
Kablosuz ağlar aracılığıyla internet, su ve elektriğin önem sırasına göre fiili bir yardımcı program haline geldi. Ancak bağlantı konusundaki kritik güvene rağmen, birçok kişi kablosuz yönlendiricilerine fazla dikkat etmez. Bu cihazlar, verilerinizi ve kablosuz ağınızı korumak için tasarlanmış şifreleme gibi güvenlik özellikleriyle tamamlanmış internet ağ geçitleridir. Burada kablosuz şifreleme yöntemlerinin türlerine, kullanmanız gereken hizmeti nasıl belirleyeceğinize ve kablosuz güvenliğinizi etkileyen diğer faktörlere bir göz atın. Şifreleme, mevcut bir ağın kablosuz kapsama alanını genişleten kablosuz erişim noktalarının yanı sıra yönlendiricileri de etkiler. Kablosuz yönlendiriciler genellikle erişim noktaları olarak işlev görür, ancak tüm erişim noktaları yönlendirici olarak çalışmaz.
Kablolu Eşdeğer Gizlilik (WEP)
Yönlendiricinizi yıllar önce kurduysanız, Kabloluya Eşdeğer Gizlilik (WEP) adı verilen bir kablosuz güvenlik biçimi kullanabilir. WEP, kablosuz ağlara karşılaştırılabilir bir kablolu ağ ile aynı düzeyde gizlilik koruması sağlamak için tasarlanmış kablosuz güvenlik standardıydı. Ancak teknik kusurları ve güvenlik açıkları ortaya çıktı ve protokol gözden düştü. WEP, WPA, WPA2 ve WPA3 gibi daha yeni kablosuz güvenlik standartlarına yükseltilmemiş eski ağlarda bulunabilir. WEP kullanıyorsanız, herhangi bir şifreleme olmadan neredeyse hack’lemeye karşı savunmasız olursunuz. WEP, internette bulunan ücretsiz araçları kullanarak en acemi bilgisayar korsanları tarafından bile kolayca kırılabilir.
WEP Kullandığınızdan Şüpheleniyorsanız
Eski yönlendiricinizin WEP’e güvenip dayanmadığını görmek için kablosuz yönlendiricinizin yönetici konsolunda oturum açın ve kablosuz güvenlik Bölüm. Yönlendirici WEP kullanıyorsa, kullanılabilir başka şifreleme seçenekleri olup olmadığını kontrol edin. Başka seçenek yoksa, yönlendiricinizin donanım yazılımının daha yeni bir sürümünün mevcut olup olmadığını kontrol edin. Bellenimi yükseltirseniz ve yine de WPA2 veya WPA3’e geçemiyorsanız yönlendiriciyi değiştirin.
W-Fi Korumalı Erişim (WPA)
WEP’in sona ermesinden sonra, Wi-Fi Korumalı Erişim (WPA), kablosuz ağların güvenliğini sağlamak için yeni standart haline geldi. Bu yeni kablosuz güvenlik standardı, WEP’ten daha sağlamdı, ancak onu saldırılara açık hale getiren kusurları vardı. Bu, yerini alacak başka bir kablosuz şifreleme standardına duyulan ihtiyacı yarattı. 2004’te WPA2, WPA’nın (ve önceki WEP’in) yerini aldı ve 2018’de WPA3, mevcut standart olarak WPA 2’nin yerini aldı. WPA3 yönlendiricileri geriye dönük uyumludur, yani bu yönlendiriciler WPA2 cihazlarından gelen bağlantıları kabul eder.
Kablosuz Güvenliği Etkileyen Diğer Faktörler
Doğru şifreleme standardını seçmek bir kablosuz ağın güvenlik kurulumunda kritik bir faktör olsa da, bulmacanın tek parçası bu değildir. İşte kablosuz ağ güvenliğini etkileyen diğer faktörler.
şifre güvenlik seviyesi
Güçlü şifrelemeyle bile ağlar saldırılara karşı dayanıklı değildir. Ağ şifreniz, güçlü şifrelemeye sahip olmak kadar önemlidir. Bilgisayar korsanları, ağ parolalarını kırmak için özel araçlar kullanır ve parola ne kadar basitse, ele geçirilme şansı o kadar artar. Ağ donanımınızla birlikte gelen varsayılan parolayı değiştirdiğinizden emin olun.
Yönlendirici Bellenimi
Kablosuz ağ yönlendiricinizin en son ve en iyi donanım yazılımı güncellemelerinin yüklü olduğundan emin olun. Bu, bilgisayar korsanlarının yama uygulanmamış yönlendirici güvenlik açıklarından yararlanamamasını sağlar.
Ağ Adı
Önemli görünmeyebilir, ancak kablosuz ağ adı (SSID olarak da bilinir), özellikle genel veya popüler bir adsa, güvenlik riski oluşturabilir. Kötü bir kablosuz ağ adı, fabrikada varsayılan ad olarak ayarlanmış veya yaygın olarak kullanılan herhangi bir addır. Ağınızın adı En Yaygın 1000 SSID’de yer alıyorsa, bilgisayar korsanları kablosuz ağ parolanızın kodunu çözmek için gereken önceden oluşturulmuş parola kırma gökkuşağı tablolarına sahip olabilir.