
Yeni bir yönlendirici aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey, varsayılan şifresini değiştirmektir. Çoğu kablosuz yönlendirici ve erişim noktası, önceden yapılandırılmış varsayılan bilgilerle birlikte gönderilir, böylece ayarlara erişebilir ve bir WiFi ağı oluşturma ve DNS ayarlarını değiştirme gibi şeyler yapabilirsiniz. Doğru okudunuz: yönlendiriciniz, en azından ilk satın aldığınızda, bir şifre ve kullanıcı adı ile geldi. kimse basit bir çevrimiçi arama ile erişebilirsiniz. Neyse ki, varsayılan yönlendirici şifresini ve kullanıcı adını değiştirebilirsiniz, böylece bilgisayar korsanları ağınıza girmek için çok daha fazla çaba sarf etmelidir. Nasıl yapacağınız burada.
Kendi Yönlendirici Parolanızı Oluşturun
Yönlendiricinin Kullanıcı Adını Değiştirmeli miyim?
Bazı satıcılar şunları gerektirir: kesinlikle hiçbir şey varsayılan kullanıcı adı için, yani birisi yönlendiricinizin şifresini biliyorsa, saniyeler içinde ona girebilir. Yönlendiricinizin kullanıcı adını değiştirme seçeneği varsa, bunu yapmalısınız. Kullanıcı adını bilmek, bir saldırgana cihazınıza erişmek için ihtiyaç duydukları bilgilerin yarısını verir, bu nedenle varsayılanı değiştirmeden bırakmak kesinlikle bir güvenlik sorunudur. Çoğu yönlendirici aşağıdaki gibi bir şey kullandığından yönetici, yöneticiveya kök varsayılan kullanıcı adı için daha karmaşık bir şey seçtiğinizden emin olun. Varsayılan kullanıcı adının başına veya sonuna bazı rakamlar veya harfler eklemek bile onları dışarıda bırakmanıza göre kırmayı daha zor hale getirir. Kullanıcı adını ikinci bir şifre olarak kabul edin; saldırganların ağınıza erişmek için her ikisine de ihtiyacı vardır, bu nedenle onları tahmin etmeyi zorlaştırmak size üstünlük sağlar.
Ağınızı Korumanın Diğer Yolları
Yönlendiricinin kullanıcı adını ve şifresini değiştirmek çok önemlidir, ancak ağınızı saldırganlardan korumanın tek yolu bu değildir. Başka bir yöntem de orada bir ağ olduğu gerçeğini gizlemektir. Varsayılan olarak, kablosuz ağ ekipmanı tipik olarak bir işaret sinyali yayınlar, sinyalin ulaşabildiği kadarıyla varlığını bildirir ve SSID dahil olmak üzere cihazların ona bağlanması için gerekli anahtar bilgileri sağlar. Kablosuz aygıtlar, bağlanmak istedikleri ağın ağ adını veya SSID’yi bilmelidir. Rastgele cihazların bağlanmasını istemiyorsanız, hiç kimsenin şifreleri alması ve tahmin etmeye başlaması için SSID’yi duyurmak istemezsiniz. MAC adresi filtreleme, kablosuz ağınızın güvenliğini sağlamanın başka bir yöntemidir. MAC adresi filtrelemeyi etkinleştirdiğinizde, her cihazı ağınızda yalnızca doğru kullanıcı adı ve şifreyle değil, aynı zamanda doğru MAC adresiyle kimlik doğrulaması yapmaya zorluyorsunuz. Zorunlu kıldıklarında, cihazlar yalnızca MAC adresleri (her ağ bağdaştırıcısına özgü) onaylanmış cihazlar listenizdeki biriyle eşleşirse bağlanabilir ve böylece bilgisayar korsanlarına karşı başka bir blokaj oluşturur.