
Önemli Çıkarımlar
- İnsan beyninin mimarisine dayanan çipler, gadget’ları daha akıllı ve daha verimli hale getirmeye yardımcı olabilir.
- BrainChip kısa süre önce Akida sinir ağı işlemcisini duyurdu.
- Mercedes, “şimdiye kadar yapılmış en verimli Mercedes-Benz” olarak tanıtılan yeni Mercedes Vision EQXX konsept otomobilinde BrainChip işlemcisini kullanıyor.
Yeni nesil akıllı telefonlar ve diğer cihazlar, beyniniz gibi davranacak şekilde tasarlanmış çiplerle güçlendirilebilir. BrainChip kısa süre önce Akida sinir ağı işlemcisini duyurdu. İşlemci, insan beyninin hızlı değişen doğasından ilham alan çipler kullanır. İnsan sinir yapılarına dayalı çipleri ticarileştirme çabalarının bir parçası. Elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörü Vishal Saxena, yeni nesil çiplerin “akıllı telefonlar, dijital arkadaşlar, akıllı saatler, sağlık izleme, otonom araçlar ve insansız hava araçları gibi taşınabilir cihazlarda gelecekte daha derin sinir ağı işleme yeteneği” anlamına gelebilir. Delaware Üniversitesi bir e-posta röportajında Lifewire’a söyledi.
Bir Çip Üzerindeki Beyinler
BrainChip, yeni kartların performansları, güvenlikleri ve düşük güç gereksinimleri nedeniyle uç bilgi işlem olarak da bilinen yeni bir uzaktan yapay zeka çağının başlamasına yardımcı olabileceğini söylüyor. BrainChip, beyin işlemeyi taklit ederek, uç cihazlardaki gereksinimleri karşılamak için hem ölçeklenebilir hem de esnek olan Akida adlı tescilli bir işleme mimarisi kullanır. Uçta, sensör girdileri, bulut yoluyla bir veri merkezine iletilmek yerine toplama noktasında analiz edilir. BrainChip CEO’su Sean Hehir, haber bülteninde “İnsanların sonunda AI’nın Nesnelerin İnterneti ile buluştuğu bir dünyanın tadını çıkarabileceklerinden heyecan duyuyorum” dedi. “On yıldan fazla bir süredir Akida teknolojimizi geliştirmek için çalışıyoruz ve AKD1000’imizin tam ticari kullanılabilirliği ile vizyonumuzu tam olarak uygulamaya hazırız. Diğer teknolojiler, ultra’da otonom, artımlı öğrenme yeteneğine sahip değil. -BrainChip çözümlerinin sağlayabileceği düşük güç tüketimi.”
Mercedes Vision EQXX.
Mercedes, “şimdiye kadar yapılmış en verimli Mercedes-Benz” olarak tanıtılan yeni Mercedes Vision EQXX konsept otomobilinde BrainChip işlemcisini kullanıyor. Araç, güç tüketimini azaltmaya ve araç menzilini genişletmeye yardımcı olmak için nöromorfik bilgi işlem içerir. BrainChip’in Akida nöromorfik çipi, talimatları işlemek için güce aç veri iletimi kullanmak yerine kabin içi anahtar kelime tespitine izin verir. Nöromorfik tasarım olarak da adlandırılan beyin gibi tasarlanmış çiplerin önemli bir avantajı, potansiyel güç tasarrufudur. Saxena, araştırmacıların bilişin temeli hakkında çok az şey anlamalarına rağmen, bir insan beyninin yalnızca yaklaşık 20 watt enerji tükettiğini söyledi. “Bunun nedeni, beynin ‘bellek hesaplamasında’ ve ani artışları olay odaklı bir şekilde kullanarak iletişimde bulunmasıdır, bu sayede enerji yalnızca bir ani yükselme yayıldığında tüketilir” diye ekledi. Nöromorfik çipler, çok daha az güç kullandıklarından, derin öğrenme AI bilgisayarları gibi yoğun işlemci gerektiren görevler için uygundur. Saxena, çiplerin pil gücünün sınırlı olduğu akıllı telefonlar gibi uç cihazlar için de yardımcı olabileceğini söyledi.
Geleceğin Çip Beyinleri
BrainChip, SynSense ve GrAI Matter Labs dahil olmak üzere nöromorfik tasarım adı verilen beyinden ilham alan çiplere odaklanan birçok start-up’tan biridir. Intel, Loihi nöromorfik çipi üzerinde çalışıyor, ancak henüz satın alınamadı. Belçika’daki uluslararası araştırma grubu IMEC, belirli olaylara tepki veren daha iyi ses cihazları, radar ve kameralar geliştirmek için sinir ağları geliştiriyor. IMEC program yöneticisi Ilja Ocket, sinir çipleri “çevrimiçi öğrenme yeteneği, algılama sistemlerini gerçek dünyadaki değişikliklere uyarlanabilir hale getirme (kameralar için değişen ışık koşullarını veya giyilebilir cihazlar için kişiden kişiye varyasyonları düşünün)” sunuyor. Lifewire’a bir e-posta röportajında söyledi. Nöromorfik çipler, bilgisayarların insanlar gibi görmesini de sağlayabilir. Peygamber, görme işlemeye nöromorfik teknikler uyguluyor. Şirketin yaklaşımı, geleneksel kameraların kullandığı tüm konumlar için sürekli bir veri akışı yerine, yalnızca insanlar gibi bir sahnede değişen bilgileri yakalayan ve işleyen olay tabanlı vizyon olarak adlandırılıyor. Ocket, nöromorfik çiplerin bir gün akıllı giyilebilir cihazlar, AR/VR kulaklıklar, kişisel robotlar ve robot taksiler gibi cihazlarda daha akıllı sensörleri etkinleştirebileceğini söyledi. Yeni çipler, yerel ve değişen ortamlardan öğrenmek ve bunlara uyum sağlamak için yerel AI görevlerini gerçekleştirebilir. “Bütün bunlar bulut iletişimine ihtiyaç duymadan, dolayısıyla yerleşik gizliliği mümkün kılıyor” diye ekledi.