
Temel Çıkarımlar
- Xiaomi, satış ve pazar payına göre akıllı telefon satıcıları arasında Apple’ı ikinci sıradan itti.
- Marka özellikle Çin ve Hindistan’da popülerdir.
- Xiaomi, pazara uygun fiyatlı akıllı telefonlarla girdi, ancak daha üst düzey modelleri eklemeye odaklandı.
Apple kısa bir süre önce ikinci en büyük akıllı telefon satıcısı konumunu birçok Amerikalı’nın aşina olmadığı bir şirkete kaptırdı ve dünya çapında gelecek vadeden markaların uygun fiyatlı telefonlarının artan popülaritesine ışık tuttu. Bağımsız analist şirketi Canalys’in ikinci çeyrek verileri üzerine yaptığı bir araştırmaya göre, Pekin, Çin merkezli Xiaomi, akıllı telefonlarda Güney Koreli Samsung’un ardından ilk kez 2. sırayı aldı. Sıralamalar, her şirketin gönderiler için pazar payına dayanmaktadır. Xiaomi, uygun fiyatlı cihazlarıyla popüler olduğunu kanıtladı, ancak şimdi kollara ayrılıyor ve üst düzey cihazlarını da büyütmek istiyor. Ben StantonCanalys’deki araştırma müdürü, Lifewire’a bir e-posta ile söyledi. Araştırma firması, Xiaomi telefonlarının ortalama satış fiyatının Samsung telefonlardan yaklaşık %40, Apple’dan ise %75 daha ucuz olduğunu hesaplıyor. Stanton, “Xiaomi cihazlarının temelinde paranın karşılığı vardır,” dedi. “Markanın ilk ilerlemesi, cihazlarının rakiplerinin önüne geçmesine izin veren çok hedefli pazarlama harcamaları ile inanılmaz derecede yalın bir operasyonel yapıya dayanıyordu. Ancak, o zamandan beri bu ilk odak noktasının çok ötesine geçti.”
Xiaomi’nin Çok Fazla Telefon Seçeneği Var
Xiaomi, üç ana markaya ayrılan telefonlarını sürekli olarak yenilemesiyle tanınır: amiral gemisi Mi Phones, Redmi ve Pocophone. Telefonlar, belirli modele bağlı olarak uygun fiyatlıdan üst uçlara kadar değişir. Örneğin, Redmi 9A yaklaşık 100 $ veya daha düşük bir fiyatla satılırken, Mi 11 Ultra Avrupa’da yaklaşık 1.400 $’a eşdeğer bir fiyatla piyasaya sürüldü. Canalys, akıllı telefon satış raporunda, “Bu nedenle, Xiaomi’nin bu yılki en büyük önceliği, Mi 11 Ultra gibi üst düzey cihazlarının satışlarını artırmaktır” dedi. “Ancak Oppo ve Vivo’nun aynı hedefi paylaştığı ve her ikisinin de markalarını Xiaomi’nin olmadığı bir şekilde oluşturmak için çizgi üstü pazarlamaya büyük harcama yapmaya istekli olduğu zorlu bir savaş olacak.”
Uluslararası Büyüme
Bir Xiaomi telefonu kullanmadıysanız, gelecekte uluslararası pazarlara açıldıkça markayı daha fazla görmeye başlayabilirsiniz. Marka, ürün yelpazesi kadar farklı ülkelerdeki erişimini de genişletiyor. Xiaomi telefon sevkiyatları ikinci çeyrekte hızla arttı. Canalys’e göre sevkiyatları Latin Amerika’da %300’den, Afrika’da %150’den ve Batı Avrupa’da %50’den fazla arttı. Başarısının bir kısmı, sadık müşterilerin marka oluşturma ağlarından kaynaklanmaktadır. Xiaomi cihazlarının temelinde paranın karşılığı vardır. Stanton, “Uluslararası pazarlarda yankı uyandıran en büyük çabalardan biri, genç demografi arasında bir kült statüsü yaratmak ve ürünlerini desteklemek için ‘Mi Hayranları’ toplulukları oluşturmaktır” dedi. “Çin dışında, bir süredir lider marka olduğu Hindistan’da özellikle başarılı oldu.” Ancak Xiaomi, Apple ve Samsung dışında pazar payı için mücadele eden tek marka değil. Diğer iki Çinli marka, Oppo ve Vivo’dur. Canalys, her birinin Apple’dan sonra dünya çapında yaklaşık %10’luk pazar payına sahip olduğunu ve çift haneli büyüme kaydettiğini tahmin ediyor.
Xiaomi ABD’de Neden Yükselmedi?
Dünyanın birçok köşesindeki popülaritesine rağmen, Xiaomi henüz ABD’de bilinen bir isim haline gelmedi Markanın ana şirketi, Çin ordusu NBC ile bağlantılı olmakla suçlandıktan sonra Ocak ayında Savunma Bakanlığı (DoD) tarafından kara listeye alındı. bildirildi. Ancak ABD hükümeti bu yasağı Mayıs ayında kaldırdı. Stanton, Xiaomi’nin ABD hükümeti ile sürtüşmesinin çözülmüş gibi göründüğünü söyledi. Ancak, şimdilik orada lider bir marka değil – bu da diğer faktörlerden kaynaklanıyor.
Stanton, “ABD akıllı telefon pazarında henüz aktif bir oyuncu değil, ancak bunun başlıca nedeni, ABD’nin herhangi bir yeni marka için giriş engellerinin yüksek olmasıdır,” dedi. “Çoğu müşteri, cihazlarını ağ taşıyıcısı aracılığıyla satın aldığından, bu taşıyıcıların, gerçekten menzile giren ve bu nedenle başarılı olan markaları dikte etme konusunda muazzam bir gücü var.” Peki, ABD’li akıllı telefon kullanıcıları elektronik mağazalarında Xiaomi, Oppo ve Vivo gibi markalardan daha fazla telefon görecek mi? Zorluklara rağmen, yine de mümkün olabilir. Stanton, “Genç Çinli markalar, ABD’li taşıyıcılarla anlaşma müzakereleri yapmakta zorlandılar, ancak Lenovo (Motorola) ve ZTE gibi bazı daha yerleşik satıcıların kanıtladığı gibi, bu imkansız değil.” Her iki durumda da, en son satış rakamları bize, Samsung ve Apple’ın sunduklarının ötesinde koca bir akıllı telefon dünyası olduğunu hatırlatıyor.