
Web Gerçek Zamanlı İletişim veya WebRTC, tarayıcıların ses ve video alışverişi yapmasına olanak tanıyan bir standardı etkinleştirir. Hangouts veya Hangouts Meet, Facebook Messenger, Dialpad, UberConference, Appear.in gibi uygulamaları duyduysanız, ses ve video iletmek için WebRTC’ye dayanan uygulamaları duymuşsunuzdur (hatta belki de kullanmışsınızdır) tarayıcınızda. WebRTC, cihazınızdaki bir tarayıcının uzak bir uç bağlantı kurabileceği, yönetebileceği ve sonlandırabileceği yolları tanımlar. Sistem, şifreleme güvenlik standartlarının yanı sıra bant genişliği yönetimi desteğini de içerir.
WebRTC Web Toplantılarını Daha Kolay Hale Getiriyor
Tarayıcınız WebRTC’yi desteklediğinde, bu, başkalarıyla iletişim kurmak için bir eklenti yüklemenize veya özel bir uygulama indirmenize gerek olmadığı anlamına gelir. Artık bir dosyayı indirirken, üzerine çift tıklayarak veya yüklenmesini bekleyerek zaman kaybetmeyin. Tarayıcınız WebRTC’yi destekliyorsa, web sesli ve görüntülü toplantılar daha kolay hale gelir.
Mikrofon ve Video Erişimi Sağlama
Bununla birlikte, konferans yapmadan önce cihazınızın mikrofonuna veya video kamerasına erişime izin vermeniz gerekecektir. Gerçek zamanlı bir konferans sisteminin bu cihazlardan herhangi birine erişmesi gerektiğinde, mikrofonunuza veya kameranıza “Erişime izin vermek” isteyip istemediğinizi soran bir uyarı göreceksiniz. Bu erişimi yalnızca güvendiğiniz siteler ve hizmetler için onayladığınızdan emin olun.
Hangi Tarayıcılar WebRTC’yi Destekler?
Chrome, Firefox ve Opera’nın tümü WebRTC’yi destekler. Bu üç tarayıcıyı oluşturan ekipler, WebRTC için destek oluşturmak için aktif olarak çalıştı. WebRTC içeren bir tarayıcı istiyorsanız, bu üçünden herhangi biri mükemmel bir seçenek olacaktır. Apple ve Microsoft ayrıca sırasıyla Safari’de (macOS ve iOS’ta) WebRTC ve Microsoft Edge’in (Chromium tabanlı) yeni sürümü için destek oluşturuyor. İswebrtcreadyyet.com sitesi, WebRTC için tarayıcı desteğine hızlı bir görsel genel bakış sağlar.
WebRTC Nasıl Test Edilir
Web-RTC ile hızlı bir video konferans testi için, https://apprtc.appspot.com/ adresinde Google App Engine tarafından desteklenen bir AppRTC görüntülü sohbet istemcisini deneyebilirsiniz. Tarayıcınızdaki bağlantıyı izleyin, rastgele bir oda adı seçin veya oluşturun, ardından bir konferans başlatmak için Katıl’ı seçin. WebRTC’nin nasıl çalıştığına dair bir örnek almak için başka bir cihazdaki bir tarayıcıdan aynı oda adını birleştirin. AppRTC parametreleriyle birkaç ayarı da değiştirebilirsiniz. Bunun tam teşekküllü bir web konferansı çözümü değil, bir demo ve test uygulaması olması amaçlandığını unutmayın!
WebRTC Sızıntısı Gizlilik Kaygısı
Bir WebRTC bağlantısı, cihazınızın internet adresini ortaya çıkarma potansiyeline sahiptir. Cihazınızın IP (internet protokolü) adresi potansiyel olarak uzak bir görüntüleyiciye açık olduğundan, buna genellikle WebRTC sızıntısı denir. Bazı durumlarda, cihazınızın internet adresini gizlemek için bir sanal özel ağ (VPN) kullansanız bile, bir WebRTC sızıntısı gerçek IP adresinizi ortaya çıkarabilir. IP adresi genellikle bölgenizi, şehrinizi veya internet servis sağlayıcınızı belirlemek için kullanılabileceğinden, bu potansiyel bir sorun olabilir. Tarayıcınızda WebRTC sesli veya görüntülü iletişim hizmetlerine ihtiyacınız yoksa WebRTC’yi devre dışı bırakabilirsiniz. Aksi takdirde, bir WebRTC IP adresi sızıntısını önlemek için bir VPN kullanmayı tercih edebilirsiniz. Google, Chrome tarayıcısında kullanım için size gizliliğinizi korumaya yönelik seçenekler sunan bir WebRTC Ağ Sınırlayıcı uzantısı sunar. Birçok kişi için, WebRTC’nin sunduğu hızlı, güvenli, tarayıcı tabanlı gerçek zamanlı iletişimin yararı, potansiyel olarak açığa çıkmış bir internet adresiyle ilişkili gizlilik endişelerinden daha ağır basabilir.