
Bilinmesi gereken
- Görev Yöneticisi’nde kullanımı görüntüleyin: CTRL + Üst Karakter + ESC > Görev Yöneticisi > Verim sekme veya kal süreçler.
- Kaynak İzleyicide Görüntüle: Arama çubuğunda şunu arayın: Kaynak İzleyici > İşlemci sekme.
- Performans İzleyicisi’nde Görüntüle: Ara Performans monitörü > Performans monitörü.
Bu kılavuz, yavaş performans fark ederseniz, bilgisayarınızın CPU kullanımını nasıl kontrol edeceğinizi gösterecektir. Bir bilgisayardaki tüm ana bileşenler, çalışması için CPU’ya güvenir.
CPU Kullanımını Kontrol Etmek için Görev Yöneticisini Kullanma
Görev Yöneticisi, şu anda hangi uygulamaların ve işlemlerin çalışmakta olduğuna ve her birinin ne kadar donanım kullandığına, yani CPU’ya ilişkin bir genel bakış sağlar. Görev Yöneticisi’nin işlevselliği oldukça basittir ancak yine de neler olup bittiğine dair temel bir fikir istiyorsanız kullanışlıdır.
-
basarak başlayın CTRL + Üst Karakter + Esc klavyenizde.
-
Aşağıdaki pencerede, tıklayın Görev Yöneticisi.
-
Görev Yöneticisi’ndeyken, Verim sekme.
-
Burada Performans sekmesinde, bilgisayarın şu anda ne kadar CPU kullandığını görebilirsiniz.
-
CPU’yu en çok hangi uygulamaların kullandığını görmek istiyorsanız, süreçler sekme.
-
En çok yer kaplayan girişi sağ tıklatarak kaynakları boşaltabilir ve Görevi bitir.
CPU Kullanımını Kontrol Etmek için Kaynak İzleyiciyi Kullanma
Kaynak İzleyici, Görev Yöneticisine benzer ancak uygulamalarınızın CPU’yu nasıl kullandığını açıklayarak çok daha fazla bilgi verir. Bir uygulamanın performansının nasıl iyileştirileceğine karar vermek için bunu kullanın.
-
Arama çubuğuna şunu yazın Kaynak İzleyici ve görünen üst girişi seçin.
-
Kaynaklar Yöneticisi aşağıdakilere açılır: genel bakış sistem bilgilerini gösteren sekme.
-
Tıkla İşlemci işlemcinin kullanımını görüntülemek için sekme. Ayrıca CPU’nun ne kadarının kullanılabilir olduğunu ve nelerin çalıştığını gösterir.
-
Bir girişi sağ tıklarsanız, onunla ilgili bilgileri çevrimiçi olarak arayabilirsiniz. Çevrimiçi Ara veya ile kapatın İşlemi Sonlandır.
CPU Kullanımını Kontrol Etmek için Performans İzleyicisini Kullanma
Performans İzleyicisi, uygulamaların nasıl performans gösterdiğini gerçek zamanlı olarak veya daha sonra analiz için kullanmak üzere veri toplayarak incelemenize olanak tanıyan bir araçtır. Bu araçla, hangi uygulamaların anormal şekilde davrandığını ve bunun nedenini de umarız keşfedebilirsiniz.
-
Arama çubuğunu açın ve yazın Performans monitörü.
-
İlk girişi tıkladığınızda uygulama açılacaktır. Sistem özeti.
-
tıklarsanız Performans monitörü sekmesinde, CPU’nun gerçek zamanlı olarak performans gösterdiğini göreceksiniz.
-
Bir uygulamanın performansını takip etmek için bir sayaç eklemek isterseniz yeşil Ekle buton.
-
Bu pencerede, uygulamayı sol taraftaki listede bularak başka bir sayaç ekleyebilirsiniz. Bilgisayardan sayacı seçin.
-
Bulduktan sonra onu seçin ve tıklayın. Ekle alttaki düğme.
-
Giriş sağda görünecektir. seçin TAMAM düğmesine basın ve Performans İzleyicisi’nde görünecektir.
-
Eklenen her sayaç, onu ayırt etmek için kendi karşılık gelen rengine sahip olacaktır.
Windows 11 Daha Fazla CPU Kullanıyor mu?
Windows 11 iyi optimize edilmiştir, bu nedenle kendi başına CPU’nun kaynaklarının çoğunu almaz. Ancak bu, kullandığınız uygulamaların optimize edildiği anlamına gelmez.
Bir Windows 11 bilgisayarındaki yüksek CPU tüketimi, bekleyen güncellemelerden, belirli işlemleri engelleyen virüsten koruma yazılımından, hatalı yüklemelerden veya kötü optimize edilmiş uygulamalardan kaynaklanabilir. Örneğin, Google Chrome’un çok yüksek kaynaklı bir uygulama olduğu iyi bilinmektedir ve yeterli sekme açık olduğunda performans sorunlarına neden olabilir. Performans sorunları, yüksek CPU kullanımının bir işaretidir. Yüksek CPU kullanımı, uygulamaların yavaş çalışmasına ve hatta çökmesine neden olabilir. Ve elbette, yüksek CPU kullanımı bilgisayarı ısıtabilir ve soğutma fanlarının oldukça yüksek sesle dönmesine neden olabilir.
SSS
-
Windows 11’de yüksek CPU kullanımını nasıl düzeltirim?
Windows 11’de yüksek CPU kullanımını düzeltmek için gereksiz uygulamaları kapatmayı, bilgisayarınızı yeniden başlatmayı, Windows 11’i güncellemeyi ve kötü amaçlı yazılım taraması yapmayı deneyin. Bu düzeltmeler işe yaramazsa, virüsten koruma programınızı kaldırıp başka bir programa geçmeyi deneyin. Veya arka plan uygulamalarını ve Superfetch’i kapatmanız gerekebilir.
-
CPU’m Windows 11’i çalıştırabilir mi?
Windows 11’i çalıştırmak için CPU’nuzun Güvenilir Platform Modülü (TPM) 2.0 gereksinimini desteklemesi gerekir. TPM 2.0, anakartınızın kurcalanmaya karşı dayanıklı ve şifreleme anahtarlarını korumak için tasarlanmış bir çipe sahip olmasını gerektirir. Daha eski kartlar bu özelliği desteklemez.