
1992’de piyasaya sürülen Twain, Windows ve Macintosh için görüntüleme donanımı aygıtlarının (tarayıcılar ve dijital kameralar gibi) görüntü işleme yazılımıyla iletişim kurmasını sağlayan arabirim standardıdır. TWAIN’den önce, görüntü alma cihazlarının tümü kendi tescilli yazılımlarıyla birlikte gelirdi. Taranan bir görüntü ile farklı bir uygulamada çalışmak istiyorsanız, önce görüntüyü diske kaydetmeniz, ardından istediğiniz uygulamayı açmanız ve görüntüyü orada yeniden açmanız gerekiyordu. Günümüzde neredeyse tüm görüntü işleme yazılımları TWAIN uyumludur. Yazılımınız TWAIN’i destekliyorsa, menülerde veya araç çubuklarında bir “Al” komutu bulacaksınız (ancak bazen komut bir İçe Aktarma menüsü altında gizlenmiştir). Bu komut, sistemde kurulu olan tüm TWAIN donanım aygıtlarına erişim sağlar. Her aygıt için yazılım görünümü ve yetenekleri değişebilse de, TWAIN Acquire komutu donanım arabirim yazılımını çağırır ve alınan görüntüyü, görüntünün önce diske kaydedilmesi gerekmeden görüntü işleme yazılımına yerleştirir. Peki TWAIN gerçekten ne anlama geliyor? The Free On-line Dictionary of Computing’e göre ve TWAIN Çalışma Grubu’nun resmi Web sitesi tarafından doğrulanmıştır, bu bir kısaltma değildir:
TWAIN kelimesi, Kipling’in “Doğu ve Batı Ballad”ından – “…ve asla bir araya gelmeyecek…”, o zamanlar tarayıcıları ve kişisel bilgisayarları bağlamanın zorluğunu yansıtıyor. Daha belirgin hale getirmek için TWAIN’e yükseltildi. Bu, insanları bir kısaltma olduğuna inandırdı ve ardından bir genişleme ile gelmek için bir yarışmaya başladı. Hiçbiri seçilmedi, ancak “İlginç Bir Adı Olmayan Teknoloji” girişi standarda musallat olmaya devam ediyor. –
Ücretsiz Çevrimiçi Bilgi İşlem Sözlüğü, Editör Denis Howe
TWAIN’in yaygın bir kullanımı, görüntülerin doğrudan Photoshop’a taranmasına izin vermektir. Bu, Photoshop CS5’in piyasaya sürülmesinden itibaren giderek daha zor hale geldi ve bu güne kadar devam ediyor. Adobe’nin 64-bit veya 32-bit Photoshop’ta 64-bit TWAIN tarayıcılar için desteği bırakmasının ana nedeni ve ayrıca TWAIN’i “kendi sorumluluğunuzda” kullanmanızı önerir. CS6 yalnızca 64 bit modunda çalışır: tarayıcı sürücünüz 64 bit modunu işleyemiyorsa, TWAIN’i kullanamayabilirsiniz. Aslında, TWAIN son ayaklarında bir teknoloji olabilir. Neyse ki, Adobe’nin önerilen bazı değiştirmeleri var.