri, okula, işe, markete veya diğer yerlere Waymo yolculuğu talep edebilir. California, 2019 yılında şirkete benzer bir onay vermiş ve Waymo’nun robotaksis filosuyla yolcu taşımasına izin vermiştir.
Waymo Nedir ve Nereden Geldi?
Waymo, 2009 yılında Google’ın Kendi Kendine Sürüş Yapan Araba Projesi olarak başlatıldı. 2016 yılında Google’ın ana şirketi Alphabet’in bir yan kuruluşu olarak ayrıldı. Bölünmeden önce, Sürücüsüz araç dünyasındaki en önemli atılımların birçoğundan Kendi Kendini Süren Araba Projesi sorumluydu. 2012 yılında Waymo’nun selefi, yoğun bir şekilde modifiye edilmiş bir Toyota Prius’a Nevada yollarında sürüş izni verildiğinde, sürücüsüz bir otomobil için ilk lisansı aldı. O sırada eyalet yasaları, her zaman direksiyon başında bir acil durum yedek şoförünün ve yolcu koltuğunda ikinci bir kişinin olmasını şart koşuyordu. Mevzuat, Google’ın otonom sürüş teknolojisinin gerçek dünyada test edilmesi için kapıyı açtı. 2012 ile 2018 arasında, Google ve Waymo’nun sürücüsüz teknolojisiyle desteklenen araçlar, halka açık yollarda altı milyon milden fazla yol kat etti. Waymo’nun 2017’ye kadar sürücüsüz araçlarını Arizona yollarında güvenlik sürücüleri olmadan konuşlandırmasına izin verildi. Arizona aynı zamanda Waymo’nun ilk yarı halka açık sürücüsüz araç çağırma testlerinin yapıldığı yerdi. Test başlangıçta Phoenix’in Chandler, AZ banliyösünde merkezlendi. Sadece Waymo’nun Early Rider programının üyelerine sunuldu.
Waymo Araba Nedir?
Waymo, arabaların kendisinden ziyade kendi kendine sürüş teknolojisini geliştirmeye niyetli. Google’ın Firefly prototipi bu felsefenin bir istisnasıydı. Firefly, direksiyon simidi, fren veya gaz pedalları veya herhangi bir türden geleneksel kontrol olmaksızın kendi kendine sürüş teknolojisi için özel olarak tasarlanmıştır.
Waymo, sürücüsüz otomobil teknolojisi için Jaguar I-Pace gibi arabaları kullanıyor.
Waymo
Waymo’nun Otonom Arabalarının Arkasındaki Teknoloji
Waymo’nun sürücüsüz araçlarının arkasındaki teknoloji, görünüşte oldukça basit. Her Waymo arabası, araç kullanmasına izin verilen bölgenin son derece ayrıntılı haritalarını içerir. Bu haritalar inç ölçüsüne kadar doğrudur ve yolların kesin konumlarını, dur işaretlerini, trafik sinyallerini ve diğer sürüş ipuçlarını içerir.
Waymo’nun kendi kendine giden araba teknolojisi, diğer araçlar gibi engeller de dahil olmak üzere otomobilin etrafındaki alanın bir haritasını oluşturmak için LIDAR’ı kullanıyor.
Waymo