
Temel Çıkarımlar
- Sanal gerçeklik ve diğer teknolojiler, görme bozukluğu olan kişilerin görüntüleri işlemesine yardımcı olabilir.
- İtalyan araştırmacılar, görüntüleri sese çeviren bir sanal gerçeklik oyunu üzerinde çalışıyor.
- Doğrudan beyne giren ve görme yetisini tamamen devre dışı bırakabilen kör insanlar için yeni bir implant.
Sanal gerçeklik (VR), görme bozukluğu olan insanlara görmenin yeni bir yolunu verebilir. Yeni bir akustik okçuluk oyunu, körlükle yaşayan insanların sanal gerçeklik teknolojisini ilk kez deneyimlemelerini sağlayacak. Görme engelliler için sayıları giderek artan deneysel teknolojik seçeneklerin bir parçasıdır. “VR şunlar için yararlıdır: [people with vision impairments] Teknoloji erişilebilirlik şirketi accessiBe’den Michael Hingson, Lifewire’a verdiği bir e-posta röportajında, “Aynı nedenlerden dolayı başkaları için yararlıdır. Oyunlar, oynamak için daha geniş bir anlam sağlar. Diğer amaçlar için, kelimeler veya resimler dışında herhangi bir şeyi görüntüleme fırsatı sunar. VR, kendi bilgisayarlarının sınırlarını terk etmeden dünyamıza ve başka yerlere tamamen sürükleyici bir giriş kapısı sunuyor.”
Hedefleri Görmeden Vurmak
IIT-Istituto Italiano di Tecnologia’daki (İtalyan Teknoloji Enstitüsü) bilim adamları yakın zamanda akustik sanal gerçeklik tabanlı bir okçuluk oyunu geliştirdiler. Sistem, görüntüleri ses dalgalarına çevirerek kullanıcıların sanal ortamları görmek yerine duymasını sağlıyor. Araştırmanın amacı, körlüğü olan insanların kendilerini uzayda nasıl hareket ettirdiklerini ve yönlendirdiklerini anlamaktı. Araştırmacılar, bir haber bülteninde platformun, Braille’in okuma ve yazma için yaptığı gibi, gelecekte oryantasyon becerilerini iyileştirmek ve bağımsızlık sağlamak için kullanılabileceğini söyledi. Araştırma sonuçları dergide yayınlandı İnsan Sinirbiliminde Sınırlar. VR, dünyamıza tamamen sürükleyici bir giriş kapısı sunuyor… “Uzayda yön bulma yeteneği açıkça görmeyle bağlantılıdır, ancak bunun gerçekleştiği mekanizmalar ve insan beyninin görme kaybıyla başa çıkmak için kullandığı stratejiler hala belirsizdir. Araştırma ekibinin bir üyesi olan Monica Gori, basın bülteninde şunları söyledi. “Son araştırma sonucumuz, alan ve bedenin boşluk hissini yaratmak için nasıl birleştiğinin anlaşılmasında ileri bir adımdır.”
Görme Engelliler için VR
Uzmanlar, VR cihazlarının görme engelli kullanıcıların hayatlarını iyileştirmeye yönelik çözümler sunduğunu söylüyor. Optometrist Norman Shedlo Lifewire’a bir e-posta röportajında, göz sağlığı uzmanlarının görüntüleri retinaya büyütmek için farklı türde optik yardımcılar kullandığını söyledi. Bu yardımcılar, yazılı metin gibi yakındakileri ve tabelalar veya sokak numaraları gibi uzaktakileri büyütür. Shedlo, VR teknolojisinin bu görevlerin her ikisini de tek bir cihazda gerçekleştirebileceğini söyledi. Görüntüler büyütülebilir, kontrast ayarlanabilir, her hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre renk değiştirilebilir ve gerekirse her bir göz için özelleştirilebilir. Shedlo, “Ayrıca, birçok görme bozukluğu vakası, retinanın farklı bölümlerinde hasar içerir.” Dedi. “Görsel işlevlere sahip retinanın bazı bölümleri olabilir. Retinanın bu bölümlerine geliştirilmiş görüntüleri yansıtmak, bu hastaların günlük işlevlerini büyük ölçüde iyileştirecektir.” VR’nin yanı sıra, görme bozukluğu olanlara yardımcı olmak için başka yeni teknolojiler de geliştiriliyor. Örneğin eSight şirketi, kullanıcının gözlerinde kalan fotoreseptör işlevinden sinaptik aktiviteyi uyararak az görmeyi iyileştirebileceğini söylediği elektronik gözlük sunuyor. Bir kamera, algoritmalar ve yüksek çözünürlüklü ekranlar kullanan yardımcı teknoloji, kullanıcının görüş alanındaki boşlukları doğal olarak telafi etmek için beyne sağlanan görsel bilgileri en üst düzeye çıkarır. eSight’ın baş ticari yetkilisi Brian McCollum Lifewire’a bir e-posta röportajında ”eSight, yalnızca çoğu görev için işlevsel görme keskinliği sağlayarak değil, aynı zamanda yardımdan bağımsız olarak evin içinde ve dışında gezinme yeteneği sağlayarak bağımsız yaşamı kolaylaştırıyor” dedi. Doğrudan beyne giren körler için yeni bir implant üzerinde araştırmalar bile yapılıyor. Cihaz, küçük bir kamera ile değiştirilmiş bir çift gözlük kullanır. Bir bilgisayar, canlı bir video beslemesini işleyerek bunu elektronik sinyallere dönüştürür, ardından bir tel videoyu hastanın kafatasına bağlayarak harfleri ve basit görüntüleri “görmelerini” sağlar. Shedlo, “Gözleri tamamen devre dışı bırakmak ve sinyalleri doğrudan görme korteksine işlemek, hastalara bir tür “normal görüş” sağlayabilecek büyük bir ilerleme olacaktır. Bu teknolojiyle birleştirilmiş bir VR kulaklığı bir oyun olabilir- değişen kombinasyon. Yapay gözlere en yakın şey bu olurdu.”